Család dinamika és családi boldogság

A családot egy rendszerként lehet felfogni. Minden családi rendszert, a család dinamika működteti, amely vagy pozitív, vagy negatív módon járul hozzá a család funkciójához. A családtagok különféle szerepeket töltenek be a családon belül, és ezek a szerepek mind-mind hozzájárulnak a családi dinamikához.
Család dinamika és családi boldogság

A család dinamika a családban zajló interakciókat és mintákat foglalja magába, éppen ezért minden családban más és más ez a dinamika, amelynek meghatározó szerepe van a viselkedés kialakításában, és a tagok fejlődésében.

A család dinamikája meghatározza, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz, hogyan látjuk magunkat a jövőben, de ez hatással van a világgal való kapcsolatunkra és még a jólétünkre is.

A család dinamikát befolyásoló szülői kapcsolat

A család dinamikájára hatást gyakorol, hogy milyen kapcsolat van a szülők között. A válás, a szülők közötti szeretetkapcsolat, vagy konfliktus, az elhidegülés, illetve a szülők közötti szerelem, jelentős hatással van a családra és annak dinamikájára.

A gyermek és szülő kapcsolat és a dinamika

A család dinamika kialakulásában, milyenségében, a szülő-gyermek kapcsolat is döntő tényező. A dinamika függ attól, hogy milyen érzelmi szálak kötik össze a szülőket a gyerekkel, de még a szülők nevelési stílusa is determinálja a családi dinamikát. Az is fontos szempont, hogy a gyermek mennyire számíthat a szüleire.

Egyéb tényezők, amelyek hatással vannak a család dinamikára

A család dinamikájában kitüntetett szerepe van a családon belüli szenvedélybetegségnek, a traumának, a mentális betegségnek, de még a családtagok személyiségjegyei és a családtagok közötti kommunikáció is hatást gyakorol a dinamikára.

A család dinamikát meghatározó egyéb tényezők

A család dinamika függ attól is, hogy hány gyermek él a családban és a család élete, a családi történések is formáló hatással bírnak. Ilyen lehet a válás, a haláleset a családban, de a munkanélküliség, vagy a családon belüli erőszak is meghatározó tényező lehet. A dinamikát a családi értékek, az etnikai hovatartozás és a kultúra is meghatározza, mint ahogyan az előző generációk dinamikája és a politikai, gazdasági és társadalmi rendszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak.

Család dinamika és családi szerepek

Minden családban valamilyen szerepet töltenek be a családtagok. Ezek a szerepek meghatározzák, hogy milyen lesz az adott család dinamikája.

A békehozó

Amennyiben egy családban sok a konfliktus, a veszekedés és az erőszak, egy családtag általában arra törekszik, hogy békét teremtsen a családban. Lehet őt hívni békéltetőnek, békebírónak. Bárhogy is nevezzük, a békéltető nem szereti a vitát, ezért magára vállalja ezt a szerepet, hogy elsimítsa a konfliktust és a családtagok ismét emberi módon kommunikáljanak egymással. Amennyiben a gyerekre hárul ez a feladat, az nagyon megterhelő lehet, hiszen az adott személy nem élheti a saját életét.

A bűnbak

A bűnbak szerep, a tipikus fekete bárány szerep. Ebben az esetben mindig van a családban egy olyan személy, akire lehet mutogatni, ha a családban gondok vannak. Lehet, hogy a bűnbak valóban egy problémás gyerek, aki rosszul tanul, kábítószer-függő, vagy kerüli az iskolát, de ezeket a viselkedési mintákat elképzelhető, hogy a családi rendszerből tanulta, vagy a nem megfelelően működő családi rendszer volt annak a kiváltója.

A gondoskodó családtag

A gondoskodó szerep sem egy hálás szerep. Kicsit hasonlít a békehozó szerepre. A cél itt is a béke megteremtése, csak ez nem mindig jó célt szolgál, hiszen a gondoskodó családtag sok esetben söpri a szőnyeg alá a problémákat.

A szerencsét hozó

Ilyen szerep is létezhet egy családban. A szerencsét hozót mindenki szereti, mert általában vicces, bolondos, aki mindent humorral próbál elütni. Lehet, hogy a családba rövid ideig visszatér ugyan az egyensúly, és a feszültség is oldódik, azonban a probléma valójában nem szűnik meg.

A hős

Amennyiben a családban konfliktus adódik, úgy ezt a szerepet birtokló gyermek, próbál a lehető legjobban viselkedni és teljesíteni, hogy saját magára vonva a figyelmet, elterelje a gondolatokat a probléma forrásáról.

A csendes

Nevezik elveszett gyermeknek is, de a háttérben meglapuló személynek is. Ő az, aki semmilyen módon nem vesz részt a családi problémákban. Nem is generálja azokat, de a megoldásukban sem segít. Úgy tűnik, hogy nem érdekli, de valójában csak távol akar maradni a stresszes helyzetektől.

A családi diszfunkció és a megoldás

A családok nem mindig működnek harmonikusan. A diszfunkció kialakulása sok tényező függvénye. Azonban megoldás mindig létezik. A családterápia például sokat segíthet, hogy mindenki megtalálja a neki való, és kedvelt szerepet és a családi dinamika ismét helyre álljon.

Kapcsolódó cikkek

Család dinamika és családi boldogság

Család dinamika és családi boldogság

A család dinamika meghatározója a családi szerepek. A család diszfunkcionálisan is működhet, amely megszüntetésében a családterápia sokat segíthet.

A gyermek megváltozott viselkedése - 4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell – intő jel lehet a szülő számára.

4 jel, hogy a gyermeknek több figyelem kell

A gyerekek vagy hangoskodnak, vagy túl nagy csönd veszi őket körül. Amennyiben, a gyermekre nem jellemző viselkedés kerül előtérbe, úgy elképzelhető, hogy valami olyan dolog történt vele, ami nem csak felzaklatja, de meg is rémíti. Milyen jelekre figyeljü

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.