Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

Adjunk zsebpénzt? Miért ne?! De akkor mennyit? És mikor? És főleg, mikortól?
Hogyan adjuk okosan a zsebpénzt?

Általában a szülők azért döntenek az osztás mellett, mert úgy vélik, ennek segítségével a gyerekek megtanulják majd a pénzzel való bánásmódot. Van benne némi igazság, de valójában a zsebpénz nem oldja meg helyettünk a feladatot. Ahogy ez a legtöbb dolog kapcsán igaz, fontos az anyagiakról is beszélni, hiszen így jóval őszintébb és egyértelműbb számukra a helyzet, amit könnyebben kezelnek majd.

Ahány ház, annyi szokás. Akadnak olyanok, akik jutalomként adják például a jó iskolai teljesítményért, másoknál rendszeres jussa a kicsiknek, de olyan is bőven előfordul, hogy egyfajta büntetés a megvonása. Persze vannak családok, ahol meg kell dolgozni érte. Akárhogy is alakul, fontos, hogy ne csak adjuk, hanem amíg kisebb gyerekről van szó, kövessük is nyomon, hogy mire fordítja. Ennek legegyszerűbb módja, hogy amikor átadjuk neki az aktuális összeget, kérdezzük meg, hogy milyen tervei vannak a pénzzel?

Fontos a következetesség! Amikor abban állapodunk meg, hogy az egész ház kiporszívózásáért 500 forint jár, akkor bizony minden alkalommal annyi jár, amiről nem szép dolog megfeledkezni, főleg, ha az egész rendszert nevelési célzattal vezettük be. Ha azt beszéltük meg, hogy mindenkinek kötelessége valamilyen házimunkát végeznie, juttatás nélkül, akkor tartsuk ehhez magunkat. Később ezek a szabályok elmozdulhatnak, de fontos, hogy mindig következetesen, és mindenki számára egyértelműen változzanak.

Fotó:Unsplash


Legyen egyértelmű, hogy mi az, amit magának kell megvásárolnia, illetve mit veszünk meg mi. Természetes dolog, hogy a kinőtt ruha, cipő helyett újat veszünk a számára, de minden héten nincsen szüksége a legújabb iskolai divatnak megfelelő tornacipőre és feliratos pólókra sem.

Nincs egységes rendszer arra vonatkozóan, mikortól jó a zsebpénz kiosztása. Általában az alsós gyerekek lesznek elég érettek ahhoz, hogy tudják, miről van szó. 7-10 éves korban érdemes hetente kisebb összeget adni, a kor és a lehetőségeink, illetve megállapodásaink alapján az összeg növekedhet, a gyakoriság pedig ritkulhat. Érdemes javasolni a kamaszoknak módszereket, hogy miként tudják kibővíteni keresetüket, akár otthoni feladatokkal is.

Nem árt felkészülni arra sem, hogy a személyiségük a legmeghatározóbb ebben a kérdésben is, így míg a testvérek közül az egyik spórolós, a másiknak azonnal égetni kezdi a zsebét a pénz. Ennek ellenére sem kell visszariadni, mert ez nem egyértelmű jele, hogy felnőttként sem becsüli majd meg a keresetét. Éppen ezért rajtunk múlik, hogy fel tudják mérni a dolgok értékét, hogy a munka milyen következményekkel jár. Itt persze nem arra gondolunk, hogy ássa fel az egész kertet az elsősünk, pusztán arra, amiről már korábban is beszéltünk, a nyílt kommunikáció sokat segít ilyenkor is.

Kapcsolódó cikkek

A tinédzsereket nem könnyű nevelni - 4 tanács tinédzserek neveléséhez – de azért vannak jó és megbízható módszerek.

4 tanács tinédzserek neveléséhez

A tinédzserek nevelése nem mindig bizonyul egyszerű és könnyű feladatnak. Néha bezárkóznak, és nem engednek magukhoz közel, néha viszont nagyon is kitárulkoznak. Egyetlen kulcs létezik hozzájuk, ez pedig nem más, mint a szeretet.

4 dolog, amivel elfoglalhatja magát a gyermek, míg a szülő dolgozik

4 dolog, amivel elfoglalhatja magát a gyermek, míg a szülő dolgozik

A távmunkában, az otthon dolgozó szülőnek nagy dilemma, hogy mivel kösse le a gyermeke figyelmét, amíg ő dolgozik. A legnagyobb problémát a gyermek betegsége jelentheti, hiszen a szülőnek ilyenkor is muszáj dolgozni. Mutatunk néhány ötletet, amely talán s

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

A gyerekek készségeit, képességeit ki kell bontakoztatni és fejleszteni szükséges. Mutatjuk, hogy mik azok a készségek, amelyekre minden gyermeknek szüksége van, hogy jól boldoguljon az életben.