Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos?

Bizonyára mindenki ismer olyan embereket a környezetében, akik hosszú hónapok, vagy évek múlva is képtelenek megbocsátani a közeli családtagjaiknak, a szomszédjuknak, a rokonaiknak. Ez a negatív viselkedés, hozzáállás borzasztóan kártékony, amennyiben a gyermek a saját családjában tapasztalja meg ezt a viselkedési formát. A gyermek azt fogja gondolni, hogyha valakivel konfliktusba kerülünk, akkor vesszünk vele össze, és itt le is van zárva a dolog. Ily módon soha, senkitől sem fogja azt megtanulni, hogy emberek vagyunk, tévedhetünk, de ezekre a hibákra, emberi bűnökre létezik egy varázsszó, egy humánus cselekedet és ez nem más, mint a megbocsátás. A cikkből kiderül, hogy miért is fontos, hogy a gyermek is megtanulja, mi is az a megbocsátás, és miért van ennek olyan fontos szerepe az életünkben.
A szülőnek a feladata - Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos? – hogy megtanítsa a gyermekének, a megbocsátás fontos és az életünk része.

Egy pozitív emberi cselekedet

A gyerekek gyakran összevesznek, majd kibékülnek, azaz képesek a megbocsátásra. Ez nem feltétlenül mondható el egyes felnőtt emberekről. Pedig a gyermeknek tudnia kell, hogy ő maga sem tökéletes, ő is lehet rossz passzban, követhet el hibákat, ami elősegítheti, hogy ebben az állapotban megbántson másokat. A gyermeknek el kell magyaráznunk, hogy a megbocsátás egy olyan emberi cselekedet, amellyel boldoggá tehetünk másokat és az örök haragnak semmi értelme, hiszen ez negatív érzelmeket generál, és akár még betegségeket is okozhat.

Családi magazin cikk közepi banner

Amennyiben a testvérek között alakul ki viszály

A testvérek gyakran összekapnak, megharagszanak egymásra. Ilyenkor is a szülőnek kell rendet tenni és első lépésként megbeszélni, hogy pontosan mi is a harag tárgya. A szülőnek pártatlannak kell lennie, hiszen ha mindig csak az egyik gyermeknek ad igazat, a másik gyermek jogosan érezheti magát kirekesztettnek és érezheti úgy, hogy őt nem szeretik a szülei, ami pedig táptalaja a testvérek közötti haragnak. A szülőnek arra kell törekedni, hogy a testvérek soha ne legyenek egymással haragban, sőt azt kell a gyerekeknek elmagyarázni, hogy az életben egy valakire mindig számíthatnak a szülőkön kívül, és ez a valaki nem más, mint a testvér, így a testvérek közötti haragnak nincs helye, annál inkább a megbocsátásnak.

Magyarázzunk és adjunk időt a gyermeknek

Minden gyermeknek – életkortól függetlenül – el lehet, és el is kell magyarázni, hogy a harag mennyire káros, hiszen nem csak bennünket betegíthet meg, de a harag mindent megmérgez maga körül. Ha a gyermek már nagyobb, és már érti is, hogy miért van szükség arra, hogy megbocsásson annak a személynek, aki esetleg meg is bántotta, adjunk neki némi időt, hogy feldolgozza, megeméssze a vele történteket és önszántából tegye meg a szükséges lépéseket a másik irányába, hiszen a megbocsátásnak a szívéből kell jönnie és teljesen őszintének kell lennie.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

A gyermek pozitív megerősítése

A gyermek pozitív megerősítését egészen kicsi kortól szükséges elkezdeni és ez a szülő egyik kiemelt feladata. Mutatjuk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke pozitív megerősítésében.

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

Az esti meseolvasás mind a szülőre, mind a gyermekre jó hatást gyakorol, közös élményt és kapcsolódási pontokat eredményez.