A szülői nevelési stílusa formálja a gyermeket

A szülők nevelési stílusa meghatározza, hogy milyen felnőtt válik a gyermekből. Nyilván, az elhanyagoló nevelési stílus negatívan hat a gyermekre. Ez a fajta nevelési stílus nem csak fizikailag, hanem szellemileg, érzelmileg és lelkileg is megviseli a gyermeket. A gyermeknek szüksége van szabályokra, de az sem jó, ha a szülő állandóan ott kering körülötte és helyette is megcsinál mindent, csakhogy minden terhet levegyen a gyermeke válláról. Mutatjuk a nevelési stílusokat és azt, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a gyermek jövőbeni életére.
A következetes szülők - A szülői nevelési stílusa formálja a gyermeket – nevelési elvei a legjobbak.

A tekintélyelvű nevelési stílus

A tekintélyelvű szülők szigorú szabályokat vezetnek be és gyakran büntetnek. A szabályok be nem tartásáért mindig jár valamilyen büntetés. Az ilyen nevelési elvet valló szülők nem igazán mutatják ki a szeretetüket, vagyis általában ridegek és elutasítók a gyermekükkel. Ez a nevelési stílus nem segíti elő, hogy megfelelő bizalom alakuljon ki a szülő és gyermeke között. Mert hiszen a szülőt nem érdekli a gyermek véleménye, de az érzelmei sem igazán. Az ilyen családban felnövekvő gyermekek is általában ilyen nevelési stílust alkalmaznak a saját gyermekeiknél. A gyermeknek nagykorában alacsony lesz az önértékelése, hajlamos lesz nem csak a depresszióra, de az önpusztító életmódra is. Nem csak nehezen tud szeretet adni, de a szeretet befogadására sem nagyon lesz képes.

Az elhanyagoló nevelési stílus

Ez a nevelési stílus éppen az ellentéte az előző nevelési stílusnak. Az ilyen családokban nincsenek szabályok, viszont büntetés sem jár. A gyerekek azt tesznek, amit csak akarnak, és akkor teszik, amikor csak akarják. A szülő nem nagyon foglalkozik a gyermek érzelmi szükségleteinek kielégítésével. Az ilyen gyerekek nehezen tudnak alkalmazkodni az iskolai követelményekhez és nehezen tanulják meg, hogy bizony szabályok is vannak, amelyek mentén érdemes élni. A gyerekeknek nem csak viselkedési gondjaik lesznek az iskolában, de kevés önbizalommal is fognak rendelkezni, hiszen az elhanyagoló szülő nem beszélgetett sokat a gyerekkel, nem dicsérte, nem ösztönözte őt. Az ilyen családban felnövekvő gyermek hajlamos lesz a bűncselekmények elkövetésére és gyakran sodródik a társadalmi perifériára.

Családi magazin cikk közepi banner

A megengedő nevelési stílus

A megengedő nevelési stílusban felnövekvő gyerekek nagyon sok szeretetet kapnak ugyan, viszont az ilyen családokban sincsenek szabályok és korlátok. A szülő, igazából nem is szülőként, hanem a gyermek barátjaként viselkedik, így a gyermekben tisztelet sem nagyon alakul ki a szülő iránt. Az ilyen gyerekek önállótlanok lesznek, és gyakran feladják az első kudarcnál a dolgokat, hiszen a szülők nem igazán tanították meg őket küzdeni. Felnőve a gyermek nem csak, hogy nem küzd a céljaiért, hamar fel is adja azokat. A gyermek nehezen viseli a stresszt, alacsony lesz az önértékelése és saját érdekei mindig fontosabbak lesznek a másokénál.

A következetes nevelési stílus

Az ilyen nevelési elvet követő szülő kontroll alá vonja a gyermek viselkedését. A gyermek sok szeretetet kap a szüleitől, viszont a szülő megfelelően irányítja, vezetgeti a gyermeket. Sokat foglalkozik a gyermekkel, a fejlődésével, és a képességei kibontakoztatásával. A gyermek kiegyensúlyozott lesz felnőttkorában, az önértékelése is jó lesz. Felnőttkorában megfelelő értékrend mentén fog élni. Lesznek céljai, amelyeket el is fog érni. Nem csak önálló, de boldog ember is válik belőle.

Kapcsolódó cikkek

A feszültséget le kell vezetni - 5 stresszcsökkentő módszer a házasságban – mert különben robban az a bizonyos bomba.

5 stresszcsökkentő módszer a házasságban

Minden házasságban fontos, hogy néha levezessük a bennünk felgyűlt stresszt. Erre alkalmas egy jó beszélgetés, de egy wellness hétvége is tökéletes lehet. Mutatjuk a további módszereket a stressz levezetésére.

Tomatis módszer - Tomatis terápia - Tomatis tréning - Blaschek László interjúja

Tomatis módszer

Alfred Tomatis terápiáját már Magyarországon is alkalmazzák.

7 egészségfenntartó szokás a családban

7 egészségfenntartó szokás a családban

Az egészség fontos. A szülőnek példát kell mutatnia ebben is a gyermekének. A szülő feladata az, hogy egészséges életet és környezetet teremtsen a gyermeke számára.