A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele

A gyerekek hajlamosak belefeledkezni a számítógépezésbe, az internetezésbe, ezért nekünk, szülőknek kell körültekintőnek és fegyelmezettnek lenni. A mai gyerekek idejük nagy részét egyébként is a számítógép előtt töltik, így nem árt meghúzni egy határvonalat, hiszen a függőségnek számtalan káros hatása lehet, amely nem csak a gyermek testi egészségét, hanem a lelki nyugalmát is veszélyezteti. Lássuk, milyen jelei vannak, ha a gyermekünk számítógépfüggő?
A gyerek is lehet függő - A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele- a szülőnek ezt észre kell vennie.

1. A gyermek nem igazán érdeklődik más tevékenységek iránt

A gyermek számítógép függőségének egyik legáltalánosabb jele, hogy a gyermeket nem igazán érdekli semmi a saját számítógépén kívül, és szinte naphosszat a szobájában kuksol a gép előtt és a klaviatúrát nyomogatja és játszik, vagy böngészik a neten, vagy éppen naphosszat beszélget a barátaival. Amikor a gyermek nem csak több időt tölt a képernyő előtt, de szívesebben helyezi előtérbe a számítógépet, mint a barátait, vagy a velük eltöltött időt, akkor is lehet arra gyanakodni, hogy a gyermek számítógép függőségben szenved.

2. A függőség, mint hangulatnövelő

Mindenki hallott már az ételfüggőségről, vagy éppen a cukorfüggőségről. Amikor valaki azért eszik bármilyen ételt, vagy azért fordul az édességekhez, a desszertekhez, mert attól boldogságot remél, akkor joggal beszélünk függőségről. A számítógép függőség is éppen ilyen, hiszen a gyermek azért számítógépezik annyit, mert szinte kényszert érez, hogy a gép előtt üljön és egyfajta virtuális világba menekül a valós élet elől, azaz azt reméli, abban bízik, hogy a számítógépes világ, sok esetben nem valós világa, majd olyan hangulatba sodorja, amelybe a való, az igazi élet, nem.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A gyermek képtelen normál emberi kapcsolatokra

Amennyiben a gyermek sem a családjában, sem az iskolában nem érzi jól magát és barátai sincsenek, mert szinte minden szabad percét a számítógép előtt tölti, akkor is szinte biztos, hogy függőségről van szó. Szerencsére, a gyerekek többsége, bármennyire is függ a saját számítógépétől, azért mégsem annyira, hogy miatta lemondjon egy bulit, vagy egy baráti találkozót, vagyis ki lehet jelenteni, hogyha odafigyelünk az első jelekre, akkor már az elején megálljt lehet parancsolni ennek, és bármilyen okos eszköz függőségnek.

4. Ha a gyermek tombol

Az is egy intő jele a számítógép függőségnek, ha a gyermeket nem lehet sehová sem elcipelni, se egy programot, se egy szabadidős tevékenységet nem lehet vele szervezni, mert állandóan csak a gép előtt ülne. Ilyenkor a szülőnek kell erélyesnek lennie és nem szabad engedni, hogy a gyermek azt tegyen, amihez kedve van, mert akkor állandóan csak a virtuális világba menekülne.

5. Ha már lelki és fizikai tünetek is vannak

Amennyiben a gyermek gyakran depressziós, vagy teljesen kikel magából, ha nem csinálhatja azt, amit szeret, vagy éppen néhány napra szervizbe kellett adni a gépet és ő ezt sehogy sem tudja feldolgozni, megemészteni, akkor is gondolni kell arra, hogy a gyermek addiktív viszonyban van a gépével.

Kapcsolódó cikkek

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyermekünk és a barátai. Hogyan ismerjük meg őket?

A gyerekek, egy bizonyos kor után már egyre több időt töltenek a barátaikkal. nyugodtak csak abban az esetben lehetünk, ha jó kapcsolatot ápolunk a gyermekünkkel, hiszen ekkor biztos, hogy a gyermek semmi őrültséget nem követ el a barátaival.

A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A szülőnek az egyik fontos feladata, hogy terelgesse a gyermekét és segítsen neki a képességei és a készségei kibontakoztatásában. Mutatjuk, hogy segíthet a szülő, a gyermekének!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.