Válás és gyermeknevelés

A válás még nem jelenti ugyan a világ végét, még ha ilyenkor mindenki sérül is egy kicsit. Azonban a gyermekek zavartalan testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődése érdekében a szülőknek mindent meg kell tenni, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet vegyen észre a válásból és a szülők közötti, ám megromlott viszonyból. A cikkben 4 olyan tanácsot olvashat, amelyet érdemes átgondolni, ha azt szeretné, hogy a gyermeke a jövőben is egy kiegyensúlyozott és boldog gyermek legyen.
A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

1. A gyermek nem egy eszköz

Az elvált szülők gyakran használják fel a gyermeket a céljaik eléréséhez, azonban ez az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetnek, hiszen ezzel teljesen tönkreteszik a gyermek mindennapjait és azt is ki lehet jelenteni, hogy az életét is. A gyerek nem postás, hogy közvetítsen az elvált szülei új kapcsolatáról, párjáról, az édesanyja, vagy az édesapja új életéről. A gyermeket soha sem szabad felhasználni sem zsarolásra, sem pedig fenyegetőzni tilos azzal, hogy a másik fél nem láthatja a gyermeket. Még ha a gyermek nem is mutatja, nagyon megviseli a válás, hiszen számára ezzel megszűnt a biztonság, azaz a család. Próbáljunk a gyermekünkre nem eszközként tekinteni, és támogassuk őt, amennyire csak tudjuk.

2. A láthatás megtagadásával se fenyegetőzzön senki

Nincs is annál elkeserítőbb, amikor a gyermek izgatottan várja, hogy a távol élő szülővel találkozzon, mire a törvényes képviselő és nevelő mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a találkozás ne jöhessen létre. A szülő ilyenkor nem gondol bele, hogy a kis játszmájával nem csak a volt párjának, hanem a saját gyermekének is árt.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Ne kényszerítsék, hogy döntsön

Sajnos, sok szülő a válás után ellenhadjáratot indít a volt házastársa ellen. Ennek sok oka lehet. Többnyire azért, mert becsapottnak, megalázottnak érzi magát. A háború igazából nem is a házasságban, hanem az után kezdődik, de tudni kell, hogy ennek mindig a gyermek issza meg a levét. A gyerekek nagyon érzékenyek a veszekedésre, még egy kisebb vitát is tragédiának élnek meg, ha a szüleit korábban soha nem látta összecsapni. Ha a gyermek mindkét szülőjét ugyanúgy szereti, az egyik szülő azonban folyton azzal nyaggatja, hogy válasszon, abba előbb-utóbb a gyermek bele fog roppanni. Hagyjuk meg a gyermeknek, hogy mindkét szülőt ugyanúgy szeresse, és ne taszítsuk a mélybe, hiszen nagy valószínűséggel, még a válás utáni traumát sem heverte ki.

4. Ne mondjuk, a gyereknek, hogy olyan vagy, mint apád, vagy anyád

A gyermek nagyon jól tudja, hogy a fent elhangzó mondatot nem dicséretnek szánja a szülő, így ilyen mondat soha ne hagyja el a szánkat, mert a gyerekek érzékenyek és nagyon sérülékenyek.

Kapcsolódó cikkek

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

4 mód, hogy örüljünk annak, hogy szülők lehetünk

Szülőnek lenni nem könnyű, még akkor sem, ha sokszor erőnkön felül teljesítünk. Szuperanyu és szuperanyu nem létezik, így jobban is tesszük, ha nem törekszünk erre.

A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz

A gyermeket egyedül nevelő szülő és a stressz

Sajnos, manapság sokan döntenek a válás mellett. Egyedülálló szülőnek lenni nem éppen könnyű feladat, de nem is lehetetlen egy új életet kialakítani és boldogan élni. Mutatjuk, hogyan lehet ezt megvalósítani.

A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

Válás és gyermeknevelés

A válás mindenkinek rossz. A szülőknek és a gyermeknek egyaránt. A szülők, válás utáni viselkedése éppen ezért nagyon meghatározó a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából. Ezért nagyon lényeges, hogy a szülők próbáljanak a gyermek érdekében minél hamarab