A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A szülő nem pusztán a gyermek nevelője, hiszen sok mindenre meg is kell tanítania a gyermekét, így rendelkeznie kell tanári készségekkel is. Mutatjuk, melyek ezek a készségek!
A szülőnek sok készségre van szüksége - a tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából – ezzel segítve a gyermek fejlődését.

Kommunikációs készség

A csecsemő, még ha nem is tud beszélni, egy idő után képes megkülönböztetni a különféle hangokat és nagyon jól felismeri, hogy anya, apa, a testvére, vagy egy idegen szól hozzá. A csecsemő arra is képes, hogy a hangszínből érzékelje az érzelmeket, így nem mindegy, hogyan és miként kommunikálunk az ilyen pici babákkal. A gügyögésnek semmi értelme sincs, főleg nem az elváltoztatott hangoknak. A gyermeknek már egészen kicsi korától az értelmes beszédre, nyelvi eszközökre és a nyílt kommunikációra van szüksége.

A türelem képessége

Azt hiszem, ezt egy szülőnek sem kell megmagyarázni. A megfelelően alkalmazott nevelési stílusunk ellenére sem kerülhetjük el a gyermeki dackorszakot és hisztit. Minden gyermeknek át kell esni ezen az életszakaszon, hiszen a gyermeknek is muszáj feszegetnie a határait, hogy tudja, meddig mehet el, meddig, és milyen módon érvényesítheti az akaratát. Ezek mind-mind hozzájárulnak a fejlődéséhez.

A türelem nem csak a gyermek dackorszaka idején szükséges, hanem a fejlődése más szakaszában is. Nem minden gyermek fejlődik azonos ütemben. Nem kell rögtön rémüldözni, ha a gyermek még nem akar beszélni, vagy nem akarja a bilibe végezni a dolgát. Minden gyermek más és más, ha mindig csak más gyermekéhez hasonlítjuk a saját gyermekünket, attól a mi gyermekünk nem lesz közlékenyebb és nem lesz szobatiszta sem csak azért, mert szerintünk, már itt az ideje.

A vezetés képessége

Egy szülőnek meg kell tanulnia, hogy bármennyire is rajong a gyermekéért, nem a gyermek, hanem a szülő irányít. A liberális nevelés egyes esetekben hasznos lehet, de az sem jó, ha túlságosan engedékenyek vagyunk. A gyermeknek keretekre és szabályokra van szüksége, ahhoz, hogy önálló felnőtté cseperedjék, és hiába is ellenkeznek néha a gyerekek a szabályok ellen, igenis biztonságot jelentenek számukra a szülő által lefektetett szabályok.

A szülő és a szervezettség

A gyermeknevelés nem könnyű feladat, némi szervezettséget igényel. Jó, ha a szülő képes megteremteni egy rendszert, mert hiszen a napi rutin csak megkönnyíti a dolgát. Ha otthon is káosz uralkodik és a szülő is folyton szétszórt, akkor előbb-utóbb eljön az idő, amikor mindenből és mindenkiből elege lesz. A gyereknek is jót tesz, ha a szülei összeszedettek. A gyermeknek is adhatunk otthoni feladatokat, hiszen ezzel csakis az életre neveljük. A mindennapi rutin, az időben történő lefekvés például olyan rendszert visz a család tagjainak az életébe, amivel elkerülhetik a mindent összekuszáló zűrzavart.

Tanulási képesség

Sok szülő készül a gyermeknevelésre, de ezt nem lehet pusztán könyvekből megtanulni. A gyermek mellett folyamatosan tanulunk, tehát a tanulásra való hajlamnak is ott kell lenni bennünk. Mindig adódnak olyan szituációk és események, amelyek újabb dolgokra tanítanak meg bennünket, szülőket. A tanulási képesség mellett a rugalmasság is nagyon hasznos egy szülő számára.

Kapcsolódó cikkek

Nincs hibátlan szülő - a tökéletes szülő ismérvei – de törekedhetünk a jobbra.

A tökéletes szülő ismérvei

Tökéletes szülő nem létezik, mi is csak tippeket adhatunk, hogyan legyünk minél jobb és hatékonyabb szülők.

A fizikai bántalmazás - 5 ok, hogy a verés nem megoldás – nem csak testileg hagy nyomokat, de a lélekbe is beleég.

5 ok, hogy a verés nem megoldás

Az erőszak soha, semmilyen körülmények között nem lehet megoldás. A kisgyermekben olyan mély sebet ejt a fizikai bántalmazás, amely a lelkét is megnyomorítja. A verést egész egyszerűen ki kellene törölni minden szülő eszköztárából.

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

A kapcsolatunk kezdetén mindent csodásnak élünk meg.