A családdal töltött idő 6 előnye

A családdal eltöltött idő nagyon hasznos a gyermek fejlődésének szempontjából. A családtagokkal együtt töltött idő megerősíti a tagok közötti szeretetkapcsolatot, fejleszti a kommunikációs készséget és biztosítja a testi – lelki egészséget, illetve a jólétet.
A gyerek fejlődését szolgálja - a családdal töltött idő 6 előnye –és még a szeretetkapcsolatot is erősíti.

1. Készségek és képességek fejlődése

A családdal eltöltött időnek sok-sok haszna van a gyermek számára. A közös tevékenységek, a nagy beszélgetések, a közös nyaralások, a meseolvasás, és végtére is minden hasznos családi tevékenység, fejleszti a gyermek készségeit és képességeit, és ez lehetővé teszi, hogy jó teljesítményt nyújtson az iskolában.

2. A család, mint csapat

Azok a gyerekek, akik sokat játszanak otthon a szüleikkel és a testvéreikkel, sokkal együttműködőbbek és sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a csapatban történő munkára, mint azok a gyermekek, akik többnyire egyedül játszanak és a szülők nem szerveznek közös, családi programokat.

3. A gyerek, az életről is sok mindent megtanul

A családi időtöltéskor, nem pusztán a kirándulásokra és a közös nyaralásra gondolok, hanem minden olyan tevékenységre, ami beletartozik egy család életébe. A gyermek nagyon sok olyan praktikus dolgot is elsajátíthat, amelyeknek a későbbiek folyamán nagy hasznát veheti. Hiszen a szülők és a gyerekek főzhetnek, süthetnek, barkácsolhatnak és kertészkedhetnek is együtt.

4. Az élmények segítik a lelki és szellemi fejlődést

A sok közös program, a gyermek lelki és szellemi fejlődését szolgálja. Hiszen a család járhat színházba, moziba, olvashatnak közösen, de járhatnak fesztiválokra, koncertekre, kiállításokra és múzeumokba is. Ezek a tevékenységek nem csak a családi kapcsolatokat erősítik meg, és ez által nem csak a gyermek egészséges lelki fejlődését szolgálják, de a kulturális programok, a gyermek szellemi fejlődését is biztosítják.

5. A testi fejlődés elősegítése

A család közösen járhat sporteseményekre, sőt közösen sportolhatnak is. Eljárhatnak korcsolyázni, úszni és biciklizni. A fizikai aktivitás a gyermek testi fejlődéséhez járul hozzá, ezért mindenképpen nagyon hasznosak a családdal közösen végzett sporttevékenységek.

6. A szociális kapcsolatok is megerősödnek

A gyerekeket nevelő szülők szeretnek más családokkal összejárni, közösen kirándulni, közös főzéseket szervezni és sokan még nyaralni is együtt járnak. Ezek az események lehetővé teszik, hogy a gyermek más gyerekekkel és felnőttekkel ismerkedjen, barátkozzon, ez által a szociális készsége fejlődik és a szociális képességei erősödnek meg. Egy nagyobb közösségben meg kell tanulnia, hogy ne csak magára gondoljon, hanem másokra is, így pedig az empatikus készsége is formálódik.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.

A szülő felelőssége - Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára? – hogy a gyermek mikor kezd el sportolni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

A jó szülő-gyermek kapcsolat - A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket? – segít a gyermek barátainak a megismerésében.

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.