Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

A szarvasgomba termőterülete elsősorban a mediterrán éghajlattal rendelkező területeken található. Magyarországon még a 2000-es évek előtt bukkant fel az ország déli részén.
Így tárolhatod és tartósíthatod a szarvasgombát!

Hazánkban először Bagi István - aki jelenleg a szarvasgomba ágazatvezetője a NEFAG Zrt-nél -, bukkant rá Lilla nevű spániel kutyája segítségével Baranya megyében 1998-ban. Persze emellett számos egyéb fajtát felfedezhetsz itthon, amiket akár te magad is feldolgozhatsz.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogyan tárolhatod és tartósíthatod a gombákat. Emellett kitérünk arra, hogy mit szerezhetsz be a szarvasgomba webshopból, amiket aztán otthon is nyugodtan fel tudsz használni.

A szarvasgomba gyűjtése

Miután a szarvasgomba mediterrán elterjedésű gombafaj, hazánkban éri el elterjedésének északi határát. Csak és kizárólag engedéllyel gyűjthető az arra kiképzett személyeknek, október 1-től december 31-ig.

A szarvasgomba helyes tárolása

Akinek sikerül hozzájutni friss szarvasgombához, az próbálja meg tárolni is, hogy később is használhasson az ízletes fűszerből. Minél frissebb a gomba, annál ízletesebb, de napi 1g a súlycsökkenése. A fekete szarvasgomba tovább eláll, mint a fehér fajta. Megfelelő odafigyelés mellett azonban a hűtőszekrényben 2 hétig is tárolható, de csak a fekete, a fehér itt is csak 2-7 napig használható fel.

Tárolási módok

  1. Papírtörlőbe csavarva, légmentesen csavaros tetejű edénybe kell zárni. A papírtörlőt naponta cserélni kell, különben penész alakulhat ki.

  2. Fagyasztással tartósítható, de így elveszti az ízét és a súlyát is. Lereszelve azonban érdemes megpróbálkozni vele. Sok ételbe jó jöhet, ha nincs más megoldás.

  3. Fagyasztva szárítással - ami egy új technológia - viszont megtartja az ízét és illatát is. Fizikai folyamaton alapul, nem kémiai manipuláció, vákuum helyiségben hajtják végre a szárítást. Ezt követően kerül fagyasztásra.

  4. Feldolgozással tartósítás: Ízetlen olajba (olívaolaj) is rakható, így tovább megmarad az íze. Szarvasgombás olajjal könnyen lehet ízesíteni szinte bármilyen étlet.

  5. Sós lében 18 hónapig eltartható.

  6. A szarvasgombát egész nyers tyúktojással vagy rizzsel együtt egy tartályban légmentesen lezárjuk, a tojás vagy a rizs biztosítja a nedvességtartalmat és később a tojás és a rizs is átveszi a szarvasgomba ízét.

Hol szerezhetünk be feldolgozott szarvasgombát?

Hazánkban a tartósított szarvasgomba a NEFAG Zrt. webshopjában rendelhető meg. Többféle terméket állítanak elő a szarvasgombából, amik a jászsági tölgyesek területéről származik.

Termékeik között megtalálható a szarvasgombás pesto, a szarvasgombás mustár, az ízesített akácméz kisebb-nagyobb kiszerelésben, a szarvasgombás balzsamecet, valamint a szarvasgombás finomított szőlőmagolaj is.

Összegezve

Elmondható hogy a szarvasgomba mint fűszer, egyre keresettebb hazánkban is, és ahogy a mediterrán éghajlat egyre inkább feljebb nyomul a térképen, elképzelhető, hogy itthon is többen találnak majd a kincset érő gombából. Addig pedig míg ez megtörténhet meg kell elégednünk az interneten megrendelhető szarvasgombás és erdei gombás termékekkel, amelyek jó áron kaphatóak és házhoz is szállítják őket.

Kapcsolódó cikkek

A játékterápia 4 előnye

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

A családi programok, élmények gazdagítják a gyermek érzelemvilágát. Segítünk, hogy milyen családi programok segíthetik a gyermek fejlődését.

A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A szülőnek az egyik fontos feladata, hogy terelgesse a gyermekét és segítsen neki a képességei és a készségei kibontakoztatásában. Mutatjuk, hogy segíthet a szülő, a gyermekének!