Lelki egészség megőrzése szülőknek

Manapság nagyon sok ember szorong, és kerül olyan lelkiállapotba, amely nem csak a testi, hanem a lelki egészséget is veszélyezteti. Egy egészséges szorongás teljesen normális, viszont egy bizonyos mértéket átlépve, az immunrendszer gyengülését idézzük elő, ami még nagyobb teret ad a kórokozók támadásainak. A szabályok betartása mellett, a legjobbat akkor tesszük magunkkal, a családunkkal szemben és az egészségünk védelmében, ha kicsit átalakítjuk az életünket és a megváltozott helyzet szerint éljük tovább azt, immáron nyugodtan és rendszerezetten. Merthogy, a napi rendszer és rutin be nem tartása szintén oka lehet az immunrendszer gyengülésének és a betegségek kialakulásának.
Próbáljunk megnyugodni - Lelki egészség megőrzése szülőknek- és pozitívan gondolkodni.

A napi rutin sokat segíthet

A szorongás minimalizálása nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk a körülöttünk kialakult helyzettel. A szorongás csökkentése a saját és a családunk, a körülöttünk élők érdekében történik. Ha sikerül fegyelmezetten folytatni az életünket, sokkal hamarabb visszatérhet a lelki békénk.

Viszont, ha hagyjuk elhatalmasodni a stresszt és a szorongást, akkor nem csak a napi tevékenységeinket nem tudjuk maximálisan ellátni, de még az életünk is káosz lesz, és fenekestül fog felfordulni.

A legjobb, amit most tehetünk, hogy napi, vagy heti tervet készítünk. Mindenkinek legyen meg a feladata családon belül. Minden reggel keljünk idejében és dolgozzunk, tanuljunk, majd délután töltsük olyan tevékenységekkel az időnket, amelyek feltöltenek, kikapcsolnak és boldoggá tesznek. Ezek a szabadidős tevékenységek nem csak nyugtatólag hatnak az idegrendszerre, de még az idő is gyorsabban telik, mintha egész nap csak szoronganánk, és olyan dolgokon agyalnánk, amelyen nem tudunk változtatni.

Amikor az ember úgy érzi, hogy kicsúsznak a kezei közül a dolgok, amikor nem tud irányítani, akkor pánikba esik és a szorongás egyre jobban elhatalmasodik rajta. Viszont, ha kialakítunk egy rutint, az új, jelenlegi helyzetben, akkor máris úgy érezhetjük, hogy kicsit sikerült visszavennünk az irányítást és ez megnyugtat bennünket.

Olyan dolgokkal nem szabad most foglalkozni, amelyre nincs hatásunk, éppen ezért a lehető legjobbat kell az adott helyzetből kihozni. Semmi mást nem tehetünk.

Családi magazin cikk közepi banner

Az elfogadás és a nyugalom megteremtése

A hitetlenkedés és a tagadás után, következzen az elfogadás. Amennyiben nem fogadjuk el az adott helyzetet, akkor az agyunk egyfolytában ezen fog kattogni. Most a legjobb, amit tehetünk, hogy tudomásul vesszük, hogy ez van, és ebből a helyzetből kell a maximumot kihoznunk. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy nem törődünk az érzésekkel, a felszínre törő érzelmekkel. Épp ellenkezőleg. Ha nyugodtan és higgadtan tudjuk kezelni a helyzetet és félretesszük a pánikot és a bizonytalanság érzését, akkor sikerülni fog racionálisan gondolkodni. Márpedig a racionális gondolkodás, higgadtságot szül, ami szintén elősegíti, hogy urai legyünk a helyzetnek.

Csillapítsuk le az idegrendszerünket

Ha mindig ugrásra készen várjuk a híreket, akkor folyamatosan stresszhelyzetet teremtünk. Próbáljunk csak napi 2-3 alkalommal a híreket követni, mert ha nem ezt tesszük, soha nem nyugszunk meg. Lazítsunk, amennyit csak tudunk, dolgozzunk és erősítsük az immunrendszerünket. Ez a legtöbb, amit most tehetünk.

Kapcsolódó cikkek

Napjainkban - A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése – fokozottan ügyelnünk szükséges.

A helyes kézmosás és a lakás takarítása, fertőtlenítése

Napjainkban fokozottan ügyelnünk kell az alapos és gyakori kézmosásra és a lakás fertőtlenítésére, takarítására. Mutatjuk, hogyan kell alaposan kezet mosni és a lakásban, mely területeket szükséges alaposan fertőtleníteni.

A pici baba érkezése - 5 egyszerű tipp, hogy az újszülött szobája kényelmes és komfortos legyen – nagy izgalommal jár együtt.

5 egyszerű tipp, hogy az újszülött szobája kényelmes és komfortos legyen

Minden szülő izgatott, amikor a születendő gyermeket várja, és a szükséges dolgokat szerzi be a babának. A cikkben bemutatjuk, melyek azok a dolgok, amelyek az első hónapokban szükségesek a babaszobában.

A jókedv fontos - A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel –egészségmegőrző szerepe van.

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetésnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Miért ne nevethetnénk minél többet a gyermekünkkel? A jókedv, biztonságot is nyújt a gyermeknek. Mutatunk néhány ötletet a jókedv megteremtésére.