7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk

Már az egészen pici babák is rugózni és táncolni kezdenek, ha valahol a közelben felcsendül a zene. Nem is csoda, hiszen mi felnőttek is jobb kedvre derülünk, ha meghalljuk a kedvenc számunkat, de zenére vágyunk akkor is, ha ki akarjuk kapcsolni a világ zaját, ha egyedül szeretnénk lenni, vagy egész egyszerűen csak a stresszt szeretnénk valahogy levezetni. A babákra is pozitívan hat a zenehallgatás. Lássuk is az okokat, hogy miért!
7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk

1. Nyugtatja az idegeket

A babák gyakran sírdogálnak. Sírnak, ha fáj a hasuk, sírnak, ha éhesek, sírnak, ha egyedül érzik magukat. Ők még így fejezik ki az érzelmeiket, hiszen máshogy még nem is tudják. A gyerekek jelentős hányada rögtön abbahagyja a sírást, ahogy meghallják a kellemes dallamokat. Rájuk is pozitívan hat a zene, hiszen feszültséget old és megnyugtatja őket. Ha sokat sír a babánk, érdemes kipróbálni ezt a stresszcsökkentő módszert.

2. A motoros készségek is fejlődnek

Amikor a gyermek meghallja a számára kellemes és ellazító dallamokat, önkéntelenül is mozogni, azaz táncolni kezd. Hiszen a zene jó érzéseket kelt benne és ezt nagymozgásokkal is ki szeretné fejezni. A zene, és ezzel együtt a tánc, a motoros készségeket is fejleszti.

3. A zene, mint tanító

Sok kutatás számol be arról, hogy a korai zenehallgatás, vagyis minden zenével kapcsolatos tapasztalat fejleszti a gyermek képességeit és készségeit. A zene elősegíti a gyermeki agy fejlődését. Elsősorban az olvasási és a nyelvi készség fejlődését segíti elő.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Nem csak nyugtat, érzelmeket is felszabadít

A boldogság sokszor csak egy-egy apróságon múlik. Gyerekek esetében elegendő egy jó kis szám, amire kedvükre mozoghatnak. A zene boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben.

5. A komolyzene álmosít

Ha eddig nem szerepelt a napi rutin között Mozart, vagy Bach zenéinek a hallgatása, akkor ideje ezzel álomba ringatni a gyermeket. A komolyzenének ugyanis van egyfajta álmosító hatása, aminek csak örülhetünk, ha rossz alvó a gyermekünk.

6. A zenének szorongásoldó hatása is van

Ha ismét orvoshoz kell vinni a gyereket, de ő már attól ordít, ha meglátja a fehér köpenyes, egyébként mosolygós asszisztenst, akkor hallgattassa meg a gyermekkel az egyik kedvenc zeneszámát. Garantált lesz a siker, hiszen a zenének köztudott, hogy szorongásoldó hatása is van.

7. Olyan jó, mint a meseolvasás

A rendszeres meseolvasás, fejleszti a gyermek kommunikációs készségét. A zenének is van ilyen pozitív hatása. A gyermek, a zene által is fejlesztheti a szókincsét és a beszéd sem fog számára gondot jelenti, ha rendszeresen zenét hallgat.

Kapcsolódó cikkek

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja

Kreatív tevékenységek - 5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel – esős időre.

5 benti tevékenység kisebb gyerekekkel

Amikor odakint esik az eső, akkor a gyerekek sokat nyűgösködnek. A kreatív játékokkal azonban nagyon hasznosan telik az idő és még csak nem is kerülnek sokba, viszont a családtagokat nagyon jól össze tudják kovácsolni.

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

A családi programok, élmények gazdagítják a gyermek érzelemvilágát. Segítünk, hogy milyen családi programok segíthetik a gyermek fejlődését.