5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

A gyerekeknek szükségük van bizonyos készségekre és képességekre, hogy sikeresek legyenek az életben. Ezek a készségek nem csupán a gyermek jövőjét, hanem akár a társadalmi beilleszkedését is segíthetik. Azonban ezeknek a készségeknek az elsajátítása, csak meghatározott helyzetekben és körülmények között fejleszthetők. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik bizonyos készségeket nem sajátítanak el gyermekkorukban, úgy pszichológiai, tudományos és társadalmi hátrányokkal indulnak el az életben. Mégis milyen készségekre van a gyerekeknek szükségük? És hogyan, mi módon segíthet a szülő ezeknek a készségeknek a fejlesztésében? A cikkből, ez is kiderül!
5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

1. A problémamegoldó készség

Ez az egyik legfontosabb készség, amit megtaníthatunk a gyermekünknek, hiszen ha rendelkezik ezzel a készséggel, sokkal könnyebben boldogulhat az életben. Ez egy olyan lehetőség a gyermek számára, amely elősegíti, hogy azonnal, és hathatós segítséget, megoldást találjon a gondjaira, a problémáira. Hogyan segítsük ennek a készségnek a fejlődését? Egyrészt, sok kommunikációval, hiszen, akár mi magunk is felhívhatjuk a gyermek figyelmét egy-egy problémára és kérhetjük, hogy mondja el, hogyan oldaná meg az adott helyzetet. Másrészt, a valós problémák megoldásából se vonjuk ki a gyermeket, hanem vegyen ő is aktívan részt a problémák orvoslásában.

2. Az önkontroll, mint képesség

Az önkontroll fejlesztése is lényeges, hiszen ennek hiányában a gyermek képtelen a szabályok követésére és azok betartására. Amennyiben a gyermeknek nincs önkontrollja, úgy az érzelmi szabályozással is lehetnek gondjai, ezért a szülő feladata az, hogy olyan környezetet teremtsen a gyermeke számára, ahol szabadon kifejezheti az érzelmeit.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az érzelmek kezelése

Nagyon rossz látni olyan, már nagyobb gyermeket, aki képtelen az érzelmei szabályozására. Kisebbeknél még gyakran előfordul ez az állapot, de a szülők sokat segíthetnek abban, hogy a gyermek megtanulja, hogy nem minden hely és helyzet alkalmas az érzelmek kinyilvánítására, legyen szó, sírásról, nyafogásról, vagy éppen dühöngésről. Minél hamarabb tanulja meg a gyermek az érzelmeit kordában tartani, annál jobban boldogul majd az életben. Az érzelmi szabályozás az egyik legfontosabb készség, hiszen az érzelmek kezelésének hiánya, közvetlenül befolyásolja a gyermek viselkedését. Fontos, hogy a szülő segítsen azonosítani a gyermeknek azokat a helyzeteket, amelyek erős érzelmeket keltenek benne. És a szülő feladata az is, hogy olyan eszközt adjon a gyermeke kezébe, amely segítséget nyújt az érzelmeket, társadalmilag megfelelő módon kezelni.

4. Az elszámolhatóság

Mi is az az elszámolhatóság? Ez nem más, mint a gyermek felelősségre vonása. Ez nem büntetést jelent, hanem a tettek miatti felelősségre vonást. Azaz, ha a gyermek elkövet valamit, akkor vállalja érte a felelősséget. Ha összetört egy poharat, ne az legyen számára a megoldás, hogy suttyomban összetakarít, és nem szól róla, hanem igenis mondja el, legyen hozzá bátorsága. Ha nem erre tanítjuk meg a gyermeket, akkor felnőttkorában sem lesz rá jellemző, hogy vállalja a felelősséget, és ezzel a gyermekünk életét nehezítjük meg.

5. A kommunikációs készség

Az életben való boldoguláshoz, a kommunikációs készség is elengedhetetlen. A megfelelő kommunikáció megkönnyíti az emberi kapcsolatokat. Itt nem csak a beszédről van szó, hanem arról is, hogy a gyermek megértse, amit mások mondanak neki, amit az irányába közvetítenek, akár szavak nélkül is. A kommunikációs készség elősegíti, hogy a gyermek kifejezze önmagát, oly módon, hogy mások meghallgassák, és ő is meghallgasson, megértsen másokat.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek a feladata - Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos? – hogy megtanítsa a gyermekének, a megbocsátás fontos és az életünk része.

Miért tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a megbocsátás fontos?

A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy mennyire fontos a megbocsátás, hiszen haraggal a szívben, nem lehet élni. A harag ugyanis megbetegít. A cikkből kiderül, hogy miért is jó érzés kibékülni.

A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

A gyermek pozitív megerősítése

A gyermek pozitív megerősítését egészen kicsi kortól szükséges elkezdeni és ez a szülő egyik kiemelt feladata. Mutatjuk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke pozitív megerősítésében.

A szülőnek kell észrevenni, ha szorong a gyermek - 5 tanács, ha a gyermek szorong- és a szülőnek is kell segítő kezet nyújtani.

5 tanács, ha a gyermek szorong

A szorongást komolyan kell venni. A szülő feladata, hogy észrevegye, ha a gyermek rosszul érzi magát a közösségben, vagy nem szeret óvodába, iskolába járni. Akár még szakember segítségére is szükség lehet.