Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

A szülő minden vágya az, hogy jó kapcsolatot ápoljon a gyerekével. Sőt, mi több, barátság alakuljon ki közöttük. Mivel a gyermek és a szülő is folyamatosan változik, így nem is olyan egyszerű vállalkozás jó kapcsolatot, barátságot kiépíteni és fenntartani a gyerekkel, de egyáltalán nem lehetetlen. Mutatjuk, mire ügyeljünk!
Jó barátság a gyerekünkkel: nem lehetetlen

1. Már a gyermek kiskorában el kell kezdeni

A szülő és gyermek kapcsolat már a gyermek születésétől kezdve kezd kialakulni és formálódni. Már egészen csecsemőkortól törekedni kell a harmonikus kapcsolat kialakítására és fenntartására. A gyermek, már újszülöttként is érzi, ha a szülei szeretik. Elegendő ennek kinyilatkoztatására, ha az anya énekel neki, beszél – nem gügyög – hozzá és a fizikai érintésnek is ereje van. A simogatásnak, az ölelésnek kiemelkedő szerepe van a szülő és a gyermek közötti erős kapcsolat kialakításában.

2. Az elszalasztott időt semmi sem hozza vissza

A gyerekek minden életkorban igénylik, hogy törődjünk, hogy foglalkozzunk velük. Az esti meseolvasás, a közös játék, a közös kalandok, a közös kirándulások, a nyaralások, a nagy beszélgetések, mind-mind csak alapkövet jelentenek a szülő és a gyermek barátságában. Soha nem szabad a gyermeket fáradtságra, vagy időhiányra hivatkozva visszautasítani, mert hiszen ezzel azt közvetítjük irányába, hogy számunkra sem ő, sem a vele eltöltött idő nem fontos. A gyermeki lélek pedig nagyon sérülékeny, így ne csodálkozzunk, ha helyettünk majd más felé nyit, és majd mást tart a barátjának.

3. A kommunikációnak ereje van

A gyerekekben számtalan kérdés fogalmazódik meg és ezekre a kérdésekre válaszokat is szeretnének kapni. Egy szülő, minél több alkalommal utasítja vissza a gyereket, a gyermek annál jobban magába fordul, és a jövőben, minden egyes alkalommal egyre kevesebbet fog kérdezni. Majd eljön az idő, amikor már sem kérdezni nem szeretne tőlünk semmit, sem pedig beszélgetni nem akar velünk, és a titkait sem velünk fogja megosztani. A gyerekekkel egészen kicsi koruktól kezdve beszélgetni kell, és mindig az életkoruknak megfelelően szükséges válaszolnunk.

4. A család, mint egység

Ahhoz, hogy a gyermekkel jó kapcsolatot ápoljunk, fontos, hogy ő is jól érezze magát a családban, mint egy stabil rendszerben. A család csak akkor lesz képes egységként és jó rendszerként működni, ha abban mindenki jól érzi magát és, ha a gyermek testi, lelki és érzelmi szükségletei ki vannak elégítve. A családi harmónia az egyik legfontosabb láncszem a gyermek személyiségfejlődése szempontjából.

5. A bizalom is lényeges

A szülő - gyermek kapcsolat alapja, a bizalom. Ez már csecsemőkorban kialakul. Amikor a csecsemő felsír, – teszi ezt sokféle okból – és az anya megjelenik, a csecsemőben kialakul az úgynevezett ősbizalom. Viszont, ha a szülő sok esetben figyelmen kívül hagyja a csecsemő sírását, jelzéseit, akkor a gyermek és a szülő között nem tud kialakulni a bizalom, és ez a jövőbeni kapcsolatot is meghatározza.

Kapcsolódó cikkek

A családi viták és azok megoldása

A családi viták és azok megoldása

Minden családban adódik vita. Ez nem lehet kikerülni. Azonban nagyon nem mindegy, hogyan kezeljük a felmerülő problémákat és mennyi teret adunk a gyermekünknek a véleményformálásra és az érvelésre.

Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

Hogyan adjuk a legjobbat a családunknak?

A család akkor kovácsolódik egységgé, ha abban mindenkinek megvan a feladata és senki sem szeretne benne tökéletes, főleg nem mártír lenni. Mégis, hogy adhatjuk a legjobbat a családunknak? A cikkből kiderül.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.