Hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában?

A gyermeki tanulás része az is, ha a gyermeket bevonjuk a házimunkába. Már egészen kicsi korától hagynunk kell, hogy segítsen, hiszen így lesz majd belőle önálló felnőtt. Mégis milyen eszközöket vethetünk be, hogy a gyermek, akár magától is részt vegyen a házimunka elvégzésében? Ehhez adunk tippeket!
A szülőnek nem szabad túlféltenie a gyerekét – hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában? – bátran adhatunk neki otthoni feladatokat is.

Házimunka és játék

A gyermek akkor lesz motivált a házimunka elvégzésében és abban, hogy a segítségünkre legyen egy-egy ebéd elkészítésénél, vagy mosogatásnál, ha már egészen kicsi korában megszerette a házimunkához kapcsolódó tevékenységeket. És hogyan szerettessük meg a gyermekkel a porszívózást, a ruhák hajtogatását, vagy éppen a zöldségaprítást? Úgy, hogy játékosan vonjuk be a feladatok elvégzésébe. Amennyiben azt látja a gyermek, hogy mi sem leszünk idegesek egy-egy házimunka elvégzésétől, akkor ő is nagyobb kedvvel áll neki a süteményszaggatásnak, vagy a felmosásnak.

A jutalom itt is fontos

A kisgyermeket, jutalmazással is lehet tanulásra motiválni. A házimunkánál sincs ez másként. Nem drága ajándékokra és nem pénzre kell itt gondolni, hanem apróságokra. Például átmehet a barátjához játszani, ha letörölgeti az ajtókat, vagy este két mesével többet olvasunk neki, ha segít a pogácsakészítésben. A gyerekeknek mindig az életkoruknak megfelelően kell a házimunkával kapcsolatos feladatokat kiosztani. Egy kétéves is el tudja már pakolni a játékait, viszont a kamasznak nem elegendő, ha csak a saját szobáját tartja rendben.

A monotonitás, lohasztó

Fentebb volt róla szó, hogy mindig figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát, amikor valamilyen otthoni feladatot adunk neki. Ha mindig csak ugyanazokat a házimunkákat végeztetjük el a gyermekkel, akkor előbb-utóbb meg fogja azt unni. Ahogy nő a gyerek, úgy lehet egyre több feladatot is rábízni, illetve itt is figyelembe kell venni, hogy milyen munkát szeretne a gyermek végezni, hiszen mi, felnőttek sem rajongunk minden egyes házimunkáért, így a gyermeknek is lehet kedvence.

Dolgozzunk együtt

A gyermeket azzal is motiválhatjuk a házimunka elvégzésére, ha a családban mindenkinek van saját feladata. Nem várhatjuk el, hogy port töröljön, ha mi kényelmesen elnyúlva olvasgatunk a kanapén. Legyen egy kijelölt idő minden héten, amikor a család együtt takarít, így egyrészt sokkal könnyebben telik az idő és mindenkinek jobb lesz a hangulata, ha nem csak egyetlen személy tesz azért, hogy szép rend és tisztaság legyen otthon.

Időre végezni

Biztos ismerős minden szülőnek az a szituáció, amikor szólunk a kamaszunknak, hogy vigye le a szemetet. Kérjük egyszer, kérjük kétszer, harmadjára pedig egy nagy sóhaj kíséretében, mi magunk visszük azt le. A házimunka elvégzésére meg kell adni egy időintervallumot a gyermeknek, amely alatt mindenképpen elvárjuk tőle, hogy végezzen a kijelölt feladatokkal. Így elkerülhetjük az idegőrlő, majd megcsinálom válaszokat, amelyeket sorozatosan kapunk tőle a mikor csinálod meg kérdéseinkre.

Kapcsolódó cikkek

Napjainkban - A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése – fokozottan ügyelnünk szükséges.

A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

Napjainkban fokozottan ügyelnünk kell az alapos és gyakori kézmosásra és a lakás fertőtlenítésére, takarítására. Mutatjuk, hogyan kell alaposan kezet mosni és a lakásban, mely területeket szükséges alaposan fertőtleníteni.

A szülőnek nem szabad túlféltenie a gyerekét – hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában? – bátran adhatunk neki otthoni feladatokat is.

Hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában?

A gyermeket is be kell vonni az otthoni feladatokba. Mindig a korának megfelelő házimunkát bízzunk rá és ezért nyugodtan meg is jutalmazhatjuk.

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!