3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek

A szülő, a gyermeke gondozója és nevelője. A gyermeknek szüksége van arra, hogy megtanulja azokat a bizonyos határokat és korlátokat, ennek érdekében pedig a szülők túlságosan gyakran használják azt a bizonyos nem szócskát. Pedig az igen szót sokkal gyakrabban kellene alkalmazni, mint a nemet, mert nem az erőteljes nem kifejezéstől válik a gyermek szófogadóvá, és a számunkra tökéletes emberré. Mutatunk 3 okot, hogy miért kellene gyakrabban kimondanunk az igen szót, és miért kellene néha a nem szót inkább hanyagolnunk.
A nem szó miatt - 3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek – a gyermek soha nem lesz önálló.

1. A szabadság megadása

Azzal, ha a gyermeknek valamire igent mondunk, akkor hagyjuk, hogy azt a bizonyos dolgot megtapasztalja. Ezzel hagyjuk azt is, hogy ő maga döntsön, hogy kipróbáljon valami újat és ezzel a tapasztalatszerzés útján indítottuk el. Ha a gyermek egyedül szeretne végre valami ételt elkészíteni, de mi folyamatosan nemet mondunk neki, akkor egy idő után nem csak felhagy azzal, hogy meg tanuljon főzni, de a szülő elveszi előle a lehetőséget, hogy minél hamarabb önállóváló váljon. Ha viszont megengedjük, hogy önállóan elkészítsen egy ételt, azzal tapasztalatokat szerez, új dolgokat tanul meg. És ha hibázik? A hibák is a tanulási folyamat részei, így hagynunk kell, hogy a gyermek a pozitív dolgok mellett, negatív dolgokat is megéljen, hiszen ezek is hozzáadnak valamit a személyiségéhez.

Családi magazin cikk közepi banner

2. Kapcsolatépítő szerep

Amennyiben a szülő nem bízik meg a saját gyermekében, úgy gyakran mondhat neki nemet. A gyermeknek ezzel a hozzáállással sérül az önbizalma és ez megakadályozza abban, hogy nagyobb korában az önállóság útján lépegessen. Azok a szülők viszont, akik jó kapcsolatot ápolnak a gyermekükkel, sokkal engedékenyebbek is. Nem azért, mert nem jó szülők, vagy nem érdekli őket, hogy mi lesz, mi történik a gyerekükkel, hanem mert bíznak bennük. Az ilyen szülők azt is nagyon jól tudják, hogy mely életkorban, mire bólinthatnak rá, így ezek a gyerekek kevésbé sérülnek, akár fizikailag, akár lelkileg. A megfelelő szülő – gyermek kapcsolat kialakításához és fenntartásához igenis szükség van arra, hogy néha elengedjük a gyermekünk kezét, és hagyjuk, hogy kipróbáljon új, merészebb dolgokat. Ezzel kicsit ki is rángatjuk őt a komfortzónájából.

3. Felelősséget adunk a gyermekünk kezébe

Azzal, hogy sok esetben engedékenyek vagyunk, és az igen szót mondjuk a gyermeknek, a nem helyett, azzal felelősséget is adunk a gyermek kezébe, amely ugyancsak azt szolgálja, hogy megerősödjön és felkészüljön az életre. Az a gyermek, akinek sokszor mondanak nemet, nem tapasztalja meg, hogy az életben bizony meg kell hoznunk bizonyos döntéseket és ezeknek a döntéseknek nem csak pozitív hozadéka, hanem negatív következménye is van.

Kapcsolódó cikkek

A lelki és érzelmi biztonság megteremtése - Tanulósarok a gyereknek – a szülő kiemelt feladata.

Tanulósarok a gyereknek

A gyerekek nem szeretik maguk körül a káoszt. A rend, a szervezettség, lelki és érzelmi biztonságot nyújt számukra, éppen ezért nagyon fontos, hogy mi, szülők meg is teremtsük ezt. Mutatunk néhány ötletet, hogyan!

A szülőnek minden otthoni feladatba be kell vonnia a gyermekét - hogyan segítsen a gyermek a konyhában? – hiszen így segíti őt abban, hogy önálló felnőtté váljon.

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyermeket is bevonhatjuk a házimunkába, az otthonai, akár a konyhai feladatok elvégzésébe. Mutatjuk az ötleteket, miben segíthet a gyermek.

A szülő feladata sokrétű - a gyermek boldogságához vezető utak- a gyermek érzelmi szükségleteit is ki kell elégíteni.

A gyermek boldogságához vezető utak

A gyermek boldogsáságnak megteremtésében a szülőnek kiemelt feladatot szükséges vállalni. Tippeket adunk, hogyan, és milyen módon tehetjük boldoggá a gyermekünket.