6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

A szülő feladata és kötelessége, hogy bizonyos dolgokra megtanítsa a gyermekét. A nevelés során, a szülő olyan dolgokat taníthat meg a gyermekének, amely dolgokkal jelentősen megkönnyítheti a gyermeke életét. A szülőnek is jó példával kell, elöl járnia, hiszen hiába tanítunk a gyermeknek valamit, ha mi teljesen másként viselkedünk. A szülő egy minta a gyermeke számára. Sok esetben nem is szükséges egy adott viselkedési módot elmagyarázni a gyermeknek, elegendő, ha látja, hogy mi hogyan és milyen módon viselkedünk egy – egy konkrét helyzetben. Mutatjuk, mi az a 6 dolog, amire megtaníthatjuk a gyermekünket.
6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

1. A kérem és a köszönöm

El sem hinné sok szülő, hogy mennyire fontos, hogy a gyermekét az udvariasságra is megtanítsa. A gyermeknek tudnia kell, ha szüksége van valamire, azt a kérem, szóval könnyebben elérheti, mintha csak pusztán követelezőne. És azt se vegye természetesnek, hogy mindig, mindent megkap. Tudja megköszönni, ha a szülő megtesz neki valamit, vagy megveszi a hőn áhított játékot.

2. A magánszféra tisztelete

A gyereknek tudnia kell, hogy nem történhet mindig, minden meg, amit ő csak kigondol, vagy elképzel. Meg kell tanulnia, hogy a szülő nem a szolgálja és nem fog azonnal a rendelkezésére állni, amikor csak akarja. Éppen ezért nagyon fontos megtanítani a gyermeknek azt is, hogy, amíg apa, vagy anya pihen, ne zavarja őt, hiszen mindenkinek kell egy kis én-idő, mindenkinek van egy magánszférája, amelyet illik tiszteletben tartani. A gyermek ezzel a várakozással, a türelmet, mint erényt is megtanulja.

3. Az önzetlenség

Azok a gyerekek, akik mindig, mindent megkaptak gyermekkorukban, többnyire csak a saját szükségleteik kielégítésével foglalkoznak. A gyermeknek is meg kell tanulni, hogy egyrészt nem kaphat meg mindent, hiszen rajta kívül, más is él a családban. De azt is jó, ha tudja, hogy az önzetlenség kifizetődő, hiszen ahogy mi bánunk másokkal, úgy bánnak majd velünk is. Ha valaki segítséget kér, de éppen nincs az adott személyre időnk, akkor is próbáljunk segítő kezet nyújtani, hiszen lehet, hogy egy hét múlva nekünk lesz szükségünk az adott személy segítségére.

Családi magazin cikk közepi banner

4. A figyelem

Ez kicsit az önzetlenség egyik formája, hogy nem csak mindig, saját magunkkal vagyunk elfoglalva, hanem apró jelekből észrevesszük, ha a másikat bántja valami, vagy valamit meg szeretne osztani velünk. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy az egymásra való odafigyelés erősíti a családon belüli kapcsolatokat.

5. Az őszinteség

A gyermeknek tudnia kell azt is, hogy a hazugság mindig kiderül. Ha néha még fáj is az őszinteség, sokkal jobban kifizetődik, mint a kisebb - nagyobb hazugság. Amennyiben megvan a bizalom a szülő és gyermek között, úgy a gyermek soha nem fog hazudni, mert érezni fogja, hogy a szüleire mindig és minden körülmények között számíthat.

6. A helyes viselkedés szabályai

A gyerekek nem tudják maguktól, hogy milyen udvariassági szabályok vannak. Az etikettre is nekünk kell őket megtanítani. Meg kell tanulnia, hogy kopogjon, mielőtt belép valahová, hogy köszönjön még akkor is, ha csak a boltba szaladtunk le együtt, illetve az étkezési etikettet is el kell sajátítania. Sok gyermeknek már az óvodába lépés előtt kell olyan dolgokat megtanítanunk, amelyek elősegítik, hogy könnyebbek legyenek a mindennapjaik, és később, az életben is jobban boldoguljon.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

A gyermek pozitív megerősítése

A gyermek pozitív megerősítését egészen kicsi kortól szükséges elkezdeni és ez a szülő egyik kiemelt feladata. Mutatjuk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke pozitív megerősítésében.

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

A szülő nem pedagógus: íme az élményt jelentő meseolvasás trükkje

Az esti meseolvasás mind a szülőre, mind a gyermekre jó hatást gyakorol, közös élményt és kapcsolódási pontokat eredményez.

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb