Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek érkezése előtt meg kell egyezniük a nevelési kérdésekben. Az semmi jóra nem vezet, ha az egyik szülő hideg-korlátozó, vagyis nem nagyon mutat érzelmeket a gyermek irányába, de a szigorú szabályainak megfelelően kell viselkedni, míg a másik szülő meleg – engedékeny, aki túlfélti a gyermeket, de azért sokkal lazább a szabályok terén. A gyermeket a következetlen nevelési módszerek mérhetetlenül összezavarják, ráadásul a szülők kapcsolatát is megrontja, amennyiben nem értenek egyet nevelési kérdésekben.
Mint oly sok mindenben, nevelési kérdésekben is segíthet a kompromisszum- ez eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal- ez is a gyermek fejlődését szolgálja.

Meg kell beszélni

Amikor a két szülő eltérően vélekedik a nevelési elvekről, akkor mindenképpen valamiféle egyezségre szükséges jutni még a gyermek születése előtt, hiszen a kétféle nevelési stílus és a különböző elvek és szabályok folyamatos konfliktusforrást jelentenek majd a gyermek megszületése után. Ez nem csak a gyermekre hat majd kedvezőtlenül, de a szülők házasságát is romba döntheti. Mindenképpen egyezségre kell jutni, mert a gyermek egészséges fejlődése csak abban az esetben biztosított, ha a szülők alapvető kérdésekben egyetértenek.

Közösen hozott szabályok

A gyereknek szabályokra van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a családban. Ezeket a szabályokat a szülőknek kell lefektetni. A két szülőnek a szabályok felállításában is egyezségre kell jutni. Meg kell egyezniük abban, hogy mikor feküdjenek le a gyerekek, kaphatnak e édességet, mikor és hogyan jutalmazzák meg őket. Szóval, egyszerűnek tűnik a feladat, mégsem az, ha a két szülő alapvető dolgokban eltérően gondolkodik.

Jutalmazás és büntetés

Nincs is annál rosszabb, amikor a gyermek valamilyen hibát követ el, az egyik szülő ezért valamilyen büntetést szeretne alkalmazni, vagy megszidja a gyermeket, a másik szülő pedig rögtön ölbe kapja a gyermeket és puszilgatja, és kedvesen duruzsol a fülébe. Ezzel a viselkedéssel a gyermek ismét csak összezavarodik, és nem fogja érteni, hogy az egyik szülő miért kiabál vele, amikor a másik szeretgeti. Később, amikor nagyobb lesz, vissza is él az engedékeny szülő jóhiszeműségével, nem beszélve arról, hogy ez a nagyon eltérő szülői nevelési stílus és az ebből fakadó konfliktusok, negatívan hatnak a szülők kapcsolatára, házasságára is.

Kompromisszumok kötése

A kompromisszumok az eltérő nevelési elvek esetén is működhetnek. Az egyik szülőnek el kell ismernie, hogy igenis szüksége van a gyereknek szabályokra, míg a másik szülőnek tudomásul kell vennie, ha jár is a szabályok megszegéséért büntetés, az nem lehet olyan mértékű, hogy az a gyermek fejlődésében kárt tegyen, hiszen egy enyhébb büntetés is lehet hatékony. A cél nem az, hogy a gyermek rettegjen attól, ha hibázik, milyen büntetést kap majd, hanem hogy tanuljon a hibákból, és ezek a negatív tapasztalatok is a javát szolgálják.

Nem szabad ráfeszülni

Hiába határozunk el valamit a gyermek születése előtt, hiszen a gyermek személyisége is meghatározhatja, hogy milyen nevelési elveket alkalmazunk. A szülőnek mindig rugalmasnak kell lennie, de jó, ha a két szülő mindig megbeszélni a nevelésben alkalmazott változásokat.

Tanuljanak egymástól

Nem mindenki tud azonnal beletanulni az apa és az anya szerepbe. A szülők segíthetik egymást abban, hogy belesimuljanak a szülői szerepbe. Mint oly sok esetben, itt is nagyon fontos a kommunikáció.

Kapcsolódó cikkek

A szülő nevelése - 4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez – meghatározó.

4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez

A szülő nevelési módszerein nagyon sok múlik. Az, hogy a gyermekünk mennyire lesz boldog és önálló, javarészt a szülők viselkedésétől, nevelésétől függ. Milyen nevelési elvek segíthetnek a gyermeknek, hogy boldog felnőtté cseperedjen? Mutatjuk a válaszoka

A gyerekek nevelése - 5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre- a szülő feladata.

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

A szülői szokások nagyban meghatározzák, hogy milyen felnőtt válik a gyermekünkből. A nevelésben is meg kell találni azt a bizonyos középutat, hiszen az sem jó, ha a széltől is óvjuk a gyermekünket, de az sem megoldás, ha mindent ráhagyunk a gyermekünkre.

Nem lehet a gyermek helyett mindig, mindent megcsinálni - a helikopter szülő 6 figyelmeztető jele – hiszen ezzel a gyermek önállóságát veszélyeztetjük.

A helikopter szülő 6 figyelmeztető jele

A helikopter szülő túlfélti, túlgondozza a gyermekét. Pedig a gyermeknek is szüksége van arra, hogy néha hibázzon, hiszen így válik önálló, érett személyiséggé felnőttkorában.