Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

A gyerekek igénylik a törődést és az odafigyelést, de sokszor olyan kevésnek tűnik a napi 24 óra. Viszont a gyerekek gombamód nőnek és bizony könnyen elszalaszthatunk fontos lehetőségeket és eseményeket, amelyek szorosabbra fűznék a gyermekünk és köztünk lévő szeretetköteléket. Mutatunk néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan tudnánk több időt tölteni a gyermekünkkel.
A szülő feladata, hogy erre az útra vezesse a gyermeket - a gyermek boldogságához vezető utak – ez a boldog felnőttlét alapja.

1. Reggeli és vacsora együtt

A család tagjai egész nap távol vannak egymástól, így csak napi két étkezést tudnak együtt elkölteni. Ha ehhez az kell, hogy kicsit korábban keljünk reggelente, már megéri, hiszen az a reggeli negyedóra is sok-sok közös élménnyel és emlékkel gazdagít bennünket. Ha reggel nem is, de az esti vacsoránál beszélgessünk. Lehet, hogy evés közben nem illik beszélni, de ezzel most nem kell foglalkozni, hiszen ilyenkor tudjuk meg kivel, mi történt aznap, és az esti vacsora alkalmat ad az örömteli pillanatok közös megélésére, illetve a problémák megvitatására.

2. A kicsikkel olvassunk, a nagyokkal beszélgessünk

Aki gyermeket vállal, nagyon jól tudja, hogy mennyire fontos az együtt töltött idő. Amikor a szülő visszaemlékezik a gyerekkorára, a legtöbb esetben a szülőkkel történt beszélgetések és meseolvasások is az eszébe jutnak. A kicsiknek egyébként is fontos a meseolvasás, hiszen ez által sokat fejlődnek a készségeik és képességeik, de a mese által megoldásokat is találhatnak a problémáikra, így pedig sokkal nyugodtabban fognak aludni.

A nagyobbak ugyan a meseolvasást már nem igénylik, de a figyelmünket és a szeretetünket igen. Sok kamasz nem nyílik meg önmagától, ehhez kell egy adag bizalom és szeretet, hiszen ez segít megnyitni azokat a bizonyos kapukat, amelyen bizony nem sok mindenkit engednek be a kamaszok, de akiket szeretnek, annak még talán kulcsot is adnak.

3. Heti egy nap csakis közösen

Amennyiben a heti egy családi napot nem lehet megoldani, akkor havonta legalább két időpontot tűzzön ki a család, amikor együtt csinálnak valamit. Lehet ez egy közös mozi, vagy otthoni filmnézés, egy kiállítás, egy hétvégi wellness program, de még a nagy esti séták is összekovácsolják a családot. A családi élmények és emlékek aztán bekerülnek egy képzeletbeli albumba, amelyből a gyermek, felnőttkorában is tud majd táplálkozni.

4. Esténként játszunk a gyerekekkel

Amennyiben a család nem ragaszkodik a tévénézéshez, akkor más programokat is lehet választani. Olvassanak együtt a nappaliban, a kicsikkel építsenek bunkert, vagy legózzanak, olvassanak mesét, majd játsszák el a mesében olvasottakat, de lehet valamilyen kreatív tevékenységet is folytatni, a nagyobbakkal pedig kártyázni és társasjátékozni. Még el sem kell otthonról menni, hiszen otthon is megannyi, értelmes programot lehet kitalálni.

5. Őszinte esték

Tartson a család heti egy alkalommal, egy-egy őszinte estét. Ez nem azt jelenti, hogy más napokon megengedett a füllentés, hanem legyen minden héten legalább egy olyan este, amikor a család minden tagja őszintén megnyílik, és beavatják egymást a gondjaikba. Ezek a mély, feltáró beszélgetések nagyon hasznosak, hiszen így megoldások születnek a problémára, de a családtagokat is közelebb hozzák egymáshoz ezek a beszélgetések. Természetesen, nem csak szomorú, hanem örömteli pillanatokról is lehet beszélgetni.

Kapcsolódó cikkek

Minden jóban van valami rossz - Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv – a versenyzés is ilyen lehet a gyermek számára.

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.

A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

Hatékony házi feladat készítés

A gyermeknek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az egyik ilyen kötelesség, a rendszeres házi feladat készítés. Most tippeket adunk, hogyan lehet hatékonyan elkészíteni a mindennapi leckét.

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja