A szülői nevelési stílusa formálja a gyermeket

A szülők nevelési stílusa meghatározza, hogy milyen felnőtt válik a gyermekből. Nyilván, az elhanyagoló nevelési stílus negatívan hat a gyermekre. Ez a fajta nevelési stílus nem csak fizikailag, hanem szellemileg, érzelmileg és lelkileg is megviseli a gyermeket. A gyermeknek szüksége van szabályokra, de az sem jó, ha a szülő állandóan ott kering körülötte és helyette is megcsinál mindent, csakhogy minden terhet levegyen a gyermeke válláról. Mutatjuk a nevelési stílusokat és azt, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a gyermek jövőbeni életére.
A következetes szülők - A szülői nevelési stílusa formálja a gyermeket – nevelési elvei a legjobbak.

A tekintélyelvű nevelési stílus

A tekintélyelvű szülők szigorú szabályokat vezetnek be és gyakran büntetnek. A szabályok be nem tartásáért mindig jár valamilyen büntetés. Az ilyen nevelési elvet valló szülők nem igazán mutatják ki a szeretetüket, vagyis általában ridegek és elutasítók a gyermekükkel. Ez a nevelési stílus nem segíti elő, hogy megfelelő bizalom alakuljon ki a szülő és gyermeke között. Mert hiszen a szülőt nem érdekli a gyermek véleménye, de az érzelmei sem igazán. Az ilyen családban felnövekvő gyermekek is általában ilyen nevelési stílust alkalmaznak a saját gyermekeiknél. A gyermeknek nagykorában alacsony lesz az önértékelése, hajlamos lesz nem csak a depresszióra, de az önpusztító életmódra is. Nem csak nehezen tud szeretet adni, de a szeretet befogadására sem nagyon lesz képes.

Az elhanyagoló nevelési stílus

Ez a nevelési stílus éppen az ellentéte az előző nevelési stílusnak. Az ilyen családokban nincsenek szabályok, viszont büntetés sem jár. A gyerekek azt tesznek, amit csak akarnak, és akkor teszik, amikor csak akarják. A szülő nem nagyon foglalkozik a gyermek érzelmi szükségleteinek kielégítésével. Az ilyen gyerekek nehezen tudnak alkalmazkodni az iskolai követelményekhez és nehezen tanulják meg, hogy bizony szabályok is vannak, amelyek mentén érdemes élni. A gyerekeknek nem csak viselkedési gondjaik lesznek az iskolában, de kevés önbizalommal is fognak rendelkezni, hiszen az elhanyagoló szülő nem beszélgetett sokat a gyerekkel, nem dicsérte, nem ösztönözte őt. Az ilyen családban felnövekvő gyermek hajlamos lesz a bűncselekmények elkövetésére és gyakran sodródik a társadalmi perifériára.

Családi magazin cikk közepi banner

A megengedő nevelési stílus

A megengedő nevelési stílusban felnövekvő gyerekek nagyon sok szeretetet kapnak ugyan, viszont az ilyen családokban sincsenek szabályok és korlátok. A szülő, igazából nem is szülőként, hanem a gyermek barátjaként viselkedik, így a gyermekben tisztelet sem nagyon alakul ki a szülő iránt. Az ilyen gyerekek önállótlanok lesznek, és gyakran feladják az első kudarcnál a dolgokat, hiszen a szülők nem igazán tanították meg őket küzdeni. Felnőve a gyermek nem csak, hogy nem küzd a céljaiért, hamar fel is adja azokat. A gyermek nehezen viseli a stresszt, alacsony lesz az önértékelése és saját érdekei mindig fontosabbak lesznek a másokénál.

A következetes nevelési stílus

Az ilyen nevelési elvet követő szülő kontroll alá vonja a gyermek viselkedését. A gyermek sok szeretetet kap a szüleitől, viszont a szülő megfelelően irányítja, vezetgeti a gyermeket. Sokat foglalkozik a gyermekkel, a fejlődésével, és a képességei kibontakoztatásával. A gyermek kiegyensúlyozott lesz felnőttkorában, az önértékelése is jó lesz. Felnőttkorában megfelelő értékrend mentén fog élni. Lesznek céljai, amelyeket el is fog érni. Nem csak önálló, de boldog ember is válik belőle.

Kapcsolódó cikkek

5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

5 jel, hogy a gyermeket bántja valami

A kamaszok érzelmei percről-percről változnak, de az a szülő, akinek szoros és jó a viszonya a gyermekével, szinte azonnal észreveszi, ha a gyermeket bántja valami. Mutatunk 5 jelet, amelyből könnyedén észrevehető, hogy a kamaszunkkal történt valami.

Nem biztos, hogy csak az éhség miatt eszik a gyermek

Nem biztos, hogy csak az éhség miatt eszik a gyermek

Manapság sok gyermek küzd súlyproblémákkal. Amennyiben a gyermek a napi többszöri táplálkozás mellett is folyton éhesnek érzi magát, úgy betegség is állhat a háttérben. Nem biztos, hogy fizikai betegségről van szó, az is lehet, hogy érzelmi vagy lelki gon

Kalciumban gazdag ételek

Kalciumban gazdag ételek

A kalcium az egyik legfontosabb tápanyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van.