A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz

Az egyedülálló szülőkre óriási nyomás nehezedik, hiszen a jövőben mindig arra a szülőre hárul nagyobb teher, aki a gyerekekkel marad, aki a gyerekek neveléséből nagyobb részt vesz ki. Az egyedülálló szülőknek egyedül kell fontos döntést meghozniuk kardinális kérdésekben és sok felelősség hárul rájuk, de mindemellett még maximális támogatást is nyújtaniuk kell a gyerekeinek, így elmondhatjuk, hogy az egyedülálló szülőnek nincs könnyű dolga.
Az egyedülálló szülőnek nincs könnyű dolga - A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz-, de nem lehet mély depresszióba sem süllyedni.

Mivel tehetjük könnyebbé az életet?

A válás egy nagy trauma az egész család számára, hiszen felbomlik a család és a gyermek voltaképpen talán először a válás miatt szembesül az élet nehézségeivel. Az egyedülálló szülőre sok feladat hárul. Az első feladat az, hogy a gyereke, vagy gyerekei életkorának megfelelően beszéljen a válásról, ez ne legyen tabu téma a családban. Az is jó, ha a gyermek kérdez, és mi válaszolunk neki, nem elhallgatva az igazságot. Jó dolog, ha a gyermek megnyílhat előttünk, és beszélhet az érzéseiről, hiszen így nem maradnak benne kérdések és semmi sem marad megválaszolatlanul, ami elősegíti, hogy ő is tovább lépjen és sikeresen feldolgozza a válást, amelyet traumának is tekinthetünk.

Merjen segítséget kérni

Sok egyedülálló szülő nagyon keményen elhatározza a válást követően, hogy a jövőben csakis önmagára fog számítani és soha, senkitől nem fog segítséget kérni, pedig ez egy rossz elhatározás, hiszen egyedül minden nagyon nehéz lesz, főleg, ha a gyerekek még kicsik. Mindig el kell fogadni a barátok és a család, segítő kezét, hiszen az egyedülálló szülőnek is szüksége van nem csak a segítségre, hanem néha arra is, hogy feltöltődjön és kikapcsolódjon. Ebben pedig az őt körülvevő, támogató emberek sokat segíthetnek.

Családi magazin cikk közepi banner

A szabadság édes íze

Attól, hogy valaki egyedülálló szülővé vált, még nem jelenti azt, hogy a jövőben le kell mondani a szórakozásról. Nyilván, többet és keményebben kell dolgoznia, éppen ezért nagyon fontos, hogy néha relaxáljon és csakis önmagával foglalkozzon. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a feltöltődéshez néha elegendő, ha elmerülünk egy kád forró vízben, ha olvasunk, ha zenét hallgatunk, vagy a hobbinkkal foglalkozhatunk.

A gyerek nem felnőtt

Sok elvált szülő elköveti azt a hibát, hogy a válás után felnőttként kezeli a saját gyermekét. Természetes, hogy a jövőben csak egymásra számíthatnak, és sokat beszélgetnek a gyerekekkel, de mégsem szabad csak azért a gyerekekre támaszkodni, mert magányosnak érzi valaki magát. A gyermek nem helyettesítheti az életünkből kilépő házastársat.

A stressz kezelése és a humor

A válás is megkövetel némi gyászt, de ha ez már a mindennapi munkateljesítményre és a hangulatra is negatív módon hat, akkor szakember segítségét szükséges igénybe venni. A gyermek fejlődésére is negatívan hat, ha a vele maradt szülő mindig szomorú. A pozitív hozzáállás nagyon sokat segíthet a gödörből kimászni és a gyermekben sem kelt félelmet, ha az egyedül maradt szülőjét vidámnak látja.

Kapcsolódó cikkek

A felnőttek világa nem könnyű - Stressz, házasság, gyerekek- a gyerekek érkezése pedig még nagyobb káoszt teremthet.

Stressz, házasság, gyerekek

A gyermek érkezése egy-egy családba, nem csak rózsaszínbe burkolt, örömteli pillanatokat hordoz magával. Bizony, ahol gyermek van, ott több stressz is van. Mit tegyünk a stressz csökkentése érdekében? Mutatunk néhány ötletet!

Nem lehet a gyermek helyett mindig, mindent megcsinálni - a helikopter szülő 6 figyelmeztető jele – hiszen ezzel a gyermek önállóságát veszélyeztetjük.

A helikopter szülő 6 figyelmeztető jele

A helikopter szülő túlfélti, túlgondozza a gyermekét. Pedig a gyermeknek is szüksége van arra, hogy néha hibázzon, hiszen így válik önálló, érett személyiséggé felnőttkorában.

Szülőnek lenni nem könnyű - 4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk – de sok örömet hoz magával.

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.