A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A szülő nem pusztán a gyermek nevelője, hiszen sok mindenre meg is kell tanítania a gyermekét, így rendelkeznie kell tanári készségekkel is. Mutatjuk, melyek ezek a készségek!
A szülőnek sok készségre van szüksége - a tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából – ezzel segítve a gyermek fejlődését.

Kommunikációs készség

A csecsemő, még ha nem is tud beszélni, egy idő után képes megkülönböztetni a különféle hangokat és nagyon jól felismeri, hogy anya, apa, a testvére, vagy egy idegen szól hozzá. A csecsemő arra is képes, hogy a hangszínből érzékelje az érzelmeket, így nem mindegy, hogyan és miként kommunikálunk az ilyen pici babákkal. A gügyögésnek semmi értelme sincs, főleg nem az elváltoztatott hangoknak. A gyermeknek már egészen kicsi korától az értelmes beszédre, nyelvi eszközökre és a nyílt kommunikációra van szüksége.

A türelem képessége

Azt hiszem, ezt egy szülőnek sem kell megmagyarázni. A megfelelően alkalmazott nevelési stílusunk ellenére sem kerülhetjük el a gyermeki dackorszakot és hisztit. Minden gyermeknek át kell esni ezen az életszakaszon, hiszen a gyermeknek is muszáj feszegetnie a határait, hogy tudja, meddig mehet el, meddig, és milyen módon érvényesítheti az akaratát. Ezek mind-mind hozzájárulnak a fejlődéséhez.

A türelem nem csak a gyermek dackorszaka idején szükséges, hanem a fejlődése más szakaszában is. Nem minden gyermek fejlődik azonos ütemben. Nem kell rögtön rémüldözni, ha a gyermek még nem akar beszélni, vagy nem akarja a bilibe végezni a dolgát. Minden gyermek más és más, ha mindig csak más gyermekéhez hasonlítjuk a saját gyermekünket, attól a mi gyermekünk nem lesz közlékenyebb és nem lesz szobatiszta sem csak azért, mert szerintünk, már itt az ideje.

A vezetés képessége

Egy szülőnek meg kell tanulnia, hogy bármennyire is rajong a gyermekéért, nem a gyermek, hanem a szülő irányít. A liberális nevelés egyes esetekben hasznos lehet, de az sem jó, ha túlságosan engedékenyek vagyunk. A gyermeknek keretekre és szabályokra van szüksége, ahhoz, hogy önálló felnőtté cseperedjék, és hiába is ellenkeznek néha a gyerekek a szabályok ellen, igenis biztonságot jelentenek számukra a szülő által lefektetett szabályok.

A szülő és a szervezettség

A gyermeknevelés nem könnyű feladat, némi szervezettséget igényel. Jó, ha a szülő képes megteremteni egy rendszert, mert hiszen a napi rutin csak megkönnyíti a dolgát. Ha otthon is káosz uralkodik és a szülő is folyton szétszórt, akkor előbb-utóbb eljön az idő, amikor mindenből és mindenkiből elege lesz. A gyereknek is jót tesz, ha a szülei összeszedettek. A gyermeknek is adhatunk otthoni feladatokat, hiszen ezzel csakis az életre neveljük. A mindennapi rutin, az időben történő lefekvés például olyan rendszert visz a család tagjainak az életébe, amivel elkerülhetik a mindent összekuszáló zűrzavart.

Tanulási képesség

Sok szülő készül a gyermeknevelésre, de ezt nem lehet pusztán könyvekből megtanulni. A gyermek mellett folyamatosan tanulunk, tehát a tanulásra való hajlamnak is ott kell lenni bennünk. Mindig adódnak olyan szituációk és események, amelyek újabb dolgokra tanítanak meg bennünket, szülőket. A tanulási képesség mellett a rugalmasság is nagyon hasznos egy szülő számára.

Kapcsolódó cikkek

A szülő sok mindent megtanít a gyermekének - A szülő, mint a gyermeke tanítványa – de a gyermek is sok hasznos dolgot taníthat a szülőnek.

A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Nem csak a szülő taníthat okos és hasznos dolgokat a gyermekének, hiszen a gyermekeinktől sok olyan cselekedetet elleshetünk, amelyek talán megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Mint oly sok mindenben, nevelési kérdésekben is segíthet a kompromisszum- ez eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal- ez is a gyermek fejlődését szolgálja.

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek születése előtt meg kell egyezni a nevelési kérdésekben, hiszen az eltérő nevelési stílus nem csak összezavarja a gyermeket, de a szülők házasságát is tönkre teheti.

Szülőnek lenni nem könnyű - 4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk – de sok örömet hoz magával.

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.