A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

Alapvetően mindkettőre különös gondot kell fordítanunk az egyszerű hétköznapokon is, de a jelenlegi helyzetben még jobban oda kell figyelnünk, mind a helyes kézmosásra, mind pedig a lakás tisztán tartására. Nem csak az időseknek, nem csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek. Mégis, melyek a helyes kézmosás lépései és hogyan, mi módon takarítsunk? A cikkből, kiderülnek a válaszok.
A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

A helyes kézmosás fontossága és lépései

A helyes kézmosás megakadályozza a kórokozók elszaporodását és terjedését. Most fokozottabban ügyelnünk kell arra, hogy alaposan mossunk kezet és ezt a gyermekeinknek is megtanítsuk. A helyes és alapos kézmosás több lépésből áll. Először is engedjünk vizet a kezünkre, azaz nedvesítsük be a kezünket, majd zárjuk el a csapot és tegyünk egy kevés folyékony szappant a tenyerünkbe. Majd dörzsöljük, mossuk meg a szappannal, ne csak a tenyerünket, hanem ügyeljünk a kézhátra, az ujjak közére és a körmökre is. Egy alapos kézmosás körülbelül 30 másodpercig tart. Mivel a gyerekek nem tudják, hogy ez pontosan mennyi idő, tanítsuk meg nekik a Boldog születésnapot, kis dalocskát, amit kétszer is el kell énekelniük a kézmosás ideje alatt. Miután alaposan bedörzsölte a két kezét a szappannal, öblítse azt le jó alaposan vízzel, majd törölje azt szárazra. Most jól tesszük, ha nem törülközővel szárítjuk a kezünket, hanem papírtörlővel, amelyet aztán mindig dobjunk is ki a szemetesbe.

Családi magazin cikk közepi banner

Mikor és milyen gyakran mossunk kezet?

Az alapvető higiéniai szokásokat már egészen kicsi kortól szükséges bevezetni, így a gyermek hamar megtanulja, hogy milyen alkalmakkor és milyen gyakran mosson kezet. A jelenlegi helyzetben kicsit többször kell a fürdőszobába vonulni, egy alapos kézmosásra, le is írjuk, hogy mikor, és hányszor van szükség erre a lépésre. Minden olyan alkalommal, amikor mosdóba kell mennie a gyermeknek. Azaz előtte és utána is alaposan mosson kezet. Étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét. Akkor is szükség van erre, ha odakint játszott, vagy megérintette a házi állatot. Minden olyan alkalommal szükség van kézmosásra, amikor a gyermek tüsszentett, vagy köhögött, de akkor is szükség van erre, ha papírzsebkendővel orrot törölt. A kézmosást nem lehet kihagyni akkor sem, ha kilépve a házból, bármivel érintkezett, legyen az egy bevásárlókosár, vagy az orvosi rendelőben lévő pad, vagy szék.

Kisebb gyermek esetében, a szülőnek fokozottabban figyelni szükséges a gyermekét és minden alkalommal meg kell tisztogatni a kezét.

A lakás fertőtlenítése

Most, hogy a gyerekek otthon tanulnak, még jobban oda kell figyelni a lakás tisztán tartására, takarítására. Még akkor is, ha a gyerekek egész nap ki sem mozdulnak. Takarítsunk gumikesztyűben és a munka végeztével, dobjuk a szemetesbe. A takarításhoz használjunk alkoholos fertőtlenítőszereket, és különösen azokat a területeket fertőtlenítsük gyakran, amelyeket a család tagjai gyakran használnak, például a konyhapultot, az étkezőasztalt, a kilincset, a WC-ülőkét, a számítógép egeret, a távirányítót. Figyeljünk a tisztaságra és a higiéniára, ez most az egyik legfontosabb feladat!

Kapcsolódó cikkek

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

A gyermek készségeit és képességeit is fejlesztjük azzal, ha megtanítjuk sütni és főzni. Nem mellesleg, az önálló életre is felkészítjük ezzel.

Beszélgetésindító vacsora közben

Beszélgetésindító vacsora közben

A kommunikációnak fontos szerepe van a családi kapcsolatokban. Néhány tippel segítünk, hogyan kezdeményezzünk beszélgetést a gyerekkel.

A békés, nyugodt otthon megteremtése

A békés, nyugodt otthon megteremtése

Egy szépen berendezett otthonban, még a lelki békénket is könnyebben megtalálhatjuk. A gyerekes családokban elsősorban a kényelemre kell törekedni és arra, hogy jól érezzük magunkat az adott lakásban.