Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek érkezése előtt meg kell egyezniük a nevelési kérdésekben. Az semmi jóra nem vezet, ha az egyik szülő hideg-korlátozó, vagyis nem nagyon mutat érzelmeket a gyermek irányába, de a szigorú szabályainak megfelelően kell viselkedni, míg a másik szülő meleg – engedékeny, aki túlfélti a gyermeket, de azért sokkal lazább a szabályok terén. A gyermeket a következetlen nevelési módszerek mérhetetlenül összezavarják, ráadásul a szülők kapcsolatát is megrontja, amennyiben nem értenek egyet nevelési kérdésekben.
Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

Meg kell beszélni

Amikor a két szülő eltérően vélekedik a nevelési elvekről, akkor mindenképpen valamiféle egyezségre szükséges jutni még a gyermek születése előtt, hiszen a kétféle nevelési stílus és a különböző elvek és szabályok folyamatos konfliktusforrást jelentenek majd a gyermek megszületése után. Ez nem csak a gyermekre hat majd kedvezőtlenül, de a szülők házasságát is romba döntheti. Mindenképpen egyezségre kell jutni, mert a gyermek egészséges fejlődése csak abban az esetben biztosított, ha a szülők alapvető kérdésekben egyetértenek.

Közösen hozott szabályok

A gyereknek szabályokra van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a családban. Ezeket a szabályokat a szülőknek kell lefektetni. A két szülőnek a szabályok felállításában is egyezségre kell jutni. Meg kell egyezniük abban, hogy mikor feküdjenek le a gyerekek, kaphatnak e édességet, mikor és hogyan jutalmazzák meg őket. Szóval, egyszerűnek tűnik a feladat, mégsem az, ha a két szülő alapvető dolgokban eltérően gondolkodik.

Jutalmazás és büntetés

Nincs is annál rosszabb, amikor a gyermek valamilyen hibát követ el, az egyik szülő ezért valamilyen büntetést szeretne alkalmazni, vagy megszidja a gyermeket, a másik szülő pedig rögtön ölbe kapja a gyermeket és puszilgatja, és kedvesen duruzsol a fülébe. Ezzel a viselkedéssel a gyermek ismét csak összezavarodik, és nem fogja érteni, hogy az egyik szülő miért kiabál vele, amikor a másik szeretgeti. Később, amikor nagyobb lesz, vissza is él az engedékeny szülő jóhiszeműségével, nem beszélve arról, hogy ez a nagyon eltérő szülői nevelési stílus és az ebből fakadó konfliktusok, negatívan hatnak a szülők kapcsolatára, házasságára is.

Kompromisszumok kötése

A kompromisszumok az eltérő nevelési elvek esetén is működhetnek. Az egyik szülőnek el kell ismernie, hogy igenis szüksége van a gyereknek szabályokra, míg a másik szülőnek tudomásul kell vennie, ha jár is a szabályok megszegéséért büntetés, az nem lehet olyan mértékű, hogy az a gyermek fejlődésében kárt tegyen, hiszen egy enyhébb büntetés is lehet hatékony. A cél nem az, hogy a gyermek rettegjen attól, ha hibázik, milyen büntetést kap majd, hanem hogy tanuljon a hibákból, és ezek a negatív tapasztalatok is a javát szolgálják.

Nem szabad ráfeszülni

Hiába határozunk el valamit a gyermek születése előtt, hiszen a gyermek személyisége is meghatározhatja, hogy milyen nevelési elveket alkalmazunk. A szülőnek mindig rugalmasnak kell lennie, de jó, ha a két szülő mindig megbeszélni a nevelésben alkalmazott változásokat.

Tanuljanak egymástól

Nem mindenki tud azonnal beletanulni az apa és az anya szerepbe. A szülők segíthetik egymást abban, hogy belesimuljanak a szülői szerepbe. Mint oly sok esetben, itt is nagyon fontos a kommunikáció.

Kapcsolódó cikkek

Stressz, házasság, gyerekek

Stressz, házasság, gyerekek

A gyermek érkezése egy-egy családba, nem csak rózsaszínbe burkolt, örömteli pillanatokat hordoz magával. Bizony, ahol gyermek van, ott több stressz is van. Mit tegyünk a stressz csökkentése érdekében? Mutatunk néhány ötletet!

A gyermeket csak úgy tudjuk szeretni - Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!-, ha önmagunkkal is ki vagyunk békülve.

Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!

Ahhoz, hogy jó szülőkké váljunk, elsősorban önmagunkat kell szeretni. Az a szülő, aki sem önmagával, sem pedig az életével nem elégedett, nem képes a gyermekének sem szeretetet adni. Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy jobb szülővé váljunk.

A szülő indítja el az életbe a gyermekét - 5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének-, így neki is kell megtanítani sok mindenre.

5 dolog, amit a szülőnek az életről meg kell tanítania a gyermekének

A szülő felelőssége, hogy mi mindent tanít meg a gyermekének, hiszen a szülő feladata nem más, mint hogy felkészítse a gyermekét az életére. Mire taníthatja meg egy szülő a gyermekét? Mutatunk néhány dolgot!