5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A gyerekek sokáig burokban nevelkednek, hiszen a szülők próbálják őket mindentől megóvni. Azonban ez nem a legjobb döntés, hiszen a gyermeknek nem csak a jót kell megtapasztalnia, hanem az élet nehézségeit is ismernie kell ahhoz, hogy edzett legyen és megállja a helyét az életben. Nem olyan könnyű feladat ez a szülőnek, mégis meg kell tennünk, mert minél később kezdjük el a gyermekünket felkészíteni az életre, annál nehezebben tud beilleszkedni a tárasadalomba és felvenni a mindennapok ritmusát. Mutatjuk, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amelyet mindenképpen meg kell tanítani a gyereknek.
A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

1. Nem szabad feladni

Ez az egyik legfontosabb. A gyermeknek tudnia kell, hogy bizony az élet tud nagyon nehéz is lenni, csakis rajtunk múlik, tőlünk függ, hogy mit hozunk ki belőle. Fontos, hogy a gyermeknek elmagyarázzuk, nem mindennap történnek jó dolgok, de nem is kell elkeseredni, ha valami nem sikerül. A lényeg, hogy soha ne akarja feladni, soha ne hátráljon meg, mert csak így lehet igazán boldog.

2. A kudarc az élet velejárója

A gyerekeknek már kicsi koruktól szükségük van kudarcélményekre, mert ha még a széltől is óvjuk őket, akkor azt fogják hinni, hogy az élet egy mese, ahol soha, semmi rossz nem történhet. A szülő feladata az, hogy a gyermek megfelelően fel tudja dolgozni a kudarcot és merítsen, tanuljon belőle.

3. Hogyan kell segítséget kérni

Amennyiben a gyermek azt látja otthon, hogy a szülei, vagy csak az egyik szülő folyton a mártír szerepében tetszeleg, és soha nem kér segítséget, akkor ő is azt fogja megtanulni, hogy hiába nem működik valami, amit egyedül képtelen megoldani, ő sem fog segítséget kérni senkitől. Pedig sokszor csak elegendő egy mély beszélgetés egy baráttal, és a gond, máris kisebbnek látszik. Néha muszáj segítséget kérni, mert nem tudunk mindig, mindent egyedül megoldani.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Hogyan kell élni

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy az élet miből is áll pontosan. Munkából és magánéletből. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, nekünk, saját magunknak kell megteremteni a kettő közötti egyensúlyt és nagyon vigyázni kell, hogy a munka például ne menjen a magánélet rovására.

5. Hogyan segítsen másoknak és mikor mondjon nemet

A gyermek, felnőve, csak akkor várhat segítséget másoktól, ha ő maga is szeret segítő kezet nyújtani az embertársainak. Már egészen kicsi korában el kell neki magyarázni, hogy mi, emberek, nem vagyunk egyformák, így élhetnek a környezetünkben olyan emberek, akik mások, mint mi. Példamutató viselkedéssel a gyermek tőlünk is megtanulhatja, hogyan segítsen elesett embertársain. Viszont azt is tudnia kell, hogy a segítségnyújtásban meddig mehet el, és nem roppanhat össze, ha nem tud mindig, mindenkin segíteni. Ezért azt is meg kell a gyermekünknek tanulnia, hogy néha bármennyire is szeretne segíteni, néha muszáj nemet is mondani.

Kapcsolódó cikkek

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.

Stressz, házasság, gyerekek

Stressz, házasság, gyerekek

A gyermek érkezése egy-egy családba, nem csak rózsaszínbe burkolt, örömteli pillanatokat hordoz magával. Bizony, ahol gyermek van, ott több stressz is van. Mit tegyünk a stressz csökkentése érdekében? Mutatunk néhány ötletet!

5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni

5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni

A harag rossz tanácsadó - tartja a mondás. És milyen igaz! Soha nem lenne szabad haraggal lefeküdni és alapvetően a haragnak kialakulni. Amennyiben két ember között nyílt a kommunikáció, úgy ez az érzés ki sem alakulhat.