Az olvasás ösztönzése

Szerencsére, ma már egyre többen és egyre nagyobb élvezettel olvasnak, azaz nem tartják kényszernek ezt a szabadidős tevékenységet. A szülőkön nagyon sok múlik, hiszen ha otthon sok könyv van, és a szülők is előszeretettel olvasnak, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy a gyerekek is szeretnek majd olvasni. Az olvasás az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység, hiszen gyerekeknél fejleszti a szókincset, de a nyelvi és a társadalmi készségek is nagy fejlődésen esnek át, ha valaki rendszeresen olvas. Az olvasásnak nagyon sok pozitív hatása van. Az olvasás, pontosabban a gyermekkel való közös olvasás, elősegíti a szülő és gyermek közötti kötődés kialakulását és megerősítését. Azoknak a gyerekeknek, akiknek kicsi koruktól sokat olvastak a szülők, sokkal jobban ki tudják fejezni magukat, azaz a kommunikációs készségük is fejlődik. Az olvasással nem csak a gyermek fantáziáját, hanem a kreativitását is fejlesztjük. Hogyan ösztönözhetjük a gyermekünket, hogy olvasson, hogy még többet olvasson, és a könyveket részesítse előnyben, sok más dologgal szemben? A cikkben, ezzel kapcsolatban olvashatsz információkat.
Az olvasás ösztönzése - A szülő és a gyermek közös olvasása megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket

1. Válasszunk érdekes könyveket!

Ahhoz, hogy a gyermekünket motiválni tudjuk az olvasásra, fontos, hogy érdekes, izgalmas, letehetetlen könyveket válasszunk számára. Az érdeklődését csakis úgy tudjuk fenntartani az olvasással kapcsolatban, ha ő választhatja ki az elolvasni kívánt könyveket, ha olyan könyveket olvashat, amelyek valóban érdeklik.

2. Kisgyerekeknek képeskönyv

A kisebb gyerekeknek válasszunk olyan könyveket, amelyek sok képet, illusztrációt tartalmaznak. Az is fontos szempont, hogy egyszerű legyen a nyelvezete, könnyen érthető legyen, hiszen ebben az esetben lesz érdekes a gyermek számára és még így is fejleszti a gyermek szókincsét. Lényeges, hogy könyvválasztáskor mindig vegyük figyelembe a gyermek életkorát is.

3. Szakítsunk az olvasásra időt

Lehet, hogy egy nap csupán 10 szabad percünk van, de miért ne szánhatnánk ezt a kevés időt is az olvasásra? Ha hetente csak félóránk van arra, hogy olvassunk, akkor olvassunk annyit. Nem szabad kifogásokat keresnünk. Sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek, hiszen az olvasás segít ellazulni és kicsit kiszakítani bennünket a hétköznapokból, amire a legtöbb embernek szüksége is van.

4. Legyünk példa a gyermekünknek

Az a család, ahol nincs könyv, ahol a szülők nem szeretnek olvasni, ott a gyermeknek sem lesz késztetése arra, hogy olvasson. Ha azonban a szülő sok könyvet olvas és élvezi is az olvasást, nagy valószínűség szerint a gyermek is ezt a példát fogja követni.

5. Az olvasás legyen egy családi esemény, egy rituálé

Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülők hétvégén élvezettel kucorodnak a kanapéra, hogy olvassanak, netalántán egy olvasósarok is van a lakásban kényelmes székkel, pléddel, egy kis asztalkával, akkor a gyermeknek is természetes lesz, hogy akar majd egy ilyen olvasósarkot, és számára is egy kedvelt tevékenység lesz az olvasás.

6. Találja ki a gyermek a történet végét

Amikor még kicsi a gyermekünk, és mi, szülők olvasunk neki esténként mesét, akkor hagyjuk, hogy a gyermek befejezzen egy-egy történetet. Ezzel sok készséget fejlesztünk. Ezzel a módszerrel fejlődik a gyermek szókincse, a kommunikációs készsége, a kreativitása, a képzelete, a kritikus gondolkodása. Miután a gyermek elmesélte nekünk a maga verzióját, úgy mi is elmesélhetjük neki a mese valódi befejezését. Ez nem csak készségek és képességek fejlesztésére kiváló, de egy remek móka is lehet gyermek és szülő számára egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Lelki egészség megőrzése szülőknek

Lelki egészség megőrzése szülőknek

A jelenlegi helyzetben, a legtöbb, amit tehetünk, hogy próbálunk a lehető leghiggadtabban viselkedni. Nagyon nehéz, hiszen a jövő bizonytalanságánál nincs is rosszabb érzés. Azonban, ha kialakítunk egy rutint az életünkben, úgy kicsit könnyebbé tehetjük a

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetésnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Miért ne nevethetnénk minél többet a gyermekünkkel? A jókedv, biztonságot is nyújt a gyermeknek. Mutatunk néhány ötletet a jókedv megteremtésére.

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyermeket is bevonhatjuk a házimunkába, az otthonai, akár a konyhai feladatok elvégzésébe. Mutatjuk az ötleteket, miben segíthet a gyermek.