A játékterápia 4 előnye

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermekének ne legyenek viselkedési problémái, vagyis, hogy mindig, minden tökéletesen működjön. Természetesen, ez nem megvalósítható, hiszen a gyermekkel történhetnek olyan dolgok, amelyek kizökkentik őt, és a lelke akár még sérülhet is, amennyiben valamilyen traumatikus élményt kell átélnie. Egy gyermek akkor is megérzi, ha gond van a szülei kapcsolatával, ha még nem tud beszélni, vagy nem osztjuk meg vele a családi problémákat és gondokat. Egy válás, egy haláleset, egy költözés is okozhat a gyermeknek olyan lelki sérülést, amikor szakember segítségére lehet szükség, hogy minden olyan legyen, mint régen. A játékterápia nagyon sokat segíthet az érzelmek feldolgozásában. A terapeuta, a játék során segít a gyermeknek, hogy túljusson a nehéz életszakaszon és, hogy a gyermek sem fizikailag, sem pedig érzelmileg ne sérüljön. Mutatjuk a játékterápia 4 előnyét.
A játékterápia 4 előnye

1. A játékterápia és a gyermek magatartása

Előfordul, hogy a családban történt tragikus esemény, hatással lesz a gyermek viselkedésére. Hiszen egy kedves személy halála, apa, vagy anya elköltözése, a kistestvér betegsége, mind-mind nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. A játékterápia egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyermek szembesüljön a játék során a saját viselkedésével és azok következményeivel. A terapeuta abban tud segítséget nyújtani, hogy pozitív irányba formálja a gyermek nemkívánatos viselkedését, azért, hogy a gyermek megértse, hogy a magatartása negatív hatással lehet másokra. Ez például akkor fordulhat elő, ha a gyermek a viselkedésével lelkileg vagy fizikailag bántalmaz másokat.

2. A döntéshozatal és a készségek, képességek fejlesztése

A gyerekek még nem képesek önálló döntéseket hozni, sok esetben szorulnak a szülők segítségére. Azonban, ahogy nő a gyermek, úgy egyre több teret kell adnunk neki, hiszen meg kell tanulnia, hogy az önállóság fontos, és nem azért engedjük el néha a kezét, vagy engedjük egyre több alkalommal, hogy szabadon döntsön, mert már nem szeretjük. Éppen ellenkezőleg. Azt szeretnénk látni, hogy egyedül is képes fontos döntések meghozatalára, és majd egyszer nélkülünk is képes lesz az önálló életvitelre. Az életben történhetnek olyan események is a gyermekkel, amikor úgy érezheti, hogy ő nem dönthetett az adott kérdésben. Ilyen lehet a szülei válása. A játékterápia ennek a traumának a feldolgozásában is sokat segíthet.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az érzelmek kifejezése

Egy kisebb gyermek még nem rendelkezik olyan bő szókinccsel és komplett nyelvismerettel, hogy el tudja mondani, ki tudja fejezni az érzelmeit. Ha valami olyan dolog történik vele, ami bántja, akkor beszéd hiányában, a viselkedésével fejezi ki, hogy valami nagyon fáj neki, valahogy nem érzi jól magát. Lehet, hogy sokat fog sírdogálni, vagy gyakran lesz szomorú, de az is lehet, hogy a korábban szobatiszta baba éjszakánként ismét bepisil, vagy szorongó lesz, vagy nem szeret közösségben lenni. A terapeuta a játékok segítségével kommunikál a gyermekkel. A terápia segít a gyermekben dúló érzelmeket feltárni, és ez lehetővé teszi, hogy a gyermeket nyomasztó gondok mihamarabb megoldódjanak.

4. A szociális kapcsolatok megerősítése

A gyerekek sok esetben olyan élményekkel szembesülnek, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni. Sajnos, sok gyermek bántalmazására is egy –egy ilyen terápia során derül fény. Viszont nem csak akkor segíthet a játékterápia, ha a gyermeket bántják, hanem amikor ő bánt valakit. A terápia segít szembesíteni a gyermeket azzal, hogy a viselkedésével megbánthat másokat, fájdalmat okozhat másoknak. A terápia segíthet, hogy a gyermeknek fejlődjenek a szociális készségei, hogy fejletteb szintre lépjen az empátiája, és ezzel a társadalomban, a környezetében és a családjában is jobban érezze magát és jobbak legyenek a kapcsolatai.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A szülőnek az egyik fontos feladata, hogy terelgesse a gyermekét és segítsen neki a képességei és a készségei kibontakoztatásában. Mutatjuk, hogy segíthet a szülő, a gyermekének!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.