5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

Nagyon rossz érzés, amikor az addig vidám gyermekünk, egyszeriben megváltozik és többé már nem az a vidám kis lélek, aki azelőtt volt. Akár kisebb, akár nagyobb gyerekről van szó, a szülő aggódik, hiszen a saját gyermeke a legfontosabb számára. A gyermek változásait jelzi, ha sokat szomorkodik, ha izolálódik, és már nem barátkozik, ha különös barátokat visz haza, ha romlanak az iskolai jegyei, ha túlságosan hallgatag, vagy sokat sír, de az is egy intő jel, ha érdektelenné válik és már azok a dolgok sem villanyozzák fel, amelyek korábban örömet okoztak számára. Most nézzünk meg 5 olyan jelet, amely bizonyosan jelzi, hogy a gyermekünkkel van valami gond, és segítségre szorul. Mégpedig, a mi segítségünkre.
A szülőnek segítség - 5 jel, hogy a gyermeket bántja valami – a sok jel, amit a kamasz mutat.

1. Az internet sok mindent elárul

Amennyiben a gyermek számítógépén, a keresési előzményekben túl sok komor dolgot látunk, vagyis a gyermek olyan képeket, filmeket, videókat nézeget, amelyek lehangolóak, mert depressziós tinikről, vagy már elhunyt kamaszok hozzátartozóinak beszámolóiról szólnak, netalántán öngyilkosságra buzdító üzeneteket is tartalmaznak, úgy azonnali és gyors segítségre van a gyermeknek szüksége. A kamaszok jelentős hányada nem akar meghalni, öngyilkossági szándékuk pusztán figyelemfelkeltés, hiszen valami nyomasztja, bántja őket, csak nem mernek arról beszélni. Segítsünk, hogy a gyermekünk minél hamarabb ismét az az életvidám tini lehessen, aki korábban is volt.

2. Nem alszik, vagy túl sokat alszik

A kamaszok, hol egyhuzamban 10 órát alszanak, hol már kora reggel fenn vannak, és tesznek - vesznek, mert túlteng bennük az energia. Ha azonban a gyermekünk az utóbbi időben szinte ki sem akar kelni az ágyból, akkor jól tesszük, ha elcipeljük egy alapos kivizsgálásra, mert az is lehet, hogy valami más miatt fáradékonyabb.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Eszik, és mégsem hízik

A bulimia és az anorexia elsősorban a kamasz lányok betegsége, de ma már sok fiú is előszeretettel fogyasztja magát csontsoványra, vagy éppen hánytatja magát a mosdóban. Amennyiben a gyermekünk étkezési szokásai drasztikusan megváltoztak, úgy feltétlenül vizsgáltassuk ki, de előtte beszélgessünk vele a gondjairól, amennyiben jó a kapcsoltunk vele, úgy bizonyára meg fog nyílni, még akkor is, ha az új étkezési szokásaiba nem avatott be bennünket.

4. Nem barátkozik

A kamaszok az egyik pillanatban egyedül szeretnek lenni, míg a másikban az egész világot a keblükre ölelnék. Nehezen lehet őket megérteni, de nem is lehetetlen. Viszont, ha a gyermek az utóbbi időben már egyáltalán senkivel sem barátkozik, a korábbi barátai eltűntek mellőle és a helyükre újak, addig soha nem látott kamaszok kerültek, akkor gondolhatunk arra, hogy rossz társaságba keveredett. Segítsünk neki, mert ha szerhasználó lett, nagyon könnyen és gyorsan függővé válhat, a leszokás pedig nem csak hosszadalmas, de egy testet és lelket próbáló feladat is.

5. Ha mindenen elsírja magát

Ha soka sír a kamaszunk, az még nem feltétlenül jelent rosszat. Ennek a hormonális változások is okai lehetnek, a kamaszok egyébként is hajlamosak néha nagyon sötéten látni a világot. Viszont, ha tényleg sokat sírdogál, befelé forduló lett, és velünk sem akar beszélgetni, akkor is gyanakodnunk kell, hogy valami komoly dolog történt, amelyet azonnal orvosolni szükséges.

Kapcsolódó cikkek

A feszültséget le kell vezetni - 5 stresszcsökkentő módszer a házasságban – mert különben robban az a bizonyos bomba.

5 stresszcsökkentő módszer a házasságban

Minden házasságban fontos, hogy néha levezessük a bennünk felgyűlt stresszt. Erre alkalmas egy jó beszélgetés, de egy wellness hétvége is tökéletes lehet. Mutatjuk a további módszereket a stressz levezetésére.

A szülői minta meghatározó - 7 egészségfenntartó szokás a családban – mint ahogyan az egészségtudatos szemlélet is.

7 egészségfenntartó szokás a családban

Az egészség fontos. A szülőnek példát kell mutatnia ebben is a gyermekének. A szülő feladata az, hogy egészséges életet és környezetet teremtsen a gyermeke számára.

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

Ma már kutatások is igazolják, hogy mennyire fontos szerepe van a meditációnak a gyermek egészségének szempontjából.