Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bullyingnak, vagy bántalmazásnak, több típusa is létezik. E szerint megkülönböztetünk szóbeli, azaz verbális és fizikai bántalmazást. Mindkettő károsan hat a gyermek személyiségfejlődésére. Sajnos, a zaklatás, a bántalmazás, nem csupán az iskolában, nagyobb gyermekek között fordulhat elő, hanem már az óvodában is.
Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Mi is az a bántalmazás?

Nyilvánvaló, hogy egy hároméves gyermek még nem azért bántja a kis társát, hogy szándékosan ártson neki. Sem szavakkal, sem tettekkel nem azért csap a másik gyermek hátára, vagy használ csúnya szavakat, mert az a célja, hogy a másiknak lelki vagy testi fájdalmat okozzon. A bántalmazás ugyanis ártó szándékkal jön létre, vagyis verbálisan és fizikailag is az a zaklató, a bántalmazó célja, hogy fájdalmat okozzon a másiknak.

A bántalmazás, és ami mögötte van

Iskolában vagy óvodában a bántalmazók általában a fiúk közül kerülnek ki, és az áldozatok is gyakran hímneműek. Természetesen, a lányok sem szentek, de míg a lányoknak elsősorban a verbális, a fiúknál a fizikai bántalmazás szerepel első helyen. Az, hogy kiből válik zaklató, sok minden függvénye. A családi minta ebben az esetben is rendkívül meghatározó. Amennyiben a gyermeket otthon gyakran és rendszeresen bántalmazzák, úgy belőle is válhat zaklató. Azonban többnyire nem szándékosan bántalmaz másokat, hanem a benne felgyülemlett feszültséget ily módon próbálja levezetni.

És kik lesznek az áldozatok? Nyilván, egy sérülékenyebb, érzékenyebb gyermekből hamarabb válik áldozat, mint abból a gyermekből, aki képes kiállni az igazáért és meg tudja védeni magát másokkal szemben. Konkrétan nem lehet megmondani, hogy mely gyerekek szenvednek el több támadást a társaiktól, hiszen a gyermekek szemében mindig „más”, az a bizonyos „más”. Vagyis többnyire olyan gyermekeket bántanak, akik marginalizálódnak, akik a perifériára szorulnak. Míg az egyik osztályban egy szegényebb családból élő gyermeket a szárnyaik alá vesznek, más gyermekközösségekben kiközösítenek.

Családi magazin cikk közepi banner

A felnőttnek kell ébernek lenni

A gyermekbántalmazás súlyos dolog. Akkor is, ha a szülő vét a gyermeke ellen, akkor is, ha a korosztályából zaklatja valaki a gyermeket. A gyermek nem csak fizikailag, de mentálisan is sérülhet. A folyamatosan fennálló bántalmazás depressziót és szorongást generálhat a gyermekben, ami nem csak az egészségi állapotára lesz negatív hatással, de a későbbiek folyamán, deviáns viselkedési mintázatot is elsajátíthat, főleg, ha deviáns csoportokhoz csapódva előtérbe kerül a drog - és az alkoholfogyasztás.

A bántalmazás áldozatai nem fogják jól érezni magukat az iskolai környezetben, sokat hiányozhatnak az órákról és ezzel az iskolai teljesítményük is csökken. Amennyiben a szülő sem figyel fel a gyermekében dúló változásokra, úgy a gyermek számára minden biztonsági pont megszűnik, ezért olyan emberekkel veszi magát körül, akik valami miatt szintén csalódtak nem csak a társaikban, de a felnőttekben is.

3 fontos dolog a bántalmazással kapcsolatban:

1. A szülő és a gyermek közötti megfelelő kommunikáció és a bizalom a legfontosabb, hiszen a gyermek csak abban az esetben ismerheti meg a bullying fogalmát, ha a szülővel erről is nyíltan lehet beszélgetni. Amennyiben a gyermek megbízik a szüleiben, úgy a gondjaival is könnyebben és bátrabban fordul majd hozzájuk.

2. A gyereknek tudnia kell, hogy mit jelent az, hogy zaklatás, kik a zaklatók, kik az áldozatok, de az úgynevezett szemlélődő szerepet is ismernie kell. A szemlélődők azok, akik nem részesei közvetlenül a bántalmazásnak, ők pusztán csak szemtanúi a történéseknek, így ők is sokat tehetnek, hogy a zaklatás abbamaradjon, vagy ne maradjon következmények nélkül. A gyermeknek meg kell tanulnia, ha bántalmazást tapasztal a környezetében, mindenképpen jeleznie kell azt egy felnőttnek.

3. A gyermeknek tudnia kell, hogy nem csak a való életben lehet zaklatás áldozata, hanem az online világ is tele van veszélyekkel. A felvilágosítás itt is minden esetben a szülő feladata.

Kapcsolódó cikkek

Elszaporodtak a bringabuszok Barcelonában, és remélhetőleg Budapesten is egyre több ilyen lehetőség lesz

Elszaporodtak a bringabuszok Barcelonában, és remélhetőleg Budapesten is egyre több ilyen lehetőség lesz

Gyerekek és szüleik együtt tekernek bringabuszos konvojokban Barcelonában és környékén reggelente.

Család dinamika és családi boldogság

Család dinamika és családi boldogság

A család dinamika meghatározója a családi szerepek. A család diszfunkcionálisan is működhet, amely megszüntetésében a családterápia sokat segíthet.

Minden anya jobb akar lenni

Minden anya jobb akar lenni

Minden szülő arra vágyik, hogy a lehető legjobb legyen, de tökéletes szülő nem létezik. Azonban sokat tehetünk, hogy minél közelebb álljunk ehhez a tökéletességhez. A cikkből kiderül, hogy mit kell tennünk, hogy ez meg is valósuljon.