2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

A kertészkedés egy nagyon szórakoztató időtöltés, mely egy kis tanulás és tapasztalatszerzés után, nem csak a mozgás és a szabadban töltött idő örömével, hanem ízletes, saját termesztésű zöldségekkel is megajándékoz.
2 könnyen termeszthető zöldség, amivel elkezdheted a kertészkedést!

A szürke, komor január a tervezgetés ideje, ilyenkor van idő átgondolni mit szeretnénk termeszteni. Ha még kezdő vagy a kertészkedés világában, esetleg ez az első év, hogy belevágsz a zöldségtermesztésbe, érdemes először, kevésbé problémás, egyszerűen termeszthető növényeket választani.

Cikkünk további részében két ilyen zöldséget mutatunk be, melyeket kis odafigyeléssel, te is könnyedén nevelhetsz a kertben, és akár a gyereket is be tudod vonni a kertészkedésbe.

Galambbegy saláta

A galambbegy saláta vagy más néven madársaláta, egy rendkívül ízletes, kellemes aromájú zöldségféle, mely szabadföldben és balkonládában is megterem. Vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag, így emiatt is megéri galambbegy salátát termeszteni.

A galambbegy saláta érdekessége, hogy nem fejesedik, mint a saláta, hanem húsos leveleket növeszt, ezeket érdemes leszedés után frissen fogyasztani. A madársalátát márciusban, valamint akár ősz elején is elvethetjük például a kiürült balkonládákba.

Előnyös tulajdonsága, hogy nem különösebben vízigényes és a talaj típusára sem kényes, továbbá betegségek és kártevők sem nagyon támadják meg. A magokat 2-3 cm mélyre vessük el, az elvetett magok kb. 2 hét alatt kelnek ki, a csírázás alatt figyeljünk rá, hogy ne gyomosodjon el a vetés.

A folyamatos utánpótlás érdekében kéthetente vessük újra, így mindig lesz frissen fogyasztható madársalátánk!

Csicsóka

A csicsóka Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, melyet dísznövényként, valamint haszonnövényként is érdemes a kertben nevelni. Rendkívül impozáns külsejű növény, nyáron és ősszel nyíló sárga virágaival a természetesebb hatású kertek igazi dísze lehet.

Haszonnövényként a csicsókát gumójáért termesztik, melyek édeskés ízűek és a cukorbetegek is fogyaszthatják őket. A gumók tisztítása kissé nehézkes, de mégis megéri a munkát, mert ízletes köretet, salátát készíthetünk belőlük.

A csicsóka termesztése nem túl nehéz, mivel jó alkalmazkodó képességű, ellenálló növény, a számára ideális helyen könnyen és gyorsan terjed. Legszebben napos fekvésben és rendszeres öntözés mellett fejlődik, de elviseli a tápanyagban szegény, száraz talajokat is.

Gondozása során arra kell leginkább figyelni, hogy biztosítsuk számára a megfelelő támasztékot, valamint kezdeti fejlődési szakaszában rendszeresen gyomláljuk a területet, ahol termesztjük. Kártevők közül a csigák és a meztelencsigák érdemelnek említést, melyek főként a fiatal növényt károsíthatják, betegségek közül pedig időnként a lisztharmat okozhat gondot.

A csicsókát a gumók elültetésével tudjuk termeszteni, a legmegfelelőbb ültetési idő a március vége, októbertől május végéig lényegében bármikor elültethetjük, ha alkalmas rá a talaj. A gumókat 6 cm mélyre, egymástól fél méteres távolságra ültessük el.

Fogyasztásra októbertől kezdhetjük el felszedni a gumókat, érdemes mindig csak annyit kiásni, amennyit elfogyasztunk, mivel a tárolása nehézkes. A csicsóka föld feletti részei télen elfagynak, de ettől nem kell megijedni, a gumóit hónapokig fel lehet még szedni.

Ha a csicsókát egyszer elültetjük, 4-5 évig biztosan nem lesz rá gondunk, ugyanis a földben hagyott gumókról. évről évre újra kihajt. 4-5 év elteltével érdemes új helyre ültetni a gumókat.

Ha szeretnél megismerkedni más zöldségek termesztésével is látogass el a zoldsegtermesztes.hu weboldalra, ahol a leggyakoribb zöldségek termesztéséhez olvashatsz hasznos tanácsokat!

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

A gyerekek könnyen megszeretik a zöldséget - 4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket – ha egészen kicsi koruktól tartalmazza azokat az étrendje.

4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket

A gyerekek gyakran csak fanyalogva tologatják a tányérjukon a zöldségeket, pedig a zöldségek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek szükségesek a gyermek fejlődéséhez. Mégis, hogyan szerettessük meg a gyermekkel ezeket a táplálékokat? A cikkből kiderüln

Az olvasás ösztönzése - A szülő és a gyermek közös olvasása megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket

Az olvasás ösztönzése

A gyerek csak akkor fogja szeretni a könyveket, az olvasást, ha otthon azt látja, hogy a szülei is hódolnak ennek a szenvedélynek. A gyerekeknek már egészen kicsi koruktól is olvashatunk, hiszen csak így ültethetjük el benne az olvasás szeretetét. Mutatju

A szervezettség megoldása - A család és az időbeosztás a szülők feladata.

A család és az időbeosztás

A családokban nagy szerepe van a tervezésnek és a szervezésnek. Ebben segítségükre lehet a digitális naptár, vagy a falra rögzíthető fali naptár, amelyen mindig kihúzhatjuk a már nem aktuális információkat, illetve új programokat is könnyedén a naptárra í