7 mód a családi összetartás javítására

A család az a hely, ahol jól érezhetjük és kipihenhetjük magunkat egy-egy fárasztó nap után. Jó érzés egy olyan otthonba hazatérni, ahol béke és rend uralkodik. Az is jó érzéssel töltheti el a szívünket, ha a család tagjai jó viszonyt ápolnak egymással és bármiben, bármikor számíthatnak egymásra. A család összetartáshoz mindössze 7 dolog szükségeltetik. Lássuk, melyek ezek!
7 mód a családi összetartás javítására

1. Hagyjunk egymásnak apró üzeneteket

Nem a mobiltelefonon hagyott üzenetekre gondolok, hanem a hagyományos, papírfecnire írt üzenetekre. Hűtőmágnessel rögzítsük reggel vagy este a hűtőre, hogy az adott családtagnak szánt üzenet valóban célba érjen. De az is jó megoldás, ha az illető táskájába csúsztatunk néha egy-egy üzenetet, hogy ezzel is bearanyozzuk az adott családtag napját. Ezek az üzenetek, házaspárok között is működnek, és erősebbé varázsolják a kapcsolatot.

2. Ne feledkezzünk el a születésnapokról

A családtagok mindig nagyon boldogok, amikor nem feledkezünk meg a születésnapjukról. Készíthetünk saját kezűleg tortát, de a DIY ajándékoknak is nagy ereje van, hiszen ezzel azt fejezzük ki, hogy nem csak eszünkbe jutott az adott személy születésnapja, hanem időt is töltöttünk az ajándék készítésével.

3. Segítsünk, ha baj van

A szeretetünket leginkább azzal fejezzük ki, ha mindig ott vagyunk a családtagunk mellett, amikor szüksége van ránk. Az összetartás egyik alapeleme a szeretet, amit ki is kell tudni mutatni. Nem elég csak kimondani, éreztetni is kell a másikkal, hogy fontos nekünk, hogy megbízhat bennünk.

4. Önzőnek lenni tilos

A család egy közösség, és mint ilyen, nem tűri az önző viselkedést. A családban mindenkinek vannak igényei, vágyai, de néha háttérbe kell azokat szorítani a másik személy érdekében, vagyis, sok esetben szükséges kompromisszumot kötni, hogy a családi béke fennmaradjon.

5. Az őszinte kitárulkozás is fontos

A nagy családi beszélgetések nagyon jól össze tudják tartani a családot. Ezeken a megbeszéléseken mindenki lehet őszinte a másikkal, mert egy jól funkcionáló családban a kritikát is jól bírják a családtagok, hiszen az őszinte szavaknak építő és nem romboló szándékuk van.

6. A jókedv is alapvető

A családban akkor jó élni, ha ott a humornak is helye van. Elég sok komoly dologra kell odafigyelni az életünkben, kell egy hely, ahol igazán elengedhetjük magunkat és ez a hely miért ne lehetne a család? Minden családban vannak olyan poénok és viccek, amelyeket csak az adott család érhet, ettől is olyan jó érzés a családhoz tartozni és a család oszlopos tagjának lenni.

7. Segítsünk egymásnak

Ne csak azzal segítsünk, hogy meghallgatjuk a bajba jutott, vagy problémával küzdő családtagot, hanem a cselekedeteinkkel és a viselkedésünkkel is mutassuk ki, hogy mennyire szeretjük a másikat. A szülőnek is jólesik, ha a gyerek néha elkészíti helyette a vacsorát, de a gyerek is díjazni fogja, ha anya és apa nem faggatja a kamaszt, csak enged neki egy kád meleg vizet, hogy abban pihenje ki a nap fáradalmait.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Családot összetartó szabadidős tevékenységek

A családi programok, élmények gazdagítják a gyermek érzelemvilágát. Segítünk, hogy milyen családi programok segíthetik a gyermek fejlődését.

A játékterápia 4 előnye

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!