A családi viták és azok megoldása

Minden családban vannak viták. Ez elkerülhetetlen. Sajnos, azonban, ha nem jól állunk ezekhez a vitákhoz, akkor sok sérülést okozhatunk. Hiszen, ahogy nőnek a gyerekek, úgy egyre jobban formálódik a véleményük, amelyeknek határozottan, vagy kevésbé határozottan, de hangot is adnak. Nyilván, az sem jó, ha mindig egyetértünk a gyerekkel és az sem jó megoldás, ha mindig azt hangoztatjuk, hogy mi vagyunk a felnőttek, és mi majd mindent jobban tudunk. Ahhoz, hogy a vita egészséges legyen a család tagjai között, szükség van néhány olyan dologra, amelyek lehetővé teszik, hogy ne mérgesedjenek el ezek a viták és ez ne rombolja a családtagok közötti jó kapcsolatot.
A családi viták és azok megoldása

Nem mindegy, hogy mibe, és meddig megyünk bele

Amikor a gyerekünkkel nem egyezik a véleményünk és kialakul valamilyen vita, akkor érdemes előtte mérlegelni, hogy érdemes - e felvenni azt a bizonyos kesztyűt, vagy jobb bele sem menni a vitába. Ilyenkor vagy enged a szülő a gyermek akaratának, vagy érvényesíti a szülői jogait és a gyermeknek úgy kell viselkednie, ahogyan azt elvárjuk tőle.

A rugalmasság fontos

Azok a szülők, akik belemennek egy-egy csatározásba a gyerekükkel, de éreztetve a szülői fölényüket mindig hagyják, hogy a gyermek belelovalja magát az adott vitába, helyzetbe, viszont sohasem engednek az „igazukból”, könnyen azt érik el, hogy a gyermek soha többé nem hangoztatja a véleményét, nem kéri ki a szülő tanácsát. Vagy egész egyszerűen csak a saját feje után megy és titokban teszi meg azt, amihez kedve van, de többé nem fog rá engedélyt kérni. A helyes kommunikációval feloldhatjuk a konfliktusokat és az, ha a szülőt meg tudja győzni a gyerek, vagy a kamasz valami olyan dologról, ami számára fontos, akkor ez önbizalmat ad a gyereknek, és így meg fogja tanulni, hogy milyen az egészséges érvelés.

Családi magazin cikk közepi banner

Felnőttként kell őket kezelni

A gyerekeknek, a kamaszoknak is meg kell tanulniuk, hogy kiálljanak a saját igazukért, hogy nyíltan elmondhassák a véleményüket. Lehet, hogy néha nevetségesen érvel a még nem felnőtt gyermek, de semmiképpen sem szabad kinevetnünk, mert ezzel megalázzuk őt és fájdalmat okozhatunk neki. Ez akkora traumát is okozhat, hogy felnőttkorában sem fogja tudni megvédeni magát és nem meri majd elmondani a véleményét, ha megkérdezik, mivel attól tart majd, hogy kinevetik. Vegyünk komolyan, és nekünk, felnőtteknek kell normális keretek között tartani a vitát, hiszen mégis csak mi vagyunk a felnőttek.

A szülő - gyermek konfliktus

A gyermek és a szülő közötti vitát, konfliktust nem mindig könnyű feloldani. A vita alatt lehet egy olyan megállapodást kötni, hogy mindkét fél kap 10-10 percet, hogy elmondja a saját véleményét az adott dologgal kapcsolatban. Amennyiben nem sikerül megoldást találni, akkor mediátorként be lehet vonni egy harmadik családtagot is, aki segíthet a döntés meghozatalában, a konfliktus feloldásában és a feszültség megszüntetésében.

Kapcsolódó cikkek

Család dinamika és családi boldogság

Család dinamika és családi boldogság

A család dinamika meghatározója a családi szerepek. A család diszfunkcionálisan is működhet, amely megszüntetésében a családterápia sokat segíthet.

7 időtöltési ötlet tinédzsereknek

7 időtöltési ötlet tinédzsereknek

Nagyon sok olyan program kimarad most a tinédzserek életéből, ami miatt talán, túl sok szabadidővel rendelkeznek. A cikkben ötleteket adunk a szabadidő hasznos eltöltésére.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.