A gyermek boldogságához vezető utak

Amikor csak meglátunk egy síró, de idegen gyermeket, már akkor is rossz érzések kerítenek hatalmukba bennünket, hiszen minden gyermeknek kivétel nélkül, boldognak kellene lennie. A szülő kiemelt feladata az, hogy a gyermek, harmóniában éljen és sokat nevessen. Mutatjuk, hogyan és mivel tudjuk elérni a felhőtlen jókedvet!
A gyermek boldogságához vezető utak

1. Dicséret és jutalom

Nekünk, felnőtteknek is jólesik, amikor elismerik a munkánkat. A gyermeket is dicsérni és jutalmazni kell, hiszen ezzel megerősítjük őt abban, hogy jól végezte el a rá bízott feladatot. Legyen szó valamilyen iskolai vagy otthoni feladatról. A pozitív megerősítés segíti elő a gyermek boldogságát.

2. Legyünk boldogok mi is

A gyermek minden apró rezdülésünket megérzi. Már akkor is, amikor szavakkal még nem tudja magát kifejezni. A csecsemő érzi, ha az édesanyja szorong, vagy netalántán még sír is, mert retteg a szülői feladatoktól. A baba csak akkor lesz örömteli, ha mi is azok vagyunk. Nem szabad merevnek lenni, mert a tehetetlenségünket a gyermek is megérzi. Márpedig, csak abban az esetben tudunk boldog, békés családi hangulatot teremteni, ha nem görcsölünk rá a szülői feladatokra.

3. A boldogság és az önértékelés

A gyermek csak akkor lesz boldog, ha önmagával is elégedett. A gyermek önértékelése pedig a szülő nevelésétől és hozzáállásától függ. A gyermeki önértékelést, a készségek és képességek fejlesztésével érhetjük el. Amikor a gyermek valamilyen feladatot jól teljesít, például ügyesen el tud mondani egy mesét, és mi, szülők megdicsérjük, akkor ez növeli a gyermek önértékelését. A pozitív visszacsatolás arra ösztönzi majd, hogy még jobban teljesítsen, illetve új dolgokban is kipróbálja magát.

4. A családi harmónia és a gyermek boldogsága

A gyermek csak akkor lesz boldog, ha a szülők házassága működőképes és a gyermek azt látja a szülők viselkedéséből, hogy ők is boldogok. A testi kontaktusnak kitüntetett szerepe van a gyermek életében. A gyermeket az is boldoggá teszi, ha a szülei puszit adnak egymásnak, de akkor is repes az örömtől, ha ő kap egy ölelést. A nagy családi beszélgetések, az együtt töltött esték, a közös programok, mind-mind a család belső egyensúlyát és ez által a családtagok boldogságát hivatottak fenntartani. A családi béke, az egyén békéjét is sikeresen megteremti.

5. Figyelem és törődés

A gyerekeknek nem pusztán az alapvető szükségleteit szükséges kielégíteni, hanem az érzelmi, a lelki és a szellemi fejlődésüket is segítenünk kell. A gyermek figyelmet és törődést kíván. Igen, még egy-egy fárasztó nap után is. A gyerekek szeretik elmesélni az iskolai, óvodai élményeiket, szeretik, ha meghallgatjuk őket, és akár még tanácsra is szorulhatnak. Ha a gyermek azt érzi, hogy anya és apa nem bagatellizálja el a gondjait és nem csak meghallgatják őt, hanem segítenek is neki a problémák megoldásában, akkor egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt válhat belőle.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyermeket is bevonhatjuk a házimunkába, az otthonai, akár a konyhai feladatok elvégzésébe. Mutatjuk az ötleteket, miben segíthet a gyermek.

Lelki egészség megőrzése szülőknek

Lelki egészség megőrzése szülőknek

A jelenlegi helyzetben, a legtöbb, amit tehetünk, hogy próbálunk a lehető leghiggadtabban viselkedni. Nagyon nehéz, hiszen a jövő bizonytalanságánál nincs is rosszabb érzés. Azonban, ha kialakítunk egy rutint az életünkben, úgy kicsit könnyebbé tehetjük a

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!