A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A szülő nem pusztán a gyermek nevelője, hiszen sok mindenre meg is kell tanítania a gyermekét, így rendelkeznie kell tanári készségekkel is. Mutatjuk, melyek ezek a készségek!
A szülőnek sok készségre van szüksége - a tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából – ezzel segítve a gyermek fejlődését.

Kommunikációs készség

A csecsemő, még ha nem is tud beszélni, egy idő után képes megkülönböztetni a különféle hangokat és nagyon jól felismeri, hogy anya, apa, a testvére, vagy egy idegen szól hozzá. A csecsemő arra is képes, hogy a hangszínből érzékelje az érzelmeket, így nem mindegy, hogyan és miként kommunikálunk az ilyen pici babákkal. A gügyögésnek semmi értelme sincs, főleg nem az elváltoztatott hangoknak. A gyermeknek már egészen kicsi korától az értelmes beszédre, nyelvi eszközökre és a nyílt kommunikációra van szüksége.

A türelem képessége

Azt hiszem, ezt egy szülőnek sem kell megmagyarázni. A megfelelően alkalmazott nevelési stílusunk ellenére sem kerülhetjük el a gyermeki dackorszakot és hisztit. Minden gyermeknek át kell esni ezen az életszakaszon, hiszen a gyermeknek is muszáj feszegetnie a határait, hogy tudja, meddig mehet el, meddig, és milyen módon érvényesítheti az akaratát. Ezek mind-mind hozzájárulnak a fejlődéséhez.

A türelem nem csak a gyermek dackorszaka idején szükséges, hanem a fejlődése más szakaszában is. Nem minden gyermek fejlődik azonos ütemben. Nem kell rögtön rémüldözni, ha a gyermek még nem akar beszélni, vagy nem akarja a bilibe végezni a dolgát. Minden gyermek más és más, ha mindig csak más gyermekéhez hasonlítjuk a saját gyermekünket, attól a mi gyermekünk nem lesz közlékenyebb és nem lesz szobatiszta sem csak azért, mert szerintünk, már itt az ideje.

A vezetés képessége

Egy szülőnek meg kell tanulnia, hogy bármennyire is rajong a gyermekéért, nem a gyermek, hanem a szülő irányít. A liberális nevelés egyes esetekben hasznos lehet, de az sem jó, ha túlságosan engedékenyek vagyunk. A gyermeknek keretekre és szabályokra van szüksége, ahhoz, hogy önálló felnőtté cseperedjék, és hiába is ellenkeznek néha a gyerekek a szabályok ellen, igenis biztonságot jelentenek számukra a szülő által lefektetett szabályok.

A szülő és a szervezettség

A gyermeknevelés nem könnyű feladat, némi szervezettséget igényel. Jó, ha a szülő képes megteremteni egy rendszert, mert hiszen a napi rutin csak megkönnyíti a dolgát. Ha otthon is káosz uralkodik és a szülő is folyton szétszórt, akkor előbb-utóbb eljön az idő, amikor mindenből és mindenkiből elege lesz. A gyereknek is jót tesz, ha a szülei összeszedettek. A gyermeknek is adhatunk otthoni feladatokat, hiszen ezzel csakis az életre neveljük. A mindennapi rutin, az időben történő lefekvés például olyan rendszert visz a család tagjainak az életébe, amivel elkerülhetik a mindent összekuszáló zűrzavart.

Tanulási képesség

Sok szülő készül a gyermeknevelésre, de ezt nem lehet pusztán könyvekből megtanulni. A gyermek mellett folyamatosan tanulunk, tehát a tanulásra való hajlamnak is ott kell lenni bennünk. Mindig adódnak olyan szituációk és események, amelyek újabb dolgokra tanítanak meg bennünket, szülőket. A tanulási képesség mellett a rugalmasság is nagyon hasznos egy szülő számára.

Kapcsolódó cikkek

A házasság alapjait rengeti meg - 5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni-ha a szülők gyakran fekszenek le haraggal.

5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni

A harag rossz tanácsadó - tartja a mondás. És milyen igaz! Soha nem lenne szabad haraggal lefeküdni és alapvetően a haragnak kialakulni. Amennyiben két ember között nyílt a kommunikáció, úgy ez az érzés ki sem alakulhat.

A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

Válás és gyermeknevelés

A válás mindenkinek rossz. A szülőknek és a gyermeknek egyaránt. A szülők, válás utáni viselkedése éppen ezért nagyon meghatározó a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából. Ezért nagyon lényeges, hogy a szülők próbáljanak a gyermek érdekében minél hamarab

A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A szülő felelőssége, hogy mi mindent tanít meg a gyermekének, hiszen a szülő feladata nem más, mint hogy felkészítse a gyermekét az életére. Mire taníthatja meg egy szülő a gyermekét? Mutatunk néhány dolgot!