Élmény a gyerekkel közösen olvasni

A gyermekkel történő közös olvasás az egyik legmeghittebb pillanat. Olyan jó érzés, amikor a gyermekünk az ölünkbe kucorodik és közösen olvasunk. A közös olvasáshoz adunk tippeket és soroljuk az előnyöket.
Élmény a gyerekkel közösen olvasni

Tippek a közös olvasáshoz

A gyermekkel történő közös olvasás megerősíti a szülő és a gyermek közötti kapcsolatot, nem beszélve arról, hogy az olvasás az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység, hiszen ezzel a gyermek számos készsége és képessége fejlődik.

A könyvolvasás első lépése a nyugalom megteremtése

Az olvasáshoz csend szükségeltetik, hiszen úgy nem lehet hatékonyan gyakorolni az olvasást, ha szól a tévé, vagy a rádióból üvölt a zene. Az olvasás nyugalmat kíván. Helyezkedjünk el a gyermekkel kényelmesen a kanapén, de egy asztalhoz is leülhetünk vele. A kicsi életkora határozza meg, hogy a gyermek a szülő mellett, apa vagy anya ölében, vagy a szőnyegen hasalva szeretne olvasni.

Az olvasás szeretete és a választás

A gyermek akkor fog ragaszkodni az olvasáshoz és a könyvekhez, ha ő választhatja ki a számára érdekes könyvet. A közös olvasás során törekedni kell arra, hogy a gyermek kívánsága teljesüljön, hiszen így hosszabb ideig fenn tudjuk tartani az érdeklődését.

Ha a gyermek még nem tud olvasni

Néhány szülő azért nem olvas a gyermekével együtt, mert a gyermek még nem tud olvasni. Sok szülő viszont elfelejti, hogy a gyermek kommunikációs készségét és képzelőerejét azzal tudja a leginkább fejleszteni, ha a gyermeket is bevonja az olvasásba, még akkor is, ha a gyermek még nem ismeri a betűket. A gyerek el tudja mondani, hogy mit lát a képen, sőt akár új mesét is kitalálhatunk együtt. A gyermeki fantázia határtalan, hagyjuk kibontakozni!

Beszéljük meg az olvasottakat

Ha a gyermek nem szeretne mesehallgatás közben beszélni, mert feszült figyelemmel akarja végig kísérni a történetet, akkor ne vegyük el a kedvét azzal, hogy folyton megakasztjuk a mese cselekményét. Amikor azonban a mese végére értünk, akkor meséltessük el a gyermekkel a történetet, beszéljünk a mese részleteiről és a karakterekről is ejtsünk szót. A beszélgetés során rávilágítunk a történet lényegére, a gyerek megtanulja, hogy nem csak jó, hanem rossz karakterek is léteznek, és azt is megkérdezhetjük tőle, hogy ő, hogyan fejezte volna be a mesét.

A hangnem is számít

Nem mindegy, hogy milyen stílusban történik a meseolvasás. Ha mi magunk sem élvezzük, és csak monoton hangon, gyorsan elhadarjuk a történetet, abba a gyermek előbb-utóbb beleun. Szólaltassuk meg a mese szereplőit más-más hangon, így segítjük is a gyermeket, hogy a fantáziájában színes képek jelenjenek meg a szereplőkről. A későbbiek folyamán, így ő is érdekesen tud majd egy-egy történetet lefesteni a fejében, de az előadásmódja is sokat fejlődhet.

Az olvasásnak rengeteg előnye van, soroljuk a legkiemelkedőbbeket:

1. A meséknek nyugtató hatásuk van.

2. A mese fejlesztik a gyermek kreativitását és képzeletét.

3. A gyermek, a mese segítségével, idejében megismerkedik a betűkkel, a számokkal, a színekkel és a formákkal.

4. Az olvasás szeretete remek kikapcsolódást nyújt a gyermeknek felnőttkorában is.

5. Az olvasás fejleszti a gondolkodást és a logikai képességet.

6. Az olvasás és a történet átbeszélése segít a gyermeknek a saját tapasztalatai, élményei feldolgozásában.

7. Az olvasás fejleszti az agyi képességeket, a kognitív funkciókat.

8. A könyvek segítenek a gyermeknek a jó és a rossz elkülönítésében, a különféle helyzetek megértésében.

9. Az olvasás fejleszti a szókincset, ez által a kommunikációs képességet is.

10. Az olvasás megtanítja a gyermeket hosszabb időn keresztül figyelni. Ennek pedig nagy hasznát veszi az iskolában.

Kapcsolódó cikkek

A játékterápia 4 előnye

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.

A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A szülőnek az egyik fontos feladata, hogy terelgesse a gyermekét és segítsen neki a képességei és a készségei kibontakoztatásában. Mutatjuk, hogy segíthet a szülő, a gyermekének!