5 tanács, ha a gyermek szorong

A szülő, sok esetben nincs azzal tisztában, hogy éppen mi a baja a gyermekének. Előfordul, hogy a gyermek szorong, de a szülő csak azt látja, hogy a gyermeke mögé bújik, amikor idegenek közé mennek, vagy egész idő alatt meg sem szólal, pedig csak a nagyihoz mentek látogatóba. A gyermeki szorongás komoly dolog. A gyermeknek éppúgy, mint a szülőnek. Mégis, mit lehet tenni, ha a gyermek szorong? Talán a cikkben felsorolt ötletek segíthetnek!
A szülőnek kell észrevenni, ha szorong a gyermek - 5 tanács, ha a gyermek szorong- és a szülőnek is kell segítő kezet nyújtani.

1. Segítsük a gyermeket, de nem mindegy hogyan

Amennyiben a gyermekünk sok mindentől fél és szorong, a szülő a lehető legrosszabbat teszi azzal, ha a szorongás tárgyát eltávolítja a gyermek környezetéből. Lehet, hogy pillanatnyilag ez jót tesz a gyermeknek, de hosszútávon semmiképpen sem szolgálja a javát. Ha a gyermek nem szívesen jár iskolába, akkor nem az a megoldás, hogy magántanuló lesz. Hiszen így elzárjuk a lehetőséget, hogy közösségben legyen. Később, olyan súlyos méreteket is ölthet a gyermek szorongása, hogy a lakásból sem lehet vele kimozdulni. Amennyiben a gyermek szorongása kórossá válik, mindenképpen szakember segítségét kell kérni.

2. Ne erőltessünk semmit!

Ha a gyermek, szorongással küzd, ne dobjuk a mély vízbe. Beszélgessünk vele sokat és hagyjuk, hogy nyíltan és őszintén feltárja az érzéseit, de semmiképpen se akarjuk, hogy egyik napról a másikra eredmények szülessenek. A szülő feladata az, hogy bátorítsa a gyermekét, hogy elmondja neki, hogy bízik benne és hisz abban, hogy az adott dolgot, amely szorongással tölti el a gyermeket, meg tudja csinálni. Ez önbizalmat ad a gyermeknek és ezzel oldódnak a félelmei.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A mély lélegzet taktika

Hiába vetjük csak úgy oda a gyermeknek, hogy ne aggódj, ettől csak még jobban fog a gyermek szorongani. A gyerekek nem értik, hogy miért alakul ki bennük szorongás, és a testi, illetve lelki tünetek meg is ijeszthetik őket. A semmit sem érő mondatok helyett, mutassuk meg, hogyan lehet úrrá egy-egy, számára szorongást keltő helyzeten. Tanítsuk meg, hogy ilyenkor csukja be a szemét és lélegezzen mélyeket. Már a helyes légzéstől is enyhülhet a szorongása és sokkal többet is segítünk neki, mint holmi üres frázisokkal.

4. A beszélgetés sokat segít

A gyermeknek hiába mondjuk, hogy ne is gondoljon a szorongás tárgyára. Mintha ez olyan egyszerű lenne. A szorongó gyerekkel sokkal többet szükséges foglalkozni, hiszen gyakran olyan dolgok váltják ki belőle ezt az érzést, ami más gyermeknek meg sem kottyan. Készítsük el a gyermek kedvenc teáját, üljünk le vele a nappaliba és hagyjuk, hogy a gyermek feltárja az érzelmeit előttünk. Sok esetben elegendő néhány beszélgetés anyával, vagy apával, és a szorongásnak nyoma sem lesz.

5. A szülővel közös programok

A szülő, egy idő után a gyermek minden rezdülését megérzi. A szorongó gyermekét is. A szülőnek ébernek kell lenni ilyenkor. Ha azt látja, hogy a gyermeket egyre jobban magába szippantja a szorongás, fogja meg a kezét és menjenek el sétálni. Nagyon sokat segít a friss levegő és a gondolatelterelés, mert hiszen séta közben lehet nagyokat beszélgetni és mókázni.

Kapcsolódó cikkek

A gyermeki lélek - Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket? – nagyon sérülékeny.

Miért ne gyakorolj nyomást a gyerekedre? Miért frusztrálja ez a gyermeket?

A felnőttek, a szülők feladata az, hogy támogassák a gyermeküket és segítsenek neki a képességeik kibontakoztatásában. A gyermek nem egy mini felnőtt és neki is lehetnek álmai, amelyeket szeretne megvalósítani. Nekünk, ezeknek az álmoknak a megvalósításáb

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A kreatív játék és a gyermek fejlődése

A gyerekek fejlődését nagyban elősegíti a kreatív játék. Mutatjuk, hogyan!

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

5 készség, amelyre minden gyermeknek szüksége van

A gyerekek készségeit, képességeit ki kell bontakoztatni és fejleszteni szükséges. Mutatjuk, hogy mik azok a készségek, amelyekre minden gyermeknek szüksége van, hogy jól boldoguljon az életben.