5 lépés a gyermek ösztönzésére

A gyerekek folyamatosan változnak. Elkezdenek dolgokat, majd abba is hagyják azokat. A szülőnek sok esetben kell a saját gyermekét motiválni arra, hogy megtegyen bizonyos dolgokat, vagy, hogy változtasson a viselkedésén, a hozzáállásán. Mivel motiválhatjuk a gyermekünket? Mutatjuk az 5 legfontosabbat!
A szülő viselkedése motiválja a gyermeket - 5 lépés a gyermek ösztönzésére – nem könnyű, de megéri.

1. Hagyjunk szabad választást

Nagyon lényeges, hogy a szülő támasza legyen a saját gyerekének. Azonban, egy idő után kénytelenek vagyunk egy kicsit lazítani a gyeplőn, hiszen a gyermek csak akkor, és csak abban az esetben tanul önállóságot, ha nem minden esetben tartjuk kontroll alatt. Ezzel a lépésünkkel bizalmat is szavazunk neki és ezzel is ösztönözzük, hogy egyre jobb és ügyesebb legyen. A kisiskolás gyermeknek segíthetünk házi feladatot írni, de egy idő után hagynunk kell, hogy saját tanulási tapasztalatokat szerezzen és az önálló tanulást szükséges támogatnunk.

2. A jutalmazás szerepe

A gyermeket jutalmazással is motiválhatjuk. Sőt, ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy a gyermeket ösztönözzük egy-egy feladat elvégzésére. Már az iskolában is megtanulják, ha megfelelően elvégzik a feladatukat, akkor ezért piros pont, vagy ötös jár. Miért ne motiválhatnánk mi is a gyermekünket valami olyan dologgal, amivel örömet okozunk neki? Nem kell nagy dolgokra gondolni. A szeretet kimutatása és egy simogatás is jutalomnak számít, azonban a gyermeket nem lehet ezek megvonásával „büntetni”. A gyermeket nem büntetni kell, hanem nyíltan kell vele kommunikálni. Ennek van igazán haszna, nem a büntetésnek.

3. A beszélgetés

A beszélgetés az egyik legfontosabb alappillére gyermekünk motivációjának. A gyermeknek nem elég csak azt mondani, hogy írja meg a leckét, azt is el kell magyarázni, hogy erre miért van szükség. Vagy a kamasznak sem elegendő megtiltani, hogy elmenjen egy olyan buliba, aminek a gondolatától is rosszul vagyunk, hanem le kell vele ülni, és át kell vele beszélni az adott buli veszélyeit. Lényeges, hogy a kamasz érezze, nem tiltunk, nem azt akarjuk, hogy a mi szabályaink szerint éljen, hanem tudnia kell, hogy szeretjük és aggódunk érte. Igaz, nem könnyű egy kamasszal szót érteni, de nem is lehetetlen. Ha a gyerek érzi, hogy valóban érdekel bennünket a gondja és az élete, akkor könnyebben meg fog nyílni, mint gondolnánk.

Banner: cikk banner 01 - cikk közepére ezt szúrd be

4. A választás szabadsága

A gyerek akkor fog jó döntéseket hozni a jövőben, ha addig elkövet egy-két hibát. Motiválni úgy is tudjuk őt, ha hagyunk neki némi szabadságot. Néha engedni kell őt dönteni, hiszen a saját döntései is ösztönzőleg hatnak majd rá. Ha ő úgy határoz, hogy nem tanul a másnapi dolgozatra, akkor hagyjuk pihenni. Majd észbe kap, ha rossz jegyet kap, és a jobb érdemjegy érdekében, saját magát is képes lesz motiválni a tanulásra.

Banner: cikk banner 02 - ezt a cikk vége felé szúrd be, hogy egy cikkben 2 eltérő banner legyen

5. Ne várjunk csodát

A gyermek folyamatosan fejlődik. Ebben a fejlődésben kell a szülőnek őt támogatnia. A gyermeket csakis úgy tudjuk motiválni és egy-egy úton terelni, ha tisztában vagyunk a képességeivel és a készségeivel. Hiába akarjuk, hogy a gyermekünk sportoló legyen, ha szíve szerint a nap 24 órájában csak olvasna és mindenféle sport hidegen hagyja. Az ösztönzés csak akkor lehet sikeres, ha ismerjük a saját gyermekünket.

Kapcsolódó cikkek

A tét nagy - A szülőtől függ, mennyire lesz sikeres a gyermeke az életben,- hiszen a gyermek jövője forog kockán.

A szülőtől függ, mennyire lesz sikeres a gyermeke az életben

A szülő feladata az, hogy megfogja a gyermeke kezét és elindítsa azon a bizonyos úton. Egyedül a szülő képes arra, hogy motiválja a gyermeket az álmai megvalósításában.

A szülő feladata - 5 jel, hogy a gyermek dühös- hogy megtanítsa a gyermeket a nehéz helyzeteket kezelni.

5 jel, hogy a gyermek dühös

A gyermeki dühöt nem könnyű kezelni. Nem csupán nekünk, szülőnek jelent ez problémát, de a gyermeket is mérhetetlenül összekuszálja, ha valami miatt frusztrációt érez. Segítsünk neki, hogy átvészelje a nehéz időszakot.

A szülő feladata - 6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek – hogy a gyermekét felkészítse az életre.

6 hasznos dolog, amit megtaníthatunk a gyermekünknek

A gyermeknek, a szülő a mintaképe. A szülőnek ezért nem csak megtanítani szükséges dolgokat a gyermekének, de neki is úgy kell viselkednie, ahogyan azt a saját gyermekétől elvárja. Mutatjuk, mire taníthatja meg a szülő a gyermekét.