Fogyás 40 éves kor után

Sok nő nem is közvetlenül a gyermek születését követően kezd őrült fogyókúrába, hanem az után a bizonyos 40 éves kor után, amikor már az öregedési folyamatok kezdenek felgyorsulni és az anyagcsere is egyre lassabb lesz. Az öregedéssel a test számos hormonális, anyagcsere és fizikális változáson megy keresztül, amikor is egyre több kiló rakódik ránk és egyre nehezebb a súlyfeleslegtől megszabadulni, azonban nem egy lehetetlen küldetésről van szó. A menopauza közeledtével, a csökkenő ösztrogénszint hatására, a kortizol szint megemelkedik, ami pedig súlygyarapodást eredményez. Éppen ezért, az első és legfontosabb feladat, a hormonszintek ellenőrzése, amelyet a nőgyógyászati vizsgálaton kell kérni az orvosunktól. A stresszhormonok csökkentésére be kell iktatni az életünkbe a pihenést, a rendszeres relaxációt és a napi 7-8 óra alvást, hiszen ezzel a szerveztünk nem csak regenerálódik, de kevesebb stresszhormon is termelődik.
Fogyás 40 éves kor után - Az anyagcsere lassul ugyan, de mégsem lehetetlen lefogyni

A stressz csökkentése és a testmozgás

A stresszt csökkenthető, ha rendszeresen fogyasztunk magvakat és dióféléket és magnéziumban gazdag táplálékokat, hiszen ezek mind-mind részt vesznek az idegrendszer szabályozásában.

A testmozgás hatásait sem szabad alábecsülni, hiszen a rendszeres edzés nem csak az izomépítést támogatja meg, hanem endorfin hormont szabadít fel, amelynek a hangulat javításában van kitüntetett szerepe, emellett javíthatja az erőt és a kalóriaégetést is megtámogatja.

Családi magazin cikk közepi banner

Tippek az egészséges testsúly fenntartásáért

Az egészséges testsúly megőrzése komoly feladatnak tűnik, minden olyan nő számára, aki betöltötte a 40. életévét. Nehéz küzdelem, de nem lehetetlen küldetés. Mégis, mit tegyünk az ideális testsúly elérése érdekében? Fogyasszunk jó minőségű fehérjéket, magas rosttartalmú szénhidrátot, egészséges zsírokat, sok gyümölcsöt és zöldséget. Mozogjunk rendszeresen és fordítsunk különös gondot a hidratációra.

A sovány fehérjék olyan aminosavakat biztosítanak számunkra, amelyek elősegítik az izomtömeg fenntartását, mint ahogyan az aktív életvitel is.

A tartós fogyás érdekében kerüljük el a finomított cukrokat, amelyek nem csak inzulinrezisztenciát okoznak, de elősegítik a zsír tárolását is, ennek következménye pedig az elhízás lesz.

A fogyás érdekében, kerüljük az alkoholt, a telített zsírokat és a finomított szénhidrátokat. Az energiabevitelt ne korlátozzuk túlságosan, mivel akkor a szervezetünk az izomzatból fog energiát nyerni.

A menopauza utáni időszak kritikus

A menopauzán átesett hölgyek nem csak izomtömeget veszítenek, és a súlyuk gyarapszik, hanem a csont tömege és sűrűsége is csökken, éppen ezért egy olyan edzésprogramot kell kialakítani, amely nem csak a súlycsökkenést segíti elő és nem csak az izomtömeget növeli, hanem amely fokozza a rugalmasságot, erősíti a csontokat és a szív - és érrendszerre is kedvező hatást gyakorol. A legjobb, ha kombináljuk a súlygyakorlatokat, a nagy intenzitású intervall edzéseket és a kardió gyakorlatokat. Ezzel sikeresen megállíthatjuk a hízást és még izomtömeget is növelünk.

Kapcsolódó cikkek

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.

Hogyan állítsuk meg az időt?

Hogyan állítsuk meg az időt?

Természetesen, nem lehet megállítani az időt, viszont rajtunk múlik, hogy mennyi időt töltünk a gyermekünkkel. Az idő, hamar elrepül és az sem mindegy, hogy a gyermekünk, hogyan gondol a gyerekkorára. Mutatjuk, hogy miért töltsünk sok időt a gyermekünkkel

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

Ha kutya van a családban, akkor ez a gyermeki fejlődésre és egészségre is pozitívan fog hatni.