3 viselkedési probléma és kezelésük

A gyerekek egy része küzd valamilyen viselkedési problémával. Sokan ezt rossz magatartásnak nevezik, pedig többnyire ezek olyan viselkedési formák, amelyeket minden gyermek átél, aztán valahogy ki is növi. Persze ehhez az kell, hogy a szülő, a helyes nevelési eszközöket alkalmazza, és ne hagyja rá a gyerekre a rossz szokásokat és beidegződéseket. A gyerekek, a számunkra nem helyes viselkedéssel csupán az olyan érzelmeket próbálják kifejezni, amelyeket még nem tudnak, képesek kezelni. Egy gyermek akkor is viselkedhet nem megfelelően, ha hiányzik a szülői szigor, a keret, az a bizonyos határ, ameddig a gyermek elmehet. Ezek nélkül a korlátok nélkül, a gyermek összezavarodik, és nem fogja tudni, hogy mit lehet, és mit nem lehet. Amennyiben a gyermek nem tudja, hogy mit várnak tőle, vagy ellentmondásos információkat kap a szüleitől, úgy a viselkedésével is lehetnek gondok. A gyermek nem megfelelő viselkedésének kezelésében sokat segíthet a hatékony kommunikáció. A cikkben 3 viselkedési problémát, és azok kezelését mutatjuk be.
3 viselkedési probléma és kezelésük

1. A manipulatív gyermek

A gyerekek gyakran élnek a manipuláció eszközével. Ezt gyakran arra használják fel, hogy elérjék a szülőknél, amire nagyon vágynak, még abban az esetben is, ha a szülő világosan közölte, hogy nem kaphatja meg az adott dolgot. Milyen manipulációs viselkedési formákkal élnek a gyerekek? Ilyen lehet a sírás, a nyafogás, de még a hazugság is ilyen manipulációs eszköz lehet.

Amennyiben a gyermek rendszeresen manipulálja a szüleit, és a szülő ez ellen nem tesz semmit, akkor nem lesz könnyű dolga, hogy leszoktassa a gyermeket erről a viselkedésről. A kommunikáció segíthet leszoktatni a gyermeket erről a viselkedésről. Ha nyugodt hangnemben elmagyarázzuk a gyermeknek, hogy miért nem kaphat édességet, a gyermek megérti. Persze már a manipulációs viselkedés előtt szüksége van ezekre a beszélgetésre, hiszen, ha a gyermek rendszeresen élt a manipuláció eszközével, a szülőnek nagyon nehéz dolga lesz. A gyereknek el lehet magyarázni már otthon, hogy a boltban csak akkor kaphat egyetlen édességet, ha egész végig jól viselkedik, és nem hisztizik. Ellenkező esetben semmit sem kap. Ha ezt a szülő is képes lesz betartani, akkor a gyermek előbb-utóbb rájön, hogy nem lehet mindig az, amit ő akar.

Családi magazin cikk közepi banner

2. A kérés figyelmen kívül hagyása

Hányszor fordul elő, hogy kérünk valamit a gyermekünktől, de ő mintha nem is hallaná meg a kérésünket? Mit lehet tenni? A gyermek nem fog ránk figyelni, ha a másik szobából kiabálunk neki, hogy ideje tanulni, vagy megteríteni az asztalt, vagy elpakolni a játékait. A gyerek csak akkor fog ránk hallgatni, ha a lehető legközelebb megyünk hozzá és szemkontaktust veszünk fel vele, és úgy próbáljuk neki elmondani a kérésünket. Sokkal hatékonyabb az a módszer, ha normális, nyugodt hangnemben kérünk tőle valamit, mintha felemelt hangon, szinte utasítjuk őt valamire.

3. Az unatkozó gyermek

A gyerekek gyakran unatkoznak. A szülő ilyenkor kétségbeesetten próbál valamilyen feladatot adni a gyermekének, pedig vannak esetek, amikor nem ez a megoldás. Az unalom, a semmittevés ugyanis remek alkalom arra, hogy a gyermek kicsit magába forduljon, saját maga hozzon döntéseket és ez még a kreativitását is fejleszti. Azonban ez nem minden gyermekre igaz, így a szülő abban segíthet a gyermekének, hogy egy napirendet alakítson ki a gyermeke életében, ugyanis azok a gyerekek, akik egy meghatározott struktúra szerint élik az életüket, kevesebb eséllyel fognak unatkozni.

Kapcsolódó cikkek

Segítség! Introvertált a gyermekem!

Segítség! Introvertált a gyermekem!

Az introvertált gyermek nem büntetés. Extrovertált szülőknek is lehet befelé forduló gyermeke. Olyan megoldást kell találni az ebből adódó gondokra, amely mindenki számára megfelelő.

Sok gyereknek van különös szokása - A gyermekek és a különös szokásaik-, amit nagyobb korukra ki is nőnek.

A gyermekek és a különös szokásaik

A gyerekek felvesznek néha fura szokásokat. Nem kell ehhez különösebb érzelmi megrázkódtatás és trauma, hiszen ezek a cselekedetek a központi idegrendszer megnyugtatásában vesznek részt. Gond akkor van, ha a gyermeket valami olyan érzelmi, lelki, vagy fiz

A tinédzsereket nem könnyű nevelni - 4 tanács tinédzserek neveléséhez – de azért vannak jó és megbízható módszerek.

4 tanács tinédzserek neveléséhez

A tinédzserek nevelése nem mindig bizonyul egyszerű és könnyű feladatnak. Néha bezárkóznak, és nem engednek magukhoz közel, néha viszont nagyon is kitárulkoznak. Egyetlen kulcs létezik hozzájuk, ez pedig nem más, mint a szeretet.