2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

A kertészkedés egy nagyon szórakoztató időtöltés, mely egy kis tanulás és tapasztalatszerzés után, nem csak a mozgás és a szabadban töltött idő örömével, hanem ízletes, saját termesztésű zöldségekkel is megajándékoz.
2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

A szürke, komor január a tervezgetés ideje, ilyenkor van idő átgondolni mit szeretnénk termeszteni. Ha még kezdő vagy a kertészkedés világában, esetleg ez az első év, hogy belevágsz a zöldségtermesztésbe, érdemes először, kevésbé problémás, egyszerűen termeszthető növényeket választani.

Cikkünk további részében két ilyen zöldséget mutatunk be, melyeket kis odafigyeléssel, te is könnyedén nevelhetsz a kertben, és akár a gyereket is be tudod vonni a kertészkedésbe.

Galambbegy saláta

A galambbegy saláta vagy más néven madársaláta, egy rendkívül ízletes, kellemes aromájú zöldségféle, mely szabadföldben és balkonládában is megterem. Vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag, így emiatt is megéri galambbegy salátát termeszteni.

A galambbegy saláta érdekessége, hogy nem fejesedik, mint a saláta, hanem húsos leveleket növeszt, ezeket érdemes leszedés után frissen fogyasztani. A madársalátát márciusban, valamint akár ősz elején is elvethetjük például a kiürült balkonládákba.

Előnyös tulajdonsága, hogy nem különösebben vízigényes és a talaj típusára sem kényes, továbbá betegségek és kártevők sem nagyon támadják meg. A magokat 2-3 cm mélyre vessük el, az elvetett magok kb. 2 hét alatt kelnek ki, a csírázás alatt figyeljünk rá, hogy ne gyomosodjon el a vetés.

A folyamatos utánpótlás érdekében kéthetente vessük újra, így mindig lesz frissen fogyasztható madársalátánk!

Csicsóka

A csicsóka Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, melyet dísznövényként, valamint haszonnövényként is érdemes a kertben nevelni. Rendkívül impozáns külsejű növény, nyáron és ősszel nyíló sárga virágaival a természetesebb hatású kertek igazi dísze lehet.

Haszonnövényként a csicsókát gumójáért termesztik, melyek édeskés ízűek és a cukorbetegek is fogyaszthatják őket. A gumók tisztítása kissé nehézkes, de mégis megéri a munkát, mert ízletes köretet, salátát készíthetünk belőlük.

A csicsóka termesztése nem túl nehéz, mivel jó alkalmazkodó képességű, ellenálló növény, a számára ideális helyen könnyen és gyorsan terjed. Legszebben napos fekvésben és rendszeres öntözés mellett fejlődik, de elviseli a tápanyagban szegény, száraz talajokat is.

Gondozása során arra kell leginkább figyelni, hogy biztosítsuk számára a megfelelő támasztékot, valamint kezdeti fejlődési szakaszában rendszeresen gyomláljuk a területet, ahol termesztjük. Kártevők közül a csigák és a meztelencsigák érdemelnek említést, melyek főként a fiatal növényt károsíthatják, betegségek közül pedig időnként a lisztharmat okozhat gondot.

A csicsókát a gumók elültetésével tudjuk termeszteni, a legmegfelelőbb ültetési idő a március vége, októbertől május végéig lényegében bármikor elültethetjük, ha alkalmas rá a talaj. A gumókat 6 cm mélyre, egymástól fél méteres távolságra ültessük el.

Fogyasztásra októbertől kezdhetjük el felszedni a gumókat, érdemes mindig csak annyit kiásni, amennyit elfogyasztunk, mivel a tárolása nehézkes. A csicsóka föld feletti részei télen elfagynak, de ettől nem kell megijedni, a gumóit hónapokig fel lehet még szedni.

Ha a csicsókát egyszer elültetjük, 4-5 évig biztosan nem lesz rá gondunk, ugyanis a földben hagyott gumókról. évről évre újra kihajt. 4-5 év elteltével érdemes új helyre ültetni a gumókat.

Ha szeretnél megismerkedni más zöldségek termesztésével is látogass el a zoldsegtermesztes.hu weboldalra, ahol a leggyakoribb zöldségek termesztéséhez olvashatsz hasznos tanácsokat!

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyermeket is bevonhatjuk a házimunkába, az otthonai, akár a konyhai feladatok elvégzésébe. Mutatjuk az ötleteket, miben segíthet a gyermek.

2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

A galambbegy saláta és a csicsóka is népszerű manapság.