A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

Alapvetően mindkettőre különös gondot kell fordítanunk az egyszerű hétköznapokon is, de a jelenlegi helyzetben még jobban oda kell figyelnünk, mind a helyes kézmosásra, mind pedig a lakás tisztán tartására. Nem csak az időseknek, nem csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek. Mégis, melyek a helyes kézmosás lépései és hogyan, mi módon takarítsunk? A cikkből, kiderülnek a válaszok.
Napjainkban - A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése – fokozottan ügyelnünk szükséges.

A helyes kézmosás fontossága és lépései

A helyes kézmosás megakadályozza a kórokozók elszaporodását és terjedését. Most fokozottabban ügyelnünk kell arra, hogy alaposan mossunk kezet és ezt a gyermekeinknek is megtanítsuk. A helyes és alapos kézmosás több lépésből áll. Először is engedjünk vizet a kezünkre, azaz nedvesítsük be a kezünket, majd zárjuk el a csapot és tegyünk egy kevés folyékony szappant a tenyerünkbe. Majd dörzsöljük, mossuk meg a szappannal, ne csak a tenyerünket, hanem ügyeljünk a kézhátra, az ujjak közére és a körmökre is. Egy alapos kézmosás körülbelül 30 másodpercig tart. Mivel a gyerekek nem tudják, hogy ez pontosan mennyi idő, tanítsuk meg nekik a Boldog születésnapot, kis dalocskát, amit kétszer is el kell énekelniük a kézmosás ideje alatt. Miután alaposan bedörzsölte a két kezét a szappannal, öblítse azt le jó alaposan vízzel, majd törölje azt szárazra. Most jól tesszük, ha nem törülközővel szárítjuk a kezünket, hanem papírtörlővel, amelyet aztán mindig dobjunk is ki a szemetesbe.

Családi magazin cikk közepi banner

Mikor és milyen gyakran mossunk kezet?

Az alapvető higiéniai szokásokat már egészen kicsi kortól szükséges bevezetni, így a gyermek hamar megtanulja, hogy milyen alkalmakkor és milyen gyakran mosson kezet. A jelenlegi helyzetben kicsit többször kell a fürdőszobába vonulni, egy alapos kézmosásra, le is írjuk, hogy mikor, és hányszor van szükség erre a lépésre. Minden olyan alkalommal, amikor mosdóba kell mennie a gyermeknek. Azaz előtte és utána is alaposan mosson kezet. Étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét. Akkor is szükség van erre, ha odakint játszott, vagy megérintette a házi állatot. Minden olyan alkalommal szükség van kézmosásra, amikor a gyermek tüsszentett, vagy köhögött, de akkor is szükség van erre, ha papírzsebkendővel orrot törölt. A kézmosást nem lehet kihagyni akkor sem, ha kilépve a házból, bármivel érintkezett, legyen az egy bevásárlókosár, vagy az orvosi rendelőben lévő pad, vagy szék.

Kisebb gyermek esetében, a szülőnek fokozottabban figyelni szükséges a gyermekét és minden alkalommal meg kell tisztogatni a kezét.

A lakás fertőtlenítése

Most, hogy a gyerekek otthon tanulnak, még jobban oda kell figyelni a lakás tisztán tartására, takarítására. Még akkor is, ha a gyerekek egész nap ki sem mozdulnak. Takarítsunk gumikesztyűben és a munka végeztével, dobjuk a szemetesbe. A takarításhoz használjunk alkoholos fertőtlenítőszereket, és különösen azokat a területeket fertőtlenítsük gyakran, amelyeket a család tagjai gyakran használnak, például a konyhapultot, az étkezőasztalt, a kilincset, a WC-ülőkét, a számítógép egeret, a távirányítót. Figyeljünk a tisztaságra és a higiéniára, ez most az egyik legfontosabb feladat!

Kapcsolódó cikkek

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!

A szülő feladata - 5 motivációs tipp lusta gyermek esetén- hogy a lusta kamasznak feladatokat adjon.

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

A szülő és a gyermek közös olvasása - Az olvasás ösztönzése – megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket.

Az olvasás ösztönzése

A gyerek csak akkor fogja szeretni a könyveket, az olvasást, ha otthon azt látja, hogy a szülei is hódolnak ennek a szenvedélynek. A gyerekeknek már egészen kicsi koruktól is olvashatunk, hiszen csak így ültethetjük el benne az olvasás szeretetét. Mutatju