5 konfliktusmegoldó eszköz a gyerekek kezében

A gyerekek gyakran összevesznek. A civakodás lehet, hogy nem tart sokáig, hiszen a gyerekek, amilyen gyorsan konfliktusba keverednek, olyan gyorsan ki is békülnek. A szülő feladata, hogy megfelelő konfliktusmegoldó eszközöket adjon a gyermeke kezébe. Mutatjuk, melyek ezek!
A konfliktust nem könnyű feloldani - 5 konfliktusmegoldó eszköz a gyerekek kezében - de vannak rá jó módszerek.

1. A mély lélegzetvétel sokat segít

Nekünk, felnőtteknek sem árt gyakorolni ezt a technikát, amikor dühösek leszünk. Amikor valakire megharagszunk, csak hunyjuk be a szemünket, vegyünk jó mély lélegzetet és próbáljunk meg ellazulni. Számoljunk el tízig, majd nyissuk ki a szemünket és mosolyogjunk. Ez a módszer azért is nagyon hatásos, mivel így nem csak a mérgünk párolog el, de nem mondunk olyasmit, amit később megbánnánk. A gyermeknek is megtaníthatjuk ezt a technikát, hiszen a haraggal nem csak a kis társainak, hanem önmagának is árt.

2. A probléma feltárása, megértése és megoldása

A gyermeknek már kisebb korában meg kell tanulnia, hogy bizony az életben előfordulhatnak nehézségek és ezeket nem a szőnyeg alá kell söpörni, hanem meg kell oldani. Már gyermekként tudnia kell, hogy a kommunikációnak kitüntetett szerepe van a probléma megvitatásában és ahhoz, hogy megoldás szülessen, a konfliktusba keveredett személyeknek higgadtan kell megvitatni az ellentéteket. A kompromisszumról is beszélnünk kell, hiszen a gyermeknek meg kell értenie, hogy nem mindig érvényesülhet az ő akarta, azonban az jó pont, ha kiáll a saját igazáért.

3. Az érzelmekről beszélni nem szégyen

A lányok szívesen osztják meg az érzelmeiket és a gondjaikat egymással, de a fiúk körében még mindig nem divatos az érzelmekről beszélni. Ez pedig nagy probléma, hiszen így felnőttkorukban is inkább magukba fojtják, ami bántja őket. A gyerekeknek – nemtől függetlenül – meg kell tanulniuk feltárni az érzelmeiket és tudniuk kell, hogyan mutassák ki azokat. Mi, szülők sokat segíthetünk ebben, de csak akkor, ha anya és apa is tud és akar beszélni az érzelmeiről. A magunkba fojtott vágyak és érzések akár még stresszt is okozhatnak és beteggé is tehetnek.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Empatikusnak lenni jó

A gyermek szemében a felnőtt, a szülő egy minta. Egy követendő példa. Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülő nem azonnal robban, ha valamivel nem elégedett, vagy nem tetszik neki, hanem empatikusan áll a személyhez, akivel konfliktusba került, akkor a gyermek számára is ez lesz a követendő példa. Az empátia, a beleélés képessége, illetve a másik személlyel történő együttérzést fejezi ki. Jó, ha a gyermek idejekorán megtanulja, hogy a szavai, a cselekedetei nem csak örömet okozhatnak másoknak, hanem bizony, meg is bánthat másokat a viselkedésével. Az empátia nagyon sok esetben segíthet a konfliktusok feloldásában és a konfliktushelyzetek megoldásában.

5. Kezdetben segítsünk

Ahhoz, hogy a gyermek megtanulja, hogyan kezeljen egy-egy adott problémát, gyakorlati és elméleti tanácsokra lehet szüksége. Ehhez viszont szülői segítség szükségeltetik. Amennyiben a szülők között is kialakul valamilyen nézeteltérés és a gyermek elég nagy ahhoz, akkor kérjük ki az ő véleményét és tanácsát is az adott probléma megoldásában. Amennyiben a gyermeknek adódik gondja az iskolában a barátaival, vagy esetleg a testvérével, akkor mindig hallgassuk meg őt, és segítsünk neki megérteni az adott szituációt, majd segítsük a tanácsunkkal, hogy a konfliktus minél hamarabb megoldódjon, és ne az mérgezze az életét.

Kapcsolódó cikkek

Bánjunk óvatosan a szavakkal - 5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek –hiszen súlyuk van.

5 dolog, amit soha ne mondjunk egy tinédzsernek

A tinédzserek könnyen megbántódhatnak, így nagyon nem mindegy, hogyan, és miként szólunk hozzájuk. Nem biztos, hogy megértjük a „nyelvüket”, de a lelkükbe sem szabad gázolni, hiszen ezzel egy életre szóló sebet is ejthetünk rajtuk.

Még az sem mindegy - Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel – hogyan szólunk a gyermekünkhöz.

Nem mindegy, milyen hangnemben beszélünk a gyerekünkkel

A gyerekre hatással van, hogy milyen hangnemben szólunk hozzá, vagy milyen a hangszínünk, amikor kérünk tőle valamit. Mutatunk néhány módszert, amely hatásosabb lehet, mintha kiabálnánk a gyermekünkkel.

A diszfunkcionális család - Család dinamika és családi boldogság – és a családi szerepek.

Család dinamika és családi boldogság

A család dinamika meghatározója a családi szerepek. A család diszfunkcionálisan is működhet, amely megszüntetésében a családterápia sokat segíthet.