Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Minden családnak szüksége van közös programokra, olyan szabadidős tevékenységekre, amelyek összekovácsolják a családot, amelyek erős szövetséget hoznak létre a család tagjai között. Adunk pár tippet, hogy mivel töltheti a család a hétvégéit, vagy az iskolai szünetben, mit csináljanak, ami kikapcsolódást nyújt az egész családnak.
Családot összetartó szabadidős tevékenységek

1. Közös játék

Az egyik legnagyszerűbb közös program, a közös játék. A kisebbekkel is sok mindent lehet játszani. Olvashatunk közösen mesét. Olvashatunk úgy egy történetet, hogy a mese végét nem olvassuk fel a gyerekeknek, hanem mindenki kitalál egy befejezést a történetnek. Nyerhet az a személy, akinek a története legközelebb áll a mese valódi befejezéséhez. De legózhatunk is a gyerekekkel, vagy építőkockából egy komplett várost is építhetünk.

A nagyobbakkal már lehet kártyázni, de a társasjátékozás is egy kellemes időtöltés. Az activity is egy nagyon jó ötlet. Sokféle játék létezik, minden családnak meg kell találnia azt a szórakozási módot, amely mindenkit kikapcsol és feltölt.

2. A sport is remek időtöltés

A mozgásnak fontos szerepe van a gyermek testi fejlődésében. Már egészen kicsi korától meg kell szerettetni a gyerekekkel a mozgást. Hiszen, ha abban nő fel, hogy anya és apa is szívesen fut esténként, akkor ő is kedvet kap a mozgáshoz. Télen el lehet járni, síelni, vagy a közeli koripályára korcsolyázni. Amikor jó idő van, akkor lehet kirándulni és biciklitúrákat szervezni. A nyaralás se mindig a passzív pihenésről szóljon, hanem mozduljunk ki a gyerekekkel, hiszen a közös élmények és emlékek gazdagítják a gyermek érzelemvilágát.

3. Színház, múzeum, koncert

A gyermek szellemi fejlődését szolgálják a kulturális programok. Már egészen kicsi kortól mehetünk a gyerekekkel bábszínházba, vagy gyerekkoncertekre. A nagyobbakkal is látogathatunk érdekes múzeumokat, de léteznek már olyan családi programok, ahol mindenki jól érezheti magát. Ilyen lehet az úgynevezett szabadulószoba, vagy a paintball. A nagyobbakkal elmehetünk egy-egy koncertre, vagy fesztiválra. A lényeg, hogy sok időt töltsön együtt a család, hiszen a családi élmények is formálják a gyermek személyiségét és érdeklődését.

4. A kertészkedés is egy nagyszerű kikapcsolódás

A kertészkedés is egy remek program lehet a család számára. Már a kicsiket is megtaníthatjuk, hogyan kell virágokat ültetni, gondozni, öntözni. A nagyobbaknak adjunk lehetőséget, hogy saját maguk termesszenek zöldségeket, gyógynövényeket, fűszernövényeket. Majd ezekből készíthetnek nyáron hideg, frissítő italokat, ízletes salátákat.

5. Kiránduljunk, kempingezzünk együtt

Kiránduljunk közösen. Ha másra nincs lehetőség, kempingezzünk a saját udvarunkon. Éjszakánként vizsgáljuk meg a csillagokat, meséljünk a gyerekeknek régi, velünk megesett történeteket. A gyerekek, felnőve, ezekből az élményekből táplálkozhatnak és ezek a közös családi programok is adhatnak erőt a mindennapokhoz.

Kapcsolódó cikkek

A játékterápia 4 előnye

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!

Utazás Harry Potter mágikus világába - Harry Potter stúdió túra - irány London!

Utazás Harry Potter mágikus világába

A Warner Bros Studios minden muglit és filmrajongót elvarázsol. A legújabb attrakció Gringotts varázsbankja

A szülők és a gyerekek - A házimunka és a család – közösen osszák fel a házimunkát.

A házimunka és a család

A családban fel kell osztani a házimunkát, hiszen mindenki dolgozik, óvodába, iskolába jár, így nem lehet, hogy csak egyetlen emberre, családtagra háruljon a házimunka terhe. Mutatunk néhány ötletet, ami segíthet a házimunka felosztásában.