5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

Nagyon rossz érzés, amikor az addig vidám gyermekünk, egyszeriben megváltozik és többé már nem az a vidám kis lélek, aki azelőtt volt. Akár kisebb, akár nagyobb gyerekről van szó, a szülő aggódik, hiszen a saját gyermeke a legfontosabb számára. A gyermek változásait jelzi, ha sokat szomorkodik, ha izolálódik, és már nem barátkozik, ha különös barátokat visz haza, ha romlanak az iskolai jegyei, ha túlságosan hallgatag, vagy sokat sír, de az is egy intő jel, ha érdektelenné válik és már azok a dolgok sem villanyozzák fel, amelyek korábban örömet okoztak számára. Most nézzünk meg 5 olyan jelet, amely bizonyosan jelzi, hogy a gyermekünkkel van valami gond, és segítségre szorul. Mégpedig, a mi segítségünkre.
A szülőnek segítség - 5 jel, hogy a gyermeket bántja valami – a sok jel, amit a kamasz mutat.

1. Az internet sok mindent elárul

Amennyiben a gyermek számítógépén, a keresési előzményekben túl sok komor dolgot látunk, vagyis a gyermek olyan képeket, filmeket, videókat nézeget, amelyek lehangolóak, mert depressziós tinikről, vagy már elhunyt kamaszok hozzátartozóinak beszámolóiról szólnak, netalántán öngyilkosságra buzdító üzeneteket is tartalmaznak, úgy azonnali és gyors segítségre van a gyermeknek szüksége. A kamaszok jelentős hányada nem akar meghalni, öngyilkossági szándékuk pusztán figyelemfelkeltés, hiszen valami nyomasztja, bántja őket, csak nem mernek arról beszélni. Segítsünk, hogy a gyermekünk minél hamarabb ismét az az életvidám tini lehessen, aki korábban is volt.

2. Nem alszik, vagy túl sokat alszik

A kamaszok, hol egyhuzamban 10 órát alszanak, hol már kora reggel fenn vannak, és tesznek - vesznek, mert túlteng bennük az energia. Ha azonban a gyermekünk az utóbbi időben szinte ki sem akar kelni az ágyból, akkor jól tesszük, ha elcipeljük egy alapos kivizsgálásra, mert az is lehet, hogy valami más miatt fáradékonyabb.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Eszik, és mégsem hízik

A bulimia és az anorexia elsősorban a kamasz lányok betegsége, de ma már sok fiú is előszeretettel fogyasztja magát csontsoványra, vagy éppen hánytatja magát a mosdóban. Amennyiben a gyermekünk étkezési szokásai drasztikusan megváltoztak, úgy feltétlenül vizsgáltassuk ki, de előtte beszélgessünk vele a gondjairól, amennyiben jó a kapcsoltunk vele, úgy bizonyára meg fog nyílni, még akkor is, ha az új étkezési szokásaiba nem avatott be bennünket.

4. Nem barátkozik

A kamaszok az egyik pillanatban egyedül szeretnek lenni, míg a másikban az egész világot a keblükre ölelnék. Nehezen lehet őket megérteni, de nem is lehetetlen. Viszont, ha a gyermek az utóbbi időben már egyáltalán senkivel sem barátkozik, a korábbi barátai eltűntek mellőle és a helyükre újak, addig soha nem látott kamaszok kerültek, akkor gondolhatunk arra, hogy rossz társaságba keveredett. Segítsünk neki, mert ha szerhasználó lett, nagyon könnyen és gyorsan függővé válhat, a leszokás pedig nem csak hosszadalmas, de egy testet és lelket próbáló feladat is.

5. Ha mindenen elsírja magát

Ha soka sír a kamaszunk, az még nem feltétlenül jelent rosszat. Ennek a hormonális változások is okai lehetnek, a kamaszok egyébként is hajlamosak néha nagyon sötéten látni a világot. Viszont, ha tényleg sokat sírdogál, befelé forduló lett, és velünk sem akar beszélgetni, akkor is gyanakodnunk kell, hogy valami komoly dolog történt, amelyet azonnal orvosolni szükséges.

Kapcsolódó cikkek

5 tipp az egészséges immunrendszerhez

5 tipp az egészséges immunrendszerhez

A táplálkozás jelentősége nem csak a felnőttek esetében meghatározó.

Az anyagcsere lassul ugyan - Fogyás 40 éves kor után – mégsem lehetetlen lefogyni.

Fogyás 40 éves kor után

40 éves kor után nem is olyan egyszerű fogyni, hiszen ilyenkor már a csökkent ösztrogéntermelés miatt, egyre csak lassul az anyagcsere, ami bizony súlygyarapodást eredményez. Azonban vannak olyan módszerek, amelyek segítségével elérhetjük az ideális alako

A szülőnek kell kontrollálnia - Nem biztos, hogy csak az éhség miatt eszik a gyermek- a gyermeke étkezését.

Nem biztos, hogy csak az éhség miatt eszik a gyermek

Manapság sok gyermek küzd súlyproblémákkal. Amennyiben a gyermek a napi többszöri táplálkozás mellett is folyton éhesnek érzi magát, úgy betegség is állhat a háttérben. Nem biztos, hogy fizikai betegségről van szó, az is lehet, hogy érzelmi vagy lelki gon