Hogyan mondjunk nemet bűntudat nélkül?

Egyetlen szülő sincs könnyű helyzetben, hiszen nem csak önmagunkkal, nem csak a gyermekünkkel, a házasságunkkal és a háztartással kell foglalkoznunk, hanem a munkánkkal is. Néha jólesik segítő kezet nyújtani másoknak, vagy elfogadni egy olyan projektet, munkát, amelynek elvégzése ugyan nem a mi feladatunk lenne, de mivel megkértek bennünket rá, így rábólintottunk a feladatra. Azonban néha ki kell mondanunk a következő bűvös szót: NEM. Mert hiszen, nem roppanhatunk össze a terhek súlya alatt és nekünk is meg kell teremtenünk azt a bizonyos egyensúlyt a munka és a magánélet között, nem csak a gyermekünknek kell ezt megtanítanunk. Hogyan mondjunk nemet? A cikk erre ad válaszokat.
Nem lehet mindig segíteni - Hogyan mondjunk nemet bűntudat nélkül?- néha nemet kell mondani, még ha rossz érzés is.

A mérlegelés

Amikor valaki hozzánk fordul segítségért, akkor gyorsan készítsünk egy számvetést magunkban, hogy belefér az adott dolog az életünkbe, vagy csak magunknak csinálunk plusz terheket, ha elvállaljuk az adott feladatot. Sokkal nyugodtabbak leszünk, ha először, egy alapos mérlegelést követően döntünk, és úgy mondunk valakinek igent, vagy éppen nemet.

A dolgok tisztázása

Valóban nem lehet mindig, mindenkinek segíteni, hiszen ezzel, önmagunktól és a családunktól veszünk el időt. Márpedig időből van a legkevesebb, és ez talán az egyik legértékesebb dolog az életünkben. Akár vezethetjük is egy papírlapon, le is írhatjuk, hogy kinek, mikor, és miben segítettünk, így ha valakinek nemet vagyunk kénytelenek mondani, akkor a papírra pillantva, nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, hiszen láthatjuk, hogy nem mindig vagyunk elutasítók, szoktunk másoknak segíteni.

Családi magazin cikk közepi banner

Nem vagyunk tökéletesek

Mivel tökéletes ember nem létezik, így jól tesszük, ha mi sem akarunk azok lenni. És azon is dolgoznunk kell, hogy mások se lássanak annak. Ezért nem is kell úgy viselkedni. Ha nem bántunk meg valakit, ha nem sértjük meg, ha nem szólunk hozzá néha hűvösebben, attól még szeretnénk néha így viselkedni. Viszont, ha nem mutatjuk meg másoknak az igazi arcunkat és a környezetünkben élők azt hiszik, hogy mi szentek vagyunk, akkor joggal várhatják el, hogy mindig segítsünk. Akkor is, ha beleőrülünk. Többek között, ezért sem árt az őszinteség. Mert hiszen, ezzel az emberek is tudni fogják, hogy nekünk is van tűréshatárunk, és ha őszintén bevalljuk, hogy ez most nem fog menni, lehet, hogy sokkal jobban tisztelnek, mintha mindig ugrásra készen állunk.

Ismernünk kell a saját teherbíró képességünket

Ha tudjuk, hogy mennyi terhet bírunk, és ezt nem titkoljuk mások előtt, akkor nem kapunk plusz terheket. Viszont, ha még önmagunknak sem valljuk be, hogy nem kellett volna elvállalni az új projektet, vagy nem kellett volna a gyermek partijára 30 gyereket meghívni, csak ötöt, akkor sokkal könnyebb mások kérését visszautasítani. Viszont, ha önmagunkkal szemben is maximalisták vagyunk és a hibákért önostorozás jár, akkor miért várjuk el a többiektől, hogy ne mindig hozzánk forduljanak a gondjaikkal és a bajukkal.

Kapcsolódó cikkek

Nem lehet mindig segíteni - Hogyan mondjunk nemet bűntudat nélkül?- néha nemet kell mondani, még ha rossz érzés is.

Hogyan mondjunk nemet bűntudat nélkül?

Nemet mondani nem könnyű. Azonban, néha nem árt gyakorolni, hiszen mindenki teherbíró képessége véges. Csak rajtunk múlik, csak tőlünk függ, hogy kinek, mikor engedünk, és hogyan szervezzük az életünket. Mutatjuk, hogyan mondjunk nemet úgy, hogy ne bántsu

A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

Sok szülő nem is sejti, hogy milyen nagy jelentősége van a megfelelő pihenésnek.

Az egyik családtag feszültsége - 6 jel, hogy a család stresszes - a többiekre is átragadhat.

6 jel, hogy a család stresszes

A stressz, a testet és a lelket is megnyomorítja. Hatását nem pusztán az adott családtag érzékeli, ez a családi kapcsolatokra is kihat.