Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel

A szülő-gyermek kommunikáció nagyon lényeges, hiszen, ha a szülő és a gyermek gyakran, és tartalmasan beszélgetnek, az meghatározó lehet a szülő-gyermek kapcsolat szempontjából. Ahhoz, hogy a gyermek bátran és félelmek nélkül ránk bízza a titkait, és megossza velünk a problémáit, arra is szükség van, hogy bizalom alakuljon ki a szülő és a gyermek között. Ehhez azonban az kell, hogy a szülő ne babusgassa túl a gyermekét, de az állandó – sőt a semmilyen – ordibálás sem jó megoldás. Mutatjuk, hogyan érdemes beszélni a gyermekkel, hogy meg is hallgasson bennünket.
Még az sem mindegy - Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel – hogyan szólunk a gyermekünkhöz.

Nem mindegy a hangnem

Bizonyára sok szülő észrevette, hogyha emeltebb hangon beszél a gyerekével, akkor a gyermek sok esetben a füle botját sem mozdítja. Már kisebb gyerekek is sokkal pozitívabban reagálnak arra, ha kellemes és lágy hangon szólunk hozzájuk. Ilyenkor sokkal szívesebben el is végzik a rájuk bízott feladatokat. A kiabálás ugyan nem old meg semmit, csak mi magunk leszünk idegesebbek tőle.

A kamasznál sem használ az üvöltés

Mindenki nagyon jól tudja, hogy a kamaszoknak szelektív a hallásuk és általában csak azt hallják meg, amit meg akarnak hallani. Kisebb gyermekek esetében is lehet szankciókat bevezetni, ha nem veszik figyelembe a kérésünket, de a kamaszoknál is beválik ez a trükk. Ha nem rak rendet a szobájában, akkor megvonhatjuk tőle az internethasználatot, vagy nem mehet el a barátaival addig szórakozni. A kamasz előtt ne idegeskedjünk, ne kiabáljunk vele, mert ezzel nem sok mindent érünk el, talán csak annyit, hogy még jobban megmakacsolja majd magát. Ha azonban olyan dolgoktól tiltjuk el, amit szeret csinálni, akkor minden valószínűség szerint, megteszi, amit kérünk tőle.

Családi magazin cikk közepi banner

Ne címkézzük fel a gyereket

Bizonyára mindenki találkozott már olyan felnőttel, aki folyton azt ismételgette, hogy nekem ez úgysem fog menni, úgysem tudom megcsinálni. Az ilyen embernek alacsony az önértékelése és ez a gyermekkorra vezethető vissza. Amennyiben a szülő folyton azt érezteti a gyerekével, hogy soha nem jó, amit tesz, vagy mond, akkor a gyermek önértékelése alacsony lesz és soha sem fog bízni saját magában, a képességeiben, ami rányomja a bélyeget a felnőttkorára is. Próbáljuk biztatni és dicsérni a gyermeket, amennyit csak lehet, és ha kissé ügyetlen is, segítsünk neki, és ez még nem jelenti azt, hogy felnőttkorában nem fog valami mással kitűnni.

A szeretet kimutatása fontos

Amennyiben a szülő nem csak szavakkal, hanem tettekkel is érezteti a gyermekével, hogy mennyire szereti és milyen fontos neki, akkor a gyermek ezt a szülői mintát veszi át és neki is lényeges lesz, hogy kimutassa az érzéseit a szeretteinek. Ezért sem mindegy, hogy hogyan bánunk a gyerekünkkel, és amikor mondunk neki valamit, azt hogyan, és milyen hangnemben tesszük.

Kapcsolódó cikkek

Az anyuka már az áldott állapot előtt - Minden anya jobb akar lenni - sokat tehet azért, hogy felkészüljön az anyaságra.

Minden anya jobb akar lenni

Minden szülő arra vágyik, hogy a lehető legjobb legyen, de tökéletes szülő nem létezik. Azonban sokat tehetünk, hogy minél közelebb álljunk ehhez a tökéletességhez. A cikkből kiderül, hogy mit kell tennünk, hogy ez meg is valósuljon.

Még az sem mindegy - Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel – hogyan szólunk a gyermekünkhöz.

Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel

A gyerekre hatással van, hogy milyen hangnemben szólunk hozzá, vagy milyen a hangszínünk, amikor kérünk tőle valamit. Mutatunk néhány módszert, amely hatásosabb lehet, mintha kiabálnánk a gyermekünkkel.

Bánjunk óvatosan a szavakkal - 5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek –hiszen súlyuk van.

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.