A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

Több kutatás is igazolja, hogy a gyerekek jóval érzékenyebbek a megfelelő mennyiségű alvás meglétére, mint a felnőttek.
A kialvatlanság komoly problémákat okozhat a gyerekeknél

Ennek hiánya súlyos gondokat okozhat, egészen pici koruktól kezdve. Komolyan kell venni tehát az igényeiket, hiszen ők nem tudják később, például a hétvégén begyűjteni azt a tartalékot, amire a szervezetüknek hét közben igénye van.

Az eddig vizsgálatok alapján az is elmondható, hogy a felnőttek és a gyerekek agya másképpen kezeli az alváshiányt, a gyerekeknél az agy hátsó részeire hat, míg a felnőtteknél a homloklebenyre, így tehát más problémákat is okoz. Ebből kiderül az is, hogy életkoronként változó a következmény, de általánosa elmondható, hogy gyerekként hosszú távú negatív hatásokkal bírhat.

A kisiskolás korú gyerekekről memóriaproblémákat okozhat, mozgáskoordinációs problémákat, figyelemzavart, és ezek után talán nem meglepő, hogy a viselkedésükre is negatív hatást gyakorol. Egyéb kutatások a gyerekkori elhízás egyik kiváltó okaként is az alváshiányt nevezik meg.

Ha ez az állapot hosszabb távon is fennáll, akkor megvan a veszélye, hogy például az állandó fáradtság, energiahiány lelombozza, motiválatlanná teszi a gyereket, ami ahhoz vezet, hogy az előtte álló akadályokat nem tudja leküzdeni, hiszen már az induláskor is úgy készül, hogy nem sikerül teljesíteni. Ez tehát önbizalomhiányt okoz, ami a társas kapcsolatokat is befolyásolja.

Szakemberek szerint ezért ez a gondos figyelmet igénylő feladat kellő hangsúlyt kell, hogy kapjon. A szülőknek fel kell mérni gyermekük igényeit, és a napirendet eszerint kialakítani, azaz rutinná tenni a fürdetést, fekvést. Ez azért fontos, mert lehet, hogy másnap tovább aludhatna, mert például szombat van, vagy mert a szülők szabadnaposak, de a biológiai órájukat ez nem hatja meg, és felkelnek majd. Éppen ezért, hogy a rengeteg rájuk váró újdonságot képesek legyenek feldolgozni, biztosítani kell már csecsemőkoruktól számukra az ő igényeiknek megfelelő mennyiségű pihentetően mély alvást.

Fotó:Unsplash


Kapcsolódó cikkek

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

Ma már kutatások is igazolják, hogy mennyire fontos szerepe van a meditációnak a gyermek egészségének szempontjából.

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.

7 egészségfenntartó szokás a családban

7 egészségfenntartó szokás a családban

Az egészség fontos. A szülőnek példát kell mutatnia ebben is a gyermekének. A szülő feladata az, hogy egészséges életet és környezetet teremtsen a gyermeke számára.