Az erős család 5 ismérve

Minden családban lehetnek problémák. Mint ahogyan tökéletes szülő és gyermek, úgy tökéletes család sem létezik. Mégis mitől lehet erős egy család? Milyen dolgok segítik elő, hogy egy család erősnek mondhassa magát? A cikkből kiderül, hogy mitől is válhat erőssé egy család és mit tehetünk, hogy a mi családunk is stabil legyen?
A családot sok minden összetarthatja - Az erős család 5 ismérve – ettől válik erőssé.

1. Az erős családok közötti kapcsolat erős

Azokat a családokat lehet erősnek nevezni, akik között kialakult az a bizonyos szeretetkötelék és a bajban is számíthatnak egymásra. Az erős családokban a tagok sok időt töltenek együtt. Az együtt töltött idő minőségi, vagyis hasznos dolgokban tevékenykednek együtt és az idejük nagy részét szeretetben és nem veszekedéssel töltik. A családtagok közötti szoros kapcsolat kialakításában nagy szerepe van a rituáléknak, mint a közös étkezés, a játék, a szabadidős tevékenységek. Ezek a családi rituálék nem csak a családtagok közötti köteléket fűzik szorosabbra, hanem a gyermek készségeit is fejlesztik, például a döntéshozatali és a tervezési készségeit.

2. Az erős család hozzáállása

Azok a családok tekinthetők erősnek, akik optimistán állnak a világ dolgaihoz. Az életben adódó nehéz helyzetekre kihívásként tekintenek. Olyan kihívásra, amelyet meg kell oldani. Az erős családok tagjai között a pozitív érzelmek dominálnak és megpróbálnak sok mindent humorral kezelni.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az erős család és az érzelmek

Az erős családokban a szülők nem csak a saját érzelmeiket élik meg, hanem teret engednek a gyermeki érzelmek megélésének is. A szülők meghallgatják a gyermekeiket, segítenek az érzelmeik kifejezésében és ezzel a gyermeket segítik, hiszen megtámogatják őt az érzelmi szabályozás elsajátításában, vagyis az egyik legfontosabb készség fejlődését segítik elő. A szülő, egy minta a gyermeke számára, ezért, ha a szülő megfelelő módon reagál bizonyos helyzetekre, akár egy boldog pillanatra, avagy egy stresszesebb helyzetre, úgy a gyermek is ezt a mintát fogja alkalmazni az élete során.

4. Az erős család kommunikál

Az olyan család nem tekinthető erős családnak, ahol az általános dolgokon túl, másról nem beszélnek és az sem erős család, ahol csak a szülők kommunikálnak és a gyerekeket nem vonják be a beszélgetésekbe. Az erős családokban nyílt kommunikáció zajlik, azaz a gyerekek is kapnak teret, hogy beszéljenek, hogy a véleményüket elmondják bizonyos helyzetekről, dolgokról, eseményekről. Az erős családokban vannak szabályok, ezeket be is kell tartani, de nem csak elvárások vannak, hanem a gyermekek szükségleteinek kielégítése is megtörténik.

5. Az erős család nem kritizál

Az erős családban odafigyelnek a gyermek készségeire és képességeire és nyíltan kifejezik az érzelmeiket. Támogatják egymást, odafigyelnek a másikra és segítő kezet nyújtanak, ha arra van szükség, de az önállóságot is megadják a gyerekeknek. Az erős családban a gyerekek kapnak pozitív visszajelzést, értékelik a gyerekek erőfeszítéseit és teljesítményeit és sohasem szégyenítik meg őket.

Kapcsolódó cikkek

Elszaporodtak a bringabuszok Barcelonában, és remélhetőleg Budapesten is egyre több ilyen lehetőség lesz

Elszaporodtak a bringabuszok Barcelonában, és remélhetőleg Budapesten is egyre több ilyen lehetőség lesz

Gyerekek és szüleik együtt tekernek bringabuszos konvojokban Barcelonában és környékén reggelente.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.