Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

Dühös ajtócsapkodás, feleselés, határok feszegetése, kiabálás, nagy ölelések, kibékülések. Ki érti a tinédzsereket? Olyan a hangulatuk, mint egy hullámvasút. Senki sem tud kiigazodni rajtuk. Esetleg csak abban az esetben érhetünk el egy tinédzser nevelésével kapcsolatban sikereket, ha még emlékszünk a saját kamaszkorunkra és tudjuk, hogy mitől másztunk mi is a falra. Milyen hibákat ne kövessünk el a tinédzser gyermekünkkel kapcsolatban? Mutatunk néhányat.
A szülőnek tudnia kell, mikor legyen a gyermeke mellett - Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő? – és mikor engedjen neki teret.

1. Nem vesszük komolyan

Igen, a felnőtt lét nem könnyű. Rengeteg problémával szembesülünk nap, mint nap. Ezekhez a felnőttes gondokhoz képest, semmiségnek tűnik, hogy a gyermekünknek éppen a randija előtt lett néhány pattanás az arcán, vagy az, hogy a fizika tanár nem adott még egy hét felkészülési időt a dolgozatra. Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne kicsinyeljük le a kamaszunk aktuális gondját, mert hiszen neki azok az életbevágók és fontosak, és azokban kéri a mi segítségünket. Mit tehet a szülő? Minden esetben hallgassa meg a tinédzser gyermekét és segítsen neki a problémái megoldásában. A legjobb az, ha a gyerek is előrukkol némi ötlettel, hiszen mindent nem gondolhatunk ki mindig helyette. Ezzel fejlesztjük a problémamegoldó képességét.

2. Nem szakítunk rá időt

A tinédzserek nem bírnak várni. Ők azonnal azt szeretnék, hogy csakis rájuk figyeljünk, hogy azonnal segítsünk, hogy azonnal gyógyírt találjunk a lelki sebeikre. Már az is nagy szó, ha egy kamasz a szüleihez fordul a gondjaival, bajaival, hát kapjunk az alkalmon és segítsünk neki, ahol csak tudunk. Mert hiszen minél több alkalommal legyintünk a problémájára és minél több alkalommal utasítjuk el, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy egy idő után nem hozzánk fog fordulni az apró-cseprő gondjaival.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Nem bízunk meg benne

Ha megtanítottuk kamaszunknak a felelősségteljes viselkedést és ennek ellenére is bizalmatlanok vagyunk vele, a cselekedeteivel és a döntéseivel szemben, azt nagyon sérelmezheti. A már majdnem felnőtt gyermekünket is hagyni kell néha hibázni, hiszen ezekből a hibákból, rossz döntésekből is tanulhat. Ha mindig, mindenben mi döntünk helyette, ha mindig mi tereljük a helyes útra, úgy felnőttkorában lesz nagyon nehéz dolga, amikor mi már nem leszünk minden pillanatban mellette, hogy segítsük, támogassuk őt.

4. Nem szeretjük őt olyannak, amilyen

A tinédzserek keresik önmagukat, próbálnak beilleszkedni a felnőtt társadalomba. Mindez rengeteg frusztrációval és stresszel jár. Hiszen még otthon élnek, még többnyire a szülők döntései és útmutatásai szerint telnek a napjai, de már nem gyerekek. Még felnőttek sem, így nagyon nehéz lelki megpróbáltatásokon mennek keresztül. Lehet, hogy hosszas vívódást követően hoznak meg egy-egy döntést. És amikor nyíltan és őszintén próbálják nekünk elmagyarázni, hogy miért azt az egyetemet választotta, vagy miért nem megy többé kézilabdaedzésre, és a szülő még csak meg sem hallgatja az érveit, az érzéseit, akkor a kamasz méltán érezheti azt, hogy hiába tesz ő meg mindent, hogy megtalálja a helyes utat, ha a szülő csak a saját elképzelései rabja. Szeressük a kamaszunkat úgy, ahogy van, ne akarjuk, hogy mérnök legyen, ha a művészet érdekli, és ne akarjuk a saját álmainkat rajta keresztül megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek tudnia kell, mikor legyen a gyermeke mellett - Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő? – és mikor engedjen neki teret.

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

A tinédzserekkel nem könnyű bánni, hiszen az egyik pillanatban örömmel ugrándoznak, a másikban pedig zokogva kucorodnak össze egy sarokban. Próbáljuk megérteni a kamaszok érzéseit és viselkedését és akkor nekünk, felnőtteknek is sokkal könnyebb lesz a dol

Bánjunk óvatosan a szavakkal - 5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek –hiszen súlyuk van.

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.

Nem könnyű észrevenni a jeleket - Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik? -, de nem is lehetetlen.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.