4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket

A gyerekek nem válogatósak, a legtöbb esetben a szülők teszik őket azzá. Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülők az egészséges táplálkozást részesítik előnyben, úgy a gyermek sem lesz válogatós. A zöldségek tele vannak olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges egyéb tápanyagokkal, amelyek nagyon fontosak az egészség megőrzéséhez és a betegségek elkerüléséhez. Mégis, hogy szerettessük meg a gyermekkel a zöldségeket, hogyan készítsük el számára az ételeket, hogy az zöldségeket is tartalmazzon, ízletes is legyen, és még a gyermek jóízűen el is fogyassza azokat? A cikk ebben próbál segítséget nyújtani.
A gyerekek könnyen megszeretik a zöldséget - 4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket – ha egészen kicsi koruktól tartalmazza azokat az étrendje.

1. Az oktatás, a ráhangolódás

Már egészen pici gyerekeknek is vehetünk olyan meséskönyveket, foglalkoztató füzeteket és játékokat, amelyek a zöldségeket szemléltetik, így már kis korától kezdve ismerni fogja a gyermek ezeket a táplálékokat és egyik sem lesz számára idegen, sőt örülni is fog, ha olyan ételekkel találkozik a tányérján, amelyek a mesekönyvben is szerepeltek.

2. Főzzenek és süssenek együtt

A szülő ideális esetben a gyermek 3 éves koráig otthon van, így rengeteg alkalom nyílik arra, hogy a szülő és a gyermek közösen tevékenykedjen a konyhában. Már a hozzátáplálás szakaszától is rendszeresen szoktatni kell a gyermeket a zöldségek ízéhez, aztán amikor nagyobb lesz, már közösen is elkészíthetik anyával vagy apával ezeket az ételeket. Sőt a gyermek, a szülőkkel el is mehet bevásárolni, mehetnek együtt a piacra, és kérjük meg a gyermeket, hogy segítsen a zöldségek közül választani. Ez nem csak egy remek időtöltés, de ez meg is hozhatja a gyermek kedvét az adott zöldséghez.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A szülő és a kreativitás

Nem mindig van kedve a szülőnek mókázni és kreativitását elővenni, azonban a cél elérése érdekében, még talán ezt is be lehet vetni. Ha a gyermek tányérján ízlésesen és mókásan helyezzük el a zöldségeket, talán nagyobb kedvvel fogja azokat elfogyasztani.

4. Kertészkedés együtt

Azok, akik kerttel is rendelkeznek, és rendszeresen tevékenykednek is a veteményeskertben, könnyebb helyzetben vannak, hiszen a gyermeket bevonva is lehet a nyári napokon kertészkedni, sőt akár még a gyermeknek is lehet egy mini kertje, ahol a növekvő zöldségeket ő maga is gondozhatja. Ez is meghozza a kedvet a zöldségek fogyasztásához, mint ahogyan a szülővel történő közös vásárlás és az ételek elkészítése is.

Kapcsolódó cikkek

Fontos, hogy együtt is töltsünk időt a gyermekünkkel - Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?- hiszen megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

A gyermekkel együtt töltött időnek nagyon fontos szerepe van, hiszen a szülő és a gyermek közötti kapcsolat, a közös élmények és emlékek mind-mind segítik a gyermeket, hogy kiegyensúlyozott, felnőtt ember váljon belőle. Mutatunk néhány példát, mit is csin

A szülő feladata - 5 motivációs tipp lusta gyermek esetén- hogy a lusta kamasznak feladatokat adjon.

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

A kérdések fontosak - beszélgetésindító vacsora közben -, mint ahogy a hatékony megoldás is.

Beszélgetésindító vacsora közben

A kommunikációnak fontos szerepe van a családi kapcsolatokban. Néhány tippel segítünk, hogyan kezdeményezzünk beszélgetést a gyerekkel.