Nem csinál butaságot?

Nehéz elengedni egy hétre.
Nyári tábor 2023 - Elengedjem a gyerekem? Nem csinál butaságot? - Tábor 2023 - Gyerektábor 2023

Vajon tud vigyázni magára? Lesznek barátai? Nem csinál butaságot? Felhív, ha baj van? Szülőként kétségekkel tölthet el a megfelelő nyári tábor kiválasztása is. Szakemberek szerint azonban a táborozás fejlesztő potenciálja a gyerekeknek csak előnyére válhat. Az iskolai szünidő tartalmas eltöltése minden évben felér egy logisztikai bravúrral: bírja-e a nagyi a strapát, mikor találkoznak a barátok, megyünk-e nyaralni, mire futja a családi kasszából? Mindezek tetejébe idén is sok szülő kénytelen volt kivenni szabadságait a koronavírus-járványhoz köthető korlátozások miatt, érdemes tehát mielőbb jelentkezni valamelyik táborba, mivel a megszokottnál hamarabb betelnek a helyek.

De hogyan érzi magát a gyerek?

Mindenki másként kapcsolódik a közösséghez. A táborok lényege az együtt megélt élményekben rejlik, és hatást gyakorol a személyiségfejlődésre. Van, aki zárkózottan érkezik, idővel azonban teljesen feloldódik, míg más számára nem jelent problémát a kapcsolatépítés. Az is előfordul, hogy valaki szeret irányítani, és kevésbé tud csapatban dolgozni. Egy jó tábor minden résztvevőt külön személyiségként kezel, ugyanakkor ügyesen integrál is. Nem korlátozza a szabadságot, csak egyértelműen kijelöli a határokat. Fontos, hogy gyermekeiddel együtt válasszátok ki a megfelelő helyszínt. (Biztosan hallottál már rémtörténeteket üvöltöző sportoktatókról és silány menzakosztról.)

Bármit is tapasztalnak abban az egy-két-három hétben, emlékezni fognak rá – ezért is fontos, hogy jó élményekkel térjenek haza. Ne csak eltöltsék valahogy az idejüket, „kibekkeljék” az iskolakezdésig tartó időt, hanem olyan kalandokkal gazdagodjanak, amelyek hozzájárulnak kezdeményező-, kommunikációs készségük és alkalmazkodóképességük fejlesztéséhez.

Hozzáértői kezekben

A táboroztatás egy szakma. Nem abból áll, hogy napközis tanárok egész nap csendkirályt játszatnak, vagy kiképzik a lurkókat; ez egy pedagógiailag és pszichológiailag fejlesztő potenciállal bíró foglalkozás, megfelelő program és szakmai gárda szükséges hozzá. A csapatjáték képes növelni az önbizalmat, a közösséghez tartozás érzése pedig biztonságot nyújt a szülőktől külön töltött időszakban is.

Nem mindegy azonban, milyen alapon szerveződik a közösség, és hogyan kell a gyermeknek idegen környezetben megértetnie magát. Az ő szempontjából előnyösebb, ha a rendszer szerveződik az egyén köré, és nem fordítva. A tábor egyfajta prototípus-valóság, amelyben a fiatalok megalkothatják saját törvényeiket, illetve kipróbálhatják a társadalomról alkotott elképzeléseiket. Egy biztos: habár közös a döntés, a szülő felelőssége körültekintően kiválasztani a megfelelő tábort. Egyrészt olyat, amelynek tematikája lefedi az érdeklődési körét, másrészt amelyről jó visszajelzéseket olvastok.

A pluszóvintézkedéseket leszámítva az idei helyzet sem különbözik sokban az előző évek gyakorlatától. Érdemes olyan szervezetet választani, amelyik nyíltan kommunikál a járvánnyal kapcsolatos szabályokról, és amelynek elegendő tapasztalata és eszköze áll rendelkezésre ahhoz, hogy be is tartassa azokat.

A PEOPLE TEAM 32. éve szervez nyári táborokat. Habár eddig is odafigyeltek a higiéniai szabályokra, most még tovább bővítették egészségügyi csomagjukat, amiről honlapjukon lehet bővebben olvasni. A PT-tábori turnusok a következők: július és augusztus, a pontos napokat lásd a tábor honlapján.

Chripko Lili

Kapcsolódó cikkek

7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk

7 ok, amiért a babáknak is zenét kell hallgatniuk

A meseolvasás köztudott, hogy készséget és képességet képes fejleszteni. A zenehallgatásnak is vannak készség - és képességfejlesztő hatásai. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportot a gyermek számára?

Egyes gyerekeknek kevés az iskolai testnevelés óra és szükségük van még több mozgásra, míg más gyermekek még sem lelkileg, sem testileg nem elég érettek arra, hogy különórákra is járjanak. Fontos a sport, de a gyermeknek érettnek is kell arra lennie.

A gyerek is lehet függő - A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele- a szülőnek ezt észre kell vennie.

A számítógép függőség 5 figyelmeztető jele

A gyerekek is lehetnek függők. A mai világban legfőképpen a számítógép függőség jellemző rájuk. Nekünk, szülőknek kell észrevennünk a jeleket és nekünk is kell segítő kezet nyújtani.