A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A gyerekek, már óvodás koruktól orientálódnak valami felé. Sokan mutatnak érdeklődést az orvosi pálya iránt, de sok gyerek szeretne rendőr, tűzoltó, autószerelő, vagy éppen balerina lenni. A szülő feladata az, hogy észrevegye a gyermekben azokat a készségeket és képességeket, amelyek ötleteket adhatnak, hogy mit a tanuljon a gyermek, milyen iskolába írassuk, milyen szakköre járassuk. A képességeket és a készégeket ki kell bontakoztatni. Ennek elősegítésére minél több mindent ki kell a gyermeknek próbálnia, ízlelgetnie kell az élet ízeit, hogy megtudja, mi is érdekli igazán, és mihez lenne kedve a jövőben. Mutatunk néhány olyan tevékenységet, amelyek felkelthetik a gyermek érdeklődését a művészet, vagy a tudomány iránt, illetve megtudhatjuk, hogy mi is érdekli igazán a gyermekünket.
A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

Terelgetés a tudományok világába

A gyermeket elvihetjük olyan helyekre, amelyek megfelelnek az érdeklődésének. Ha a tudományok iránt érez vonzalmat, akkor elmehetünk különféle tudományos kiállításokra, múzeumokba, hogy ezzel is megerősítsük benne az elhatározását.

Belépés a művészvilágba

A gyerekek kisebb korukban, szeretnének olyan erősek lenni, mint a filmbeli szereplők, vagy a mesékben felbukkanó hősök. A kislányok színésznők szeretnének lenni, de még sok kisfiú is színészi babérokra tör. Vigyük el a gyermeket moziba, járjunk vele színházba, amennyiben nagyon szereti a művészetnek ezt az ágát és ne lombozzuk le olyan mondatokkal, hogy ebből nem lehet megélni.

Családi magazin cikk közepi banner

Sportoljon a gyerek és menjünk vele meccsekre

Amennyiben a sport érdekli a gyermekünket, akkor írassuk be olyan szakkörre, olyan foglalkozásra, ahol jól is érzi magát és ahol a képességei fejlődhetnek. Bónuszként, járjunk vele rendszeresen olyan sporteseményekre, amelyek felkeltik az érdeklődését, és amelyekre a szíve mélyén is vágyik.

A szociális képességek és az önzetlen segítségnyújtás

A gyermekünk gyakran visz haza kóbor állatot? Gyakran adja oda az uzsonnáját egy-egy társának? Akkor, lehet, hogy a gyermeknek a szociális pálya lesz a megfelelő irány. Főleg, ha a szülei is ilyen munkakörben dolgoznak, de az is lehet, hogy a szülő is gyakran nyújt segítő kezet másoknak, vagy önkénteskedik, ami szintén felkeltheti a gyermekben a segíteni akarás érzését.

Az orvosi pálya és az állatok

A gyermek akkor is haza hurcolhat mindenféle állatot, ha már elhatározta, hogy állatorvos szeretne lenni. Az ilyen gyerekekben erősen dolgozik a segíteni akarás és sok esetben azért is visznek haza mindenféle kóbor állaltot, hogy tanulmányozzák azokat otthoni környezetben. Az is lehet, hogy nem állatorvos szeretne lenni, hanem egy elismert tudós, aki szereti megfigyelni az állatok viselkedését.

Az olvasás és az írás szeretete. Csak nem író szeretne lenni?

Ha a gyermek órákat képes a szobájában ülve olvasni, vagy netalántán írni, akkor bizony lehetséges, hogy ő maga is író szeretne lenni. Ne korlátozzuk őt ennek az álomnak a megvalósításában sem, hiszen lehet tényleg, olyan színes a fantáziája, hogy 10-20 év múlva, ő lesz az ország egyik legsikeresebb és legelismertebb írója.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek kell segíteni - A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?- hogy a gyermek megvalósítsa az álmait.

A gyermek terelgetése azon a bizonyos úton. Mi segíthet ebben?

A szülőnek az egyik fontos feladata, hogy terelgesse a gyermekét és segítsen neki a képességei és a készségei kibontakoztatásában. Mutatjuk, hogy segíthet a szülő, a gyermekének!

A szülőnek a feladata - Hatékony házi feladat készítés -, hogy segítsen kialakítani egy rendet a házifeladat elkészítésével kapcsolatban.

Hatékony házi feladat készítés

A gyermeknek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az egyik ilyen kötelesség, a rendszeres házi feladat készítés. Most tippeket adunk, hogyan lehet hatékonyan elkészíteni a mindennapi leckét.

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.