5 érdekes infó a tinédzserekről

Tinédzsernek lenni nem könnyű. A környezetükben élőket vagy könnyekig meghatják, vagy teljesen kikészítik. Hiszen az egyik pillanatban zokogva omlanak a nyakunkba és a segítségünket kérik, míg a másik pillanatban dühösen csapkodnak és ordibálnak, hogy ne avatkozzunk bele az életükbe. Talán a cikkben olvasható tények és információk segítenek kicsit jobban megérteni kamasz gyermekünk működését.
5 érdekes infó a tinédzserekről

1. A gondolkodás és az érzelmek kuszasága

A kamasz már nem gyermek, de még nem lépte át a felnőttkor küszöbét. Egyre komolyabb a gondolkodása, egyre jobban képes a logikus gondolkodásra, egyre jobb lesz a problémamegoldó képessége és már felelősségteljes döntéseket is képes hozni. Hogy lehetséges az, hogy sok kamasz mégis bajba kerül? Ennek logikus a magyarázata. A kamaszokat sok esetben még az érzelmeik irányítják. Hiába hoznak meg egy helyes döntést egy fontos dologgal kapcsolatban, ha aztán az érzelmeik felülírják azokat. Néhány év múlva azonban már nem kell féltenünk őket, mert képesek lesznek a racionális döntéshozatalra.

2. A tanácstalanság korszaka

A kamaszok keresik a helyüket a világban. A gyerekekkel már nem tudnak úgy szót érteni, hiszen már nem gyerekek, a felnőtteket sok esetben cikinek tartják, és nem tudnak velük sok esetben mit kezdeni, hiszen még nem felnőttek. Keresik a helyüket a társadalomban. Ezért van az, hogy sok kamasz új dolgokat próbál ki. Hajat festenek, tetováltatnak, piercinget csináltatnak. Nem csak belsőleg bizonytalanok, de a kinézetükkel sincsenek kibékülve. Sok lány ilyenkor szabadul meg a hosszú hajától, sok fiú ebben a korszakban kezd el csúnyán beszélni. Utánozzák a felnőtteket, de ők nem olyan felnőttekké szeretnének válni, mint a környezetükben élő nagykorúak. Ez a majd én megváltom a világot, a majd én mindent másként csinálok korszak. Hagynunk kell a kamaszunkat kísérletezni, ha nem tesz kárt önmagában és a környezetében élőkben, akkor hagynunk kell, hogy megtalálja a helyét a világban.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az igazság bajnokai

A kamaszoknak nagyon fejlett az igazságérzetük és ki is állnak maguk és a társaik mellett. Nem egyszerű velük beszélgetni, hiszen még nem olyan a gondolkodásuk, mint egy felnőttnek. Igaz, egyre jobban a logikai gondolkodásuk és egyre jobban érvelnek, de sok esetben vagy feketének, vagy fehérnek látják a dolgokat, képtelenek még árnyaltan gondolkodni, így az árnyalt fogalmazás sem lesz az erősségük. Könnyen megbántanak másokat, de bocsánatot is tudnak kérni.

4. Életmódváltás, elvont gondolkodás

Az, hogy sok kamasz ebben a korban kezd el odafigyelni önmagára, vagy kezd teljesen más életmódot, például a jövőben nem eszik húst, az annak köszönhető, hogy egyre jobban a dolgok mélyére látnak. Megértik, ha pozitív változást akarnak a környezetükben, akkor nekik is változniuk kell. Főleg az őket érdeklő témával összefüggésben változnak. Ha egy lánynak megtetszik egy srác a suliból, akkor drasztikus fogyókúrába kezd, ha megsajnálja a kóbor állatokat, akkor akár önkénteskedni is elmegy. Viszont, ha mi kérnénk meg arra, hogy vigyázzon a vonalaira, vagy menjen el zsebpénzt keresni, akkor vérig sértődik, mert nem kezeljük őt felnőttként. Ki érti ezt? Most már mi is kezdjük kapisgálni a lényeget.

5. A szorongás és a depresszió

Ebben az életkorban jellemző, hogy a kamaszunkat szinte alig látjuk, mert vagy a barátaival lóg, vagy a szobájában kuksol. A kamaszoknak ez egy nehéz időszak, hiszen hiába hangoztatják, hogy őket senki és semmi nem érdekli, ez nem teljesen igaz. Igenis minden kamasz szorong attól, hogy mások mit gondolnak róla, az öltözködéséről, a kinézetéről. Ha egy kamasznak nincs elég önbizalma, akár az öngyilkossági gondolatok is megfordulhatnak a fejében, vagy el is juthat az öngyilkosságig. Soha nem szabad félvállról venni a kamasz depresszióját. A probléma az, hogy sok kamasz fordul önmaga ellen, de a legtöbben csak figyelemkeltésnek szánják, mert olyan lelki démonokkal küzdenek, amelyekkel szemben tehetetlennek érzik magukat. Az önmaguk ellen fordulás egy utolsó segélykiáltás a környezetük számára, vegyük hát észre a jeleket és a néma kiáltásokat.

Kapcsolódó cikkek

6 pihenési mód a szülők számára

6 pihenési mód a szülők számára

A szülőség egy örök körforgás. Néha muszáj szabadságot kivenni, hiszen ezek a napok feltöltik a szülőt, melynek pozitívumait a gyermek is megérzi.

5 érdekes infó a tinédzserekről

5 érdekes infó a tinédzserekről

Tinédzsernek lenni nem könnyű. Igazi érzelmi hullámvasúton száguldoznak, ember legyen a talpán, aki követni tudja ezeket a változásokat. Ismerjük meg őket, hogy könnyebb legyen velük élni!

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

Ha kutya van a családban, akkor ez a gyermeki fejlődésre és egészségre is pozitívan fog hatni.