Családot összetartó szabadidős tevékenységek

Minden családnak szüksége van közös programokra, olyan szabadidős tevékenységekre, amelyek összekovácsolják a családot, amelyek erős szövetséget hoznak létre a család tagjai között. Adunk pár tippet, hogy mivel töltheti a család a hétvégéit, vagy az iskolai szünetben, mit csináljanak, ami kikapcsolódást nyújt az egész családnak.
A szülőknek a gyermek érzelmeit is táplálniuk szükséges - családot összetartó szabadidős tevékenységek- ezt segítik a közös, családi programok.

1. Közös játék

Az egyik legnagyszerűbb közös program, a közös játék. A kisebbekkel is sok mindent lehet játszani. Olvashatunk közösen mesét. Olvashatunk úgy egy történetet, hogy a mese végét nem olvassuk fel a gyerekeknek, hanem mindenki kitalál egy befejezést a történetnek. Nyerhet az a személy, akinek a története legközelebb áll a mese valódi befejezéséhez. De legózhatunk is a gyerekekkel, vagy építőkockából egy komplett várost is építhetünk.

A nagyobbakkal már lehet kártyázni, de a társasjátékozás is egy kellemes időtöltés. Az activity is egy nagyon jó ötlet. Sokféle játék létezik, minden családnak meg kell találnia azt a szórakozási módot, amely mindenkit kikapcsol és feltölt.

2. A sport is remek időtöltés

A mozgásnak fontos szerepe van a gyermek testi fejlődésében. Már egészen kicsi korától meg kell szerettetni a gyerekekkel a mozgást. Hiszen, ha abban nő fel, hogy anya és apa is szívesen fut esténként, akkor ő is kedvet kap a mozgáshoz. Télen el lehet járni, síelni, vagy a közeli koripályára korcsolyázni. Amikor jó idő van, akkor lehet kirándulni és biciklitúrákat szervezni. A nyaralás se mindig a passzív pihenésről szóljon, hanem mozduljunk ki a gyerekekkel, hiszen a közös élmények és emlékek gazdagítják a gyermek érzelemvilágát.

3. Színház, múzeum, koncert

A gyermek szellemi fejlődését szolgálják a kulturális programok. Már egészen kicsi kortól mehetünk a gyerekekkel bábszínházba, vagy gyerekkoncertekre. A nagyobbakkal is látogathatunk érdekes múzeumokat, de léteznek már olyan családi programok, ahol mindenki jól érezheti magát. Ilyen lehet az úgynevezett szabadulószoba, vagy a paintball. A nagyobbakkal elmehetünk egy-egy koncertre, vagy fesztiválra. A lényeg, hogy sok időt töltsön együtt a család, hiszen a családi élmények is formálják a gyermek személyiségét és érdeklődését.

4. A kertészkedés is egy nagyszerű kikapcsolódás

A kertészkedés is egy remek program lehet a család számára. Már a kicsiket is megtaníthatjuk, hogyan kell virágokat ültetni, gondozni, öntözni. A nagyobbaknak adjunk lehetőséget, hogy saját maguk termesszenek zöldségeket, gyógynövényeket, fűszernövényeket. Majd ezekből készíthetnek nyáron hideg, frissítő italokat, ízletes salátákat.

5. Kiránduljunk, kempingezzünk együtt

Kiránduljunk közösen. Ha másra nincs lehetőség, kempingezzünk a saját udvarunkon. Éjszakánként vizsgáljuk meg a csillagokat, meséljünk a gyerekeknek régi, velünk megesett történeteket. A gyerekek, felnőve, ezekből az élményekből táplálkozhatnak és ezek a közös családi programok is adhatnak erőt a mindennapokhoz.

Kapcsolódó cikkek

A szülő feladata, hogy erre az útra vezesse a gyermeket - a gyermek boldogságához vezető utak – ez a boldog felnőttlét alapja.

Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

A gyerekek boldogságához egyetlen út vezet. A szülői szeretet. A gyermek és a szülő közötti szeretetkapocs sok probléma megoldásában segíthet.

A gyermek csak úgy lehet önálló - Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni -, ha nem óvjuk még a széltől is.

Engedd a gyermekedet az önállóság útján lépegetni

A gyermeknek tiszteletben kell tartanunk az autonómiáját, hagynunk kell, hogy mihamarabb önállóvá váljon. Mutatjuk is, hogy mit is tehetünk ennek elérése érdekében.

A gyermeki lélek sérülékeny - A játékterápia 4 előnye - de egy jó terapeuta segít megoldani a gondokat.

A játékterápia 4 előnye

Néha a gyerekek is kiborulnak. Hiszen annyi negatív történhet a családban, amely mély nyomot hagy a gyermek lelkiállapotán. Ilyenkor segíthet a játékterápia. Mutatjuk, hogyan!