A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, ahogy egyre több időt töltenek közösségben, úgy egyre több barátot szereznek. Sok szülő ilyenkor érzi azt, hogy a gyermek már nem ragaszkodik annyira a szülőhöz, hiszen sok fontos dolgot nem velük, hanem a barátaikkal fognak megosztani. A gyerekeknek szükségük is van arra, hogy minél több időt töltsenek közösségben, és természetesen, a barátokra is szükség van. A barátok, a barátság, nem csupán a gyermek érzelmi fejlődését segíti elő, hanem a gyermek sok fogalom értelmét és jelentését is megtanulja. Ez lehet az önzetlenség, az őszinteség vagy éppen a bizalom.
A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A szülő és a gyermeke barátai

Ahogy nő a gyermek, úgy egyre szorosabb barátságokat köthet és ez azt is jelenti, hogy velük tölt el több időt és nem a család tagjaival, azaz egyre kevesebbet fog otthon tartózkodni. A szülők egy része ilyenkor kicsit kiközösítve érezheti magát, azonban ennek az érzésnek egyáltalán nem kellene feltámadnia, sőt örülni kellene, hogy a gyermek az ideje nagy részét nem otthon és magányosan tölti.

A szülő akkor nem érzi magát kirekesztettnek, ha megismeri a gyermeke barátait és ő is jó kapcsolatot ápol velük. Erre több lehetőség is akad. A szülő akár telefonon is tarthatja a gyermeke barátaival a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a szülő jóban legyen a gyereke barátaival, fontos, hogy néha együtt is töltsenek időt és az is jó, ha a szülő tudja, hogy a gyerekek mit is csinálnak, amikor együtt vannak. A kapcsolat ápolására az is jó megoldás, ha a gyermeke barátai néha önökhöz is ellátogatnak. A kis barátok, akár ott is aludhatnak, vagy néha meginvitálhatjuk őket egy közös vacsorára. Az is jó megoldás, ha nem csak a gyerekek barátkoznak össze, hanem a gyerekek szülei is, de akár közös programokat is szervezhetnek.

A gyerek és a szülő közötti bizalom

Akkor lehetünk csak nyugodtak, ha a gyermekünket elengedjük a barátaihoz, ha alapvető dolgokkal tisztában vagyunk, de ezeknek az információknak csak akkor leszünk a birtokában, ha a szülő-gyermek kapcsolat jó, ha a bizalom megvan a szülő és gyermek között. Ebben az esetben a gyerekünk őszintén fog válaszolni minden olyan kérdésünkre, amelyet felteszünk neki, amikor a barátaival készül hosszabb- rövidebb időt eltölteni. A kérdés irányulhat arra, hogy milyen programot terveznek, tud - e a gyerek olyan telefonszámot (a gyerek barátjának szülei számát) adni, amelyen akár azonnal elérhetővé válik, illetve a gyermekkel már beszélni kell az olyan veszélyekről is, mint a dohányzás, a drog - és alkoholfogyasztás.

A bizalom és a kommunikáció

A szülő-gyermek kapcsolat alapja a bizalom és természetesen, a rendszeres és mély beszélgetések is sokat segítenek abban, hogy a szülő megbízzon a gyermekében és tudja, hogyha a gyermek a barátaival van, akkor nem fognak csinálni semmi őrültséget. A megfelelő szülő-gyermek kapcsolat mellett, azért szükséges néhány szabályt is lefektetni és a gyermekkel betartatni azokat. De a gyermeknek azt is tudnia kell, hogy akármennyire is szeretjük, a negatív cselekedeteinek következményei lesznek, tehát fontos, hogy tudja, hogy akár egyedül, akár a barátaival követ el valamit, ami veszélyes magára és másokra nézve, az nem maradhat következmények nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Kreatív tevékenységek - 5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel – esős időre.

5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel

Amikor odakint esik az eső, akkor a gyerekek sokat nyűgösködnek. A kreatív játékokkal azonban nagyon hasznosan telik az idő és még csak nem is kerülnek sokba, viszont a családtagokat nagyon jól össze tudják kovácsolni.

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Versenyezzen a gyerek, vagy ne? 3 érv és 3 ellenérv

Sok gyermek sportol rendszeresen az iskola mellett. Versenyekre készülnek, izgulnak és díjakat söpörnek be. De jó - e, ha a gyermek a sport miatt, sok mindenből kimarad? Érvek és ellenérvek következnek a versenyzés mellett és ellen.

Élmény a gyerekkel közösen olvasni

Élmény a gyerekkel közösen olvasni

A gyerekkel történő közös olvasás, a szülő és a gyermek számára is élmény. Tippeket adunk a közös olvasáshoz.