Segítség! Introvertált a gyermekem!

Az emberek nem egyformák, így nem lehetetlen, hogy két extrovertált szülőnek, introvertált lesz a gyermeke. A befelé forduló, magányra vágyó gyermeket soha ne azonosítsuk a gyermekkori depresszióval. Teljesen normális, ha a gyermeket nem 10 gyerek társasága hozza lázba, hanem szívsebben olvasgat egyedül a szobájában.
Segítség! Introvertált a gyermekem!

Ne akarjuk megváltoztatni

A szülő először kétségbeesik, amikor már sokadjára is nagy harcot kell vívnia a gyermekével, mert ő nem akar a többi gyerekkel játszani, vagy nincs kedve a családdal nyaralni. Természetesen, nem az a megoldás, hogy a kisebb gyermeket otthon hagyjuk, de az sem jó, ha olyan dolgot erőltetünk a gyermekre, amihez egyáltalán nincs kedve. Ilyenkor mindig le kell magunkban pörgetni, hogy extrovertált személyként örülnénk annak, ha ezen túl mindig csak az lenne a szabadidős programunk, hogy a szobánkban kuksolva könyveket olvassunk. Egy befelé forduló gyermek sem örül annak, ha a szülei minden egyes nyaraláson idegen emberekhez csapódva szeretnék jól érezni magukat. Ha közösen is nyaral a család, el kell fogadnunk, hogy az egyik gyermekünk szívsebben üldögél egyedül a tengerparton, egy jó könyvvel a kezében, mintsem egy nagyobb csoporttal várost nézzen.

Értse meg a különbséget

Ahhoz, hogy elfogadjuk a gyermekünket olyannak, amilyen, meg kell értenünk, hogy mi a különbség az extrovertált és az introvertált személyiség között. Ne kudarcként éljük meg, ha a gyermekünk nem szereti a nagy baráti társaságot és a bulizás sem szerepel a bakancslistáján. Egész egyszerűen fogadjuk el, hogy ő ilyen, és segítsük abban, hogy ő se csodabogárként tekintsen magára, hiszen az introvertáltság nem büntetés, ettől nem lesz se jobb, se rosszabb ember attól, aki állandóan pörög és már a hiperaktivitás határát súrolja a viselkedésével.

Segítő kéz a gyermeknek

Ami másnak természetes, egy introvertált személynek a kínok kínját jelentheti. Amennyiben a gyermek jobban kedveli az egyedüllétet, néhanapján még akkor is szükség lehet arra, hogy nagyobb társaságba menjen, vagy valamilyen családi, baráti, vagy hivatalos eseményen vegyen részt. A szülőnek az a feladata, hogy felkészítse a gyermeket a közelgő eseményre. Ha a gyermek tudja, hogy mire számíthat, oldódik a szorongása, és nem fog előre rettegni, hogy mi vár rá. Az is jó megoldás, ha kicsit korábban érkeznek az adott rendezvényre, programra, így a gyermek felmérheti a terepet, és kicsit ismerkedhet a környezettel. Sok esetben már ez is segít a gátlásait leküzdeni.

Kompromisszum

Az introvertált gyermeket csak azért nem szabad, nem kell kihagyni a családi programokból, mert ő nem szereti a nyüzsgő tömeget. Ő is a család szerves része, nélküle, megbomlik a család egysége. A kompromisszumok azonban sok esetben segíthetnek átlendülni a nehézségeken. Ha a család esküvőre hivatalos, érjük el, hogy a gyermeknek is legyen kedve részt venni ezen az eseményen. Aztán meg lehet neki engedni, hogy vacsora után hazamenjen, vagy elvihetjük a nagyszülőkhöz, hogy az este további részét egy számára nyugodt, ismerős környezetben töltse. A család többi tagja pedig tovább élvezheti a bulit az esküvőn.

Kapcsolódó cikkek

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

A gyerekek készségeit, képességeit ki kell bontakoztatni és fejleszteni szükséges. Mutatjuk, hogy mik azok a készségek, amelyekre minden gyermeknek szüksége van, hogy jól boldoguljon az életben.

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A gyerekek fejlődését nagyban elősegíti a kreatív játék. Mutatjuk, hogyan!

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb