3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek

A szülő, a gyermeke gondozója és nevelője. A gyermeknek szüksége van arra, hogy megtanulja azokat a bizonyos határokat és korlátokat, ennek érdekében pedig a szülők túlságosan gyakran használják azt a bizonyos nem szócskát. Pedig az igen szót sokkal gyakrabban kellene alkalmazni, mint a nemet, mert nem az erőteljes nem kifejezéstől válik a gyermek szófogadóvá, és a számunkra tökéletes emberré. Mutatunk 3 okot, hogy miért kellene gyakrabban kimondanunk az igen szót, és miért kellene néha a nem szót inkább hanyagolnunk.
A nem szó miatt - 3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek – a gyermek soha nem lesz önálló.

1. A szabadság megadása

Azzal, ha a gyermeknek valamire igent mondunk, akkor hagyjuk, hogy azt a bizonyos dolgot megtapasztalja. Ezzel hagyjuk azt is, hogy ő maga döntsön, hogy kipróbáljon valami újat és ezzel a tapasztalatszerzés útján indítottuk el. Ha a gyermek egyedül szeretne végre valami ételt elkészíteni, de mi folyamatosan nemet mondunk neki, akkor egy idő után nem csak felhagy azzal, hogy meg tanuljon főzni, de a szülő elveszi előle a lehetőséget, hogy minél hamarabb önállóváló váljon. Ha viszont megengedjük, hogy önállóan elkészítsen egy ételt, azzal tapasztalatokat szerez, új dolgokat tanul meg. És ha hibázik? A hibák is a tanulási folyamat részei, így hagynunk kell, hogy a gyermek a pozitív dolgok mellett, negatív dolgokat is megéljen, hiszen ezek is hozzáadnak valamit a személyiségéhez.

Családi magazin cikk közepi banner

2. Kapcsolatépítő szerep

Amennyiben a szülő nem bízik meg a saját gyermekében, úgy gyakran mondhat neki nemet. A gyermeknek ezzel a hozzáállással sérül az önbizalma és ez megakadályozza abban, hogy nagyobb korában az önállóság útján lépegessen. Azok a szülők viszont, akik jó kapcsolatot ápolnak a gyermekükkel, sokkal engedékenyebbek is. Nem azért, mert nem jó szülők, vagy nem érdekli őket, hogy mi lesz, mi történik a gyerekükkel, hanem mert bíznak bennük. Az ilyen szülők azt is nagyon jól tudják, hogy mely életkorban, mire bólinthatnak rá, így ezek a gyerekek kevésbé sérülnek, akár fizikailag, akár lelkileg. A megfelelő szülő – gyermek kapcsolat kialakításához és fenntartásához igenis szükség van arra, hogy néha elengedjük a gyermekünk kezét, és hagyjuk, hogy kipróbáljon új, merészebb dolgokat. Ezzel kicsit ki is rángatjuk őt a komfortzónájából.

3. Felelősséget adunk a gyermekünk kezébe

Azzal, hogy sok esetben engedékenyek vagyunk, és az igen szót mondjuk a gyermeknek, a nem helyett, azzal felelősséget is adunk a gyermek kezébe, amely ugyancsak azt szolgálja, hogy megerősödjön és felkészüljön az életre. Az a gyermek, akinek sokszor mondanak nemet, nem tapasztalja meg, hogy az életben bizony meg kell hoznunk bizonyos döntéseket és ezeknek a döntéseknek nem csak pozitív hozadéka, hanem negatív következménye is van.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek nem szabad túlféltenie a gyerekét – hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában? – bátran adhatunk neki otthoni feladatokat is.

Hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában?

A gyermeket is be kell vonni az otthoni feladatokba. Mindig a korának megfelelő házimunkát bízzunk rá és ezért nyugodtan meg is jutalmazhatjuk.

A nem szó miatt - 3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek – a gyermek soha nem lesz önálló.

3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek

A szülőnek kell korlátokat állítani, szabályokat hozni a gyermeke számára, azonban, ha mindig csak nemet mondunk, azzal a gyermek soha sem lesz önálló és nem tapasztalja meg a kudarcokat, majd csak felnőttkorában, amelyet sokkal nehezebben fog majd viseln

Napjainkban - A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése – fokozottan ügyelnünk szükséges.

A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

Napjainkban fokozottan ügyelnünk kell az alapos és gyakori kézmosásra és a lakás fertőtlenítésére, takarítására. Mutatjuk, hogyan kell alaposan kezet mosni és a lakásban, mely területeket szükséges alaposan fertőtleníteni.