Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

A szarvasgomba termőterülete elsősorban a mediterrán éghajlattal rendelkező területeken található. Magyarországon még a 2000-es évek előtt bukkant fel az ország déli részén.
Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

Hazánkban először Bagi István - aki jelenleg a szarvasgomba ágazatvezetője a NEFAG Zrt-nél -, bukkant rá Lilla nevű spániel kutyája segítségével Baranya megyében 1998-ban. Persze emellett számos egyéb fajtát felfedezhetsz itthon, amiket akár te magad is feldolgozhatsz.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogyan tárolhatod és tartósíthatod a gombákat. Emellett kitérünk arra, hogy mit szerezhetsz be a szarvasgomba webshopból, amiket aztán otthon is nyugodtan fel tudsz használni.

A szarvasgomba gyűjtése

Miután a szarvasgomba mediterrán elterjedésű gombafaj, hazánkban éri el elterjedésének északi határát. Csak és kizárólag engedéllyel gyűjthető az arra kiképzett személyeknek, október 1-től december 31-ig.

A szarvasgomba helyes tárolása

Akinek sikerül hozzájutni friss szarvasgombához, az próbálja meg tárolni is, hogy később is használhasson az ízletes fűszerből. Minél frissebb a gomba, annál ízletesebb, de napi 1g a súlycsökkenése. A fekete szarvasgomba tovább eláll, mint a fehér fajta. Megfelelő odafigyelés mellett azonban a hűtőszekrényben 2 hétig is tárolható, de csak a fekete, a fehér itt is csak 2-7 napig használható fel.

Tárolási módok

  1. Papírtörlőbe csavarva, légmentesen csavaros tetejű edénybe kell zárni. A papírtörlőt naponta cserélni kell, különben penész alakulhat ki.

  2. Fagyasztással tartósítható, de így elveszti az ízét és a súlyát is. Lereszelve azonban érdemes megpróbálkozni vele. Sok ételbe jó jöhet, ha nincs más megoldás.

  3. Fagyasztva szárítással - ami egy új technológia - viszont megtartja az ízét és illatát is. Fizikai folyamaton alapul, nem kémiai manipuláció, vákuum helyiségben hajtják végre a szárítást. Ezt követően kerül fagyasztásra.

  4. Feldolgozással tartósítás: Ízetlen olajba (olívaolaj) is rakható, így tovább megmarad az íze. Szarvasgombás olajjal könnyen lehet ízesíteni szinte bármilyen étlet.

  5. Sós lében 18 hónapig eltartható.

  6. A szarvasgombát egész nyers tyúktojással vagy rizzsel együtt egy tartályban légmentesen lezárjuk, a tojás vagy a rizs biztosítja a nedvességtartalmat és később a tojás és a rizs is átveszi a szarvasgomba ízét.

Hol szerezhetünk be feldolgozott szarvasgombát?

Hazánkban a tartósított szarvasgomba a NEFAG Zrt. webshopjában rendelhető meg. Többféle terméket állítanak elő a szarvasgombából, amik a jászsági tölgyesek területéről származik.

Termékeik között megtalálható a szarvasgombás pesto, a szarvasgombás mustár, az ízesített akácméz kisebb-nagyobb kiszerelésben, a szarvasgombás balzsamecet, valamint a szarvasgombás finomított szőlőmagolaj is.

Összegezve

Elmondható hogy a szarvasgomba mint fűszer, egyre keresettebb hazánkban is, és ahogy a mediterrán éghajlat egyre inkább feljebb nyomul a térképen, elképzelhető, hogy itthon is többen találnak majd a kincset érő gombából. Addig pedig míg ez megtörténhet meg kell elégednünk az interneten megrendelhető szarvasgombás és erdei gombás termékekkel, amelyek jó áron kaphatóak és házhoz is szállítják őket.

Kapcsolódó cikkek

Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

Kíváncsi vagy, hogyan száríthatod és tartósíthatod a gombákat?

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.