Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

Az otthoni környezet sokat számít. A szülői szeretet nem csak érzelmi stabilitást kölcsönöz a gyermeknek, hanem a gyermeknek jobb lesz a tanulmányi eredménye is. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek nagyobb a hippokampusza legalább 10 százalékkal, akiket gondoskodó szülők nevelnek. Legfőképpen az anyai szeretet vizsgálták, pontosabban az anya-gyerek kapcsolatot figyelték meg a kutatók a vizsgálatok során.
Az anyai szeretet hihetetlen előnyei

A kutatások azt mutatják, hogy az anyai szeretet fontos. Nem csak azért, mert a gyermek boldogsága és érzelmi stabilitása függ tőle, hanem azért is, mert szoros összefüggés van az agy mérete és az anyai szeretet között.

Az anyai szeretet és a hippokampusz

Most már kutatások támasztják alá, hogy egy anya minél többet ölelgeti és puszilgatja a gyermekét, annál jobbat tesz a gyermekével, hiszen az anyai szeretet serkenti az agy egy részének, azaz a hippokampusznak a növekedését, amely rész a tanulásért és a stresszválaszért is felelős.

A hippokampusz szerepe nem merül ki ennyiben, mivel nagy szerepe van a memória fejlődésében és az új emlékek kialakulásában. Ráadásul a limbikus rendszer része, ami pedig az érzelmek szabályozását teszi lehetővé.

Egy kutatásba száz anyát és gyereket vontak be. A vizsgálat több tesztből állt és több évig tartott. A kísérletek között volt egy olyan, amikor is a gyerekeknek ajándékot ajánlottak fel a vizsgálat vezetői, viszont az ajándékokat legalább 10 percig nem bonthatták ki. A vizsgálatot vezetők közben megfigyelték, hogy az anyák, hogyan viszonyulnak a gyerekeikhez. Egyes anyák vigasztalták, ölelgették és puszilgatták a gyerekeiket, miközben próbálták nekik elmagyarázni, hogy miért is kell várakozniuk. Más anyák hangosabban intették csendre a gyermekeiket, megint más anyák közömbösen várakoztak. Közben nem beszéltek a gyerekeikkel, és nem is érintették, szeretgették őket.

Azok a gyerekek, akik több támogatást és szeretet kaptak az édesanyjuktól, sokkal jobban teljesítettek az olyan teszteken, amelyek a verbális és szociális készségeket, illetve az érzelmi megértést vizsgálták. A kutatók úgy vélik, hogy azok a gyerekek, akik támogató közegben nőnek fel, olyan stratégiákat dolgoznak ki, ami segít nekik megbirkózni az élet adta nehézségekkel, ellentétben azokkal a gyerekekkel, akik nem kapnak elegendő szeretetet otthon. Ezeknek a gyerekeknek a megküzdési stratégiák sem lesznek megfelelőek, hiszen szülői támogatás hiányában, nem lesz elég erejük és kitartásuk küzdeni.

Az anyai szeretet egyéb előnyei

Tehát az anyai szeretet nem csak a lelket táplálja, hanem voltaképpen az agyat is, de az anyai szeretet nem csak a hippokampusz méretét növeli meg, egyéb előnyei is léteznek. A kutatók úgy vélik, hogy a felnőttkori elhízás egyik oka nem más, mint a nem megfelelő, nem elég szoros anya-gyermek kapcsolat.

Az anyai szeretet lehetővé teszi, hogy a gyermek, felnőve, stabil kapcsolatot alakítson ki. Ezek a gyerekek jobb interperszonális készséggel rendelkeznek és az agresszív viselkedés sem jellemző rájuk. Az anyai szeret egy visszacsatolás is a gyermeknek. Ezek a gyerekek magabiztosabbak lesznek a jövőben, érzelmi stabilitás jellemzi őket és mindig a jót a feltételezik másokról, ami azt eredményezi, hogy barátkozóbbak és szorosabb emberi kapcsolatokat ápolnak és tartanak fenn felnőttkorukban.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek kell észrevenni, ha szorong a gyermek - 5 tanács, ha a gyermek szorong- és a szülőnek is kell segítő kezet nyújtani.

5 tanács, ha a gyermek szorong

A szorongást komolyan kell venni. A szülő feladata, hogy észrevegye, ha a gyermek rosszul érzi magát a közösségben, vagy nem szeret óvodába, iskolába járni. Akár még szakember segítségére is szükség lehet.

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

A gyermeknek, a szülő a mintaképe. A szülőnek ezért nem csak megtanítani szükséges dolgokat a gyermekének, de neki is úgy kell viselkednie, ahogyan azt a saját gyermekétől elvárja. Mutatjuk, mire taníthatja meg a szülő a gyermekét.

A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

A gyermek pozitív megerősítése

A gyermek pozitív megerősítését egészen kicsi kortól szükséges elkezdeni és ez a szülő egyik kiemelt feladata. Mutatjuk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke pozitív megerősítésében.