A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, ahogy egyre több időt töltenek közösségben, úgy egyre több barátot szereznek. Sok szülő ilyenkor érzi azt, hogy a gyermek már nem ragaszkodik annyira a szülőhöz, hiszen sok fontos dolgot nem velük, hanem a barátaikkal fognak megosztani. A gyerekeknek szükségük is van arra, hogy minél több időt töltsenek közösségben, és természetesen, a barátokra is szükség van. A barátok, a barátság, nem csupán a gyermek érzelmi fejlődését segíti elő, hanem a gyermek sok fogalom értelmét és jelentését is megtanulja. Ez lehet az önzetlenség, az őszinteség vagy éppen a bizalom.
A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A szülő és a gyermeke barátai

Ahogy nő a gyermek, úgy egyre szorosabb barátságokat köthet és ez azt is jelenti, hogy velük tölt el több időt és nem a család tagjaival, azaz egyre kevesebbet fog otthon tartózkodni. A szülők egy része ilyenkor kicsit kiközösítve érezheti magát, azonban ennek az érzésnek egyáltalán nem kellene feltámadnia, sőt örülni kellene, hogy a gyermek az ideje nagy részét nem otthon és magányosan tölti.

A szülő akkor nem érzi magát kirekesztettnek, ha megismeri a gyermeke barátait és ő is jó kapcsolatot ápol velük. Erre több lehetőség is akad. A szülő akár telefonon is tarthatja a gyermeke barátaival a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a szülő jóban legyen a gyereke barátaival, fontos, hogy néha együtt is töltsenek időt és az is jó, ha a szülő tudja, hogy a gyerekek mit is csinálnak, amikor együtt vannak. A kapcsolat ápolására az is jó megoldás, ha a gyermeke barátai néha önökhöz is ellátogatnak. A kis barátok, akár ott is aludhatnak, vagy néha meginvitálhatjuk őket egy közös vacsorára. Az is jó megoldás, ha nem csak a gyerekek barátkoznak össze, hanem a gyerekek szülei is, de akár közös programokat is szervezhetnek.

A gyerek és a szülő közötti bizalom

Akkor lehetünk csak nyugodtak, ha a gyermekünket elengedjük a barátaihoz, ha alapvető dolgokkal tisztában vagyunk, de ezeknek az információknak csak akkor leszünk a birtokában, ha a szülő-gyermek kapcsolat jó, ha a bizalom megvan a szülő és gyermek között. Ebben az esetben a gyerekünk őszintén fog válaszolni minden olyan kérdésünkre, amelyet felteszünk neki, amikor a barátaival készül hosszabb- rövidebb időt eltölteni. A kérdés irányulhat arra, hogy milyen programot terveznek, tud - e a gyerek olyan telefonszámot (a gyerek barátjának szülei számát) adni, amelyen akár azonnal elérhetővé válik, illetve a gyermekkel már beszélni kell az olyan veszélyekről is, mint a dohányzás, a drog - és alkoholfogyasztás.

A bizalom és a kommunikáció

A szülő-gyermek kapcsolat alapja a bizalom és természetesen, a rendszeres és mély beszélgetések is sokat segítenek abban, hogy a szülő megbízzon a gyermekében és tudja, hogyha a gyermek a barátaival van, akkor nem fognak csinálni semmi őrültséget. A megfelelő szülő-gyermek kapcsolat mellett, azért szükséges néhány szabályt is lefektetni és a gyermekkel betartatni azokat. De a gyermeknek azt is tudnia kell, hogy akármennyire is szeretjük, a negatív cselekedeteinek következményei lesznek, tehát fontos, hogy tudja, hogy akár egyedül, akár a barátaival követ el valamit, ami veszélyes magára és másokra nézve, az nem maradhat következmények nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Milyen módszerekkel segítsük a gyermeket olvasni?

Milyen módszerekkel segítsük a gyermeket olvasni?

Az olvasást nem minden gyermek szereti, de a szülő ezt is megkedveltetheti a gyermekével, hiszen az olvasás során olyan alapműveltségre tehet szert, amelyet soha, senki sem vehet el tőle. Az olvasás nem csak szórakoztat, de fejleszti az agy működését is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.