Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

Minden anya és apa arra törekszik, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából és a legjobbat nyújtsa a családjának. Nem könnyű feladat, de léteznek olyan praktikák, amelyek segíthetnek a megvalósításban. Ebben szeretnénk most néhány hasznos tanácsot adni.
Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

Nem mindegy, hogy kérünk, vagy követelünk

A család is megkíván egyfajta viselkedési módot tőlünk. Nem mindegy, hogyan és miként szólítjuk meg a férjünket, a feleségünket és a gyermekeinket. A kommunikáció, a jó kommunikáció az alapja a családi béke fenntartásának. A kérés, a parancs és a követelőzés között óriási különbségek vannak. A gyerek is sokkal szívesebben elvégez egy-egy feladatot, amennyiben nem megparancsolunk neki valamit, hanem szépen megkérjük. Ne felejtsük el, hogy bánjunk mindig oly módon a szeretteinkkel, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak.

Nevessünk, mókázzunk sokat

Az élet sokszor állít bennünket kemény megpróbáltatások elé, azonban a mi hozzáállásunkon is nagyon sok múlik. Nem kell mindig, mindent véresen komolyan venni. A család ereje abban is rejlik, hogy a család tagjai, hogyan és miként képesek átlendülni egy-egy problémán és milyen eszközökhöz folyamodnak egy-egy helyzet megoldásában. A nevetés nagyon sok esetben segít átjutni azon a bizonyos holtponton. Nevessünk sokat, de a gyermeket sohase nevessük, vagy gúnyoljuk ki!

A rosszban is lássuk meg a jót

A hibák azért vannak, hogy tanuljunk belőlük. Senki sem tökéletes. A szülő sem, a gyermek sem, sőt férjként és feleségként is hibázhatunk. Kiömlött a tej, a gyerek összetört egy tányért, reggel késtünk félórát, mert elaludtunk? Emberek vagyunk, így vétkezhetünk. Nem dől össze a világ, ha olykor-olykor tévedünk, vagy rossz döntéseket hozunk. A gyermekben sem alakul ki frusztráció – amely alapja az agresszió és a harag kialakulásának – ha azt látja, hogy nem él tökéletes családban, így neki sem kell hibátlannak lennie.

A családi tradíciók fontosak

Minden családban élnek olyan hagyományok, amelyek még szorosabbra fűzik a családtagok közötti szeretetköteléket. Nagyon hasznosak ezek a tradíciók, hiszen ettől válik minden család egyedivé, különlegessé. A legfontosabb, hogy mindig szakítsunk időt ezekre a hagyományokra, hiszen a gyermeknek ez az állandóság is biztonságot ad.

Egységben az erő

A mártírokat senki sem szereti. Ha csak a család egyik tagja vállal mindenért felelősséget, ha csak egyetlen személy feladata a családi béke megteremtése, ha csak az egyik szülő tesz meg mindent a békés családi otthon fenntartásáért, akkor nagyon hamar felborul az a bizonyos egyensúly és ez akár diszfunkcionálissá is formálhatja a családot. A család attól lesz egység, és nem mellesleg boldog, ha mindenki kiveszi a részét a feladatokból, és nem csak egy emberre hárul a család összes gondja és baja.

Családi kupaktanács

A család egységének alapja a megfelelő kommunikáció. Nem kell mindig, mindenkinek egyetértenie a másikkal. Erre jók a családi megbeszélések, ahol kivesézhetjük a boldog pillanatokat, de a sérelmeinket is megvitathatjuk mindenféle sértődés nélkül. A családban fontos a bizalom. Ahol működik a bizalom, ott sokkal bátrabban lehet a negatív dolgokról is beszélni, mert ettől egyetlen családtag sem omlik össze és nem marad benne tüske.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

A család akkor kovácsolódik egységgé, ha abban mindenkinek megvan a feladata és senki sem szeretne benne tökéletes, főleg nem mártír lenni. Mégis, hogy adhatjuk a legjobbat a családunknak? A cikkből kiderül.

A szülő feladata - 4 módszer, hogy megtanítsuk a gyermekünknek azt a szót, köszönöm – hogy alapvető dolgokra megtanítsa a gyermekét.

4 módszer, hogy megtanítsuk a gyermekünknek azt a szót, köszönöm

A gyereknek is meg kell tanulnia azt a szót, hogy köszönöm. Hiszen az életben, szorulhat mások segítségére, s amikor ezt meg is kapja, akkor illik valamilyen módon a háláját ki is fejeznie. Mivel lehet ezt a legegyszerűbben megtenni, mint egy egyszerű szó

7 negatív szokás a családban

7 negatív szokás a családban

A szülők feladata az, hogy a szokásiakkal is elősegítsék a gyermek testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődését. A rossz szokásokkal, rossz mintát adunk a gyermekeinknek.