7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk

Már az egészen pici babák is rugózni és táncolni kezdenek, ha valahol a közelben felcsendül a zene. Nem is csoda, hiszen mi felnőttek is jobb kedvre derülünk, ha meghalljuk a kedvenc számunkat, de zenére vágyunk akkor is, ha ki akarjuk kapcsolni a világ zaját, ha egyedül szeretnénk lenni, vagy egész egyszerűen csak a stresszt szeretnénk valahogy levezetni. A babákra is pozitívan hat a zenehallgatás. Lássuk is az okokat, hogy miért!
A zenehallgatásnak ezernyi pozitív hatása van - 7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk- ezért is kell megszerettetni gyermekünkkel a zenét.

1. Nyugtatja az idegeket

A babák gyakran sírdogálnak. Sírnak, ha fáj a hasuk, sírnak, ha éhesek, sírnak, ha egyedül érzik magukat. Ők még így fejezik ki az érzelmeiket, hiszen máshogy még nem is tudják. A gyerekek jelentős hányada rögtön abbahagyja a sírást, ahogy meghallják a kellemes dallamokat. Rájuk is pozitívan hat a zene, hiszen feszültséget old és megnyugtatja őket. Ha sokat sír a babánk, érdemes kipróbálni ezt a stresszcsökkentő módszert.

2. A motoros készségek is fejlődnek

Amikor a gyermek meghallja a számára kellemes és ellazító dallamokat, önkéntelenül is mozogni, azaz táncolni kezd. Hiszen a zene jó érzéseket kelt benne és ezt nagymozgásokkal is ki szeretné fejezni. A zene, és ezzel együtt a tánc, a motoros készségeket is fejleszti.

3. A zene, mint tanító

Sok kutatás számol be arról, hogy a korai zenehallgatás, vagyis minden zenével kapcsolatos tapasztalat fejleszti a gyermek képességeit és készségeit. A zene elősegíti a gyermeki agy fejlődését. Elsősorban az olvasási és a nyelvi készség fejlődését segíti elő.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Nem csak nyugtat, érzelmeket is felszabadít

A boldogság sokszor csak egy-egy apróságon múlik. Gyerekek esetében elegendő egy jó kis szám, amire kedvükre mozoghatnak. A zene boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben.

5. A komolyzene álmosít

Ha eddig nem szerepelt a napi rutin között Mozart, vagy Bach zenéinek a hallgatása, akkor ideje ezzel álomba ringatni a gyermeket. A komolyzenének ugyanis van egyfajta álmosító hatása, aminek csak örülhetünk, ha rossz alvó a gyermekünk.

6. A zenének szorongásoldó hatása is van

Ha ismét orvoshoz kell vinni a gyereket, de ő már attól ordít, ha meglátja a fehér köpenyes, egyébként mosolygós asszisztenst, akkor hallgattassa meg a gyermekkel az egyik kedvenc zeneszámát. Garantált lesz a siker, hiszen a zenének köztudott, hogy szorongásoldó hatása is van.

7. Olyan jó, mint a meseolvasás

A rendszeres meseolvasás, fejleszti a gyermek kommunikációs készségét. A zenének is van ilyen pozitív hatása. A gyermek, a zene által is fejlesztheti a szókincsét és a beszéd sem fog számára gondot jelenti, ha rendszeresen zenét hallgat.

Kapcsolódó cikkek

Nyári tábor 2021 - Elengedjem a gyerekem? Nem csinál butaságot? - Tábor 2021 - Gyerektábor 2021

Nem csinál butaságot?

Nehéz elengedni egy hétre.

Négy játék, amivel az egész család kikapcsolódhat

Négy játék, amivel az egész család kikapcsolódhat

Melyik család ne szeretne közösen játszani egy nagyot? Legyen szó a kisebb korosztály összegyűjtéséről, nagyobb gyermekekről, esetleg tinikről, pár társas és egyéb játék segítségével bármelyik család könnyedén kikapcsolódhat.

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja