Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

A férfiak különösen nagyon büszkék, amikor fiuk születik. Nem csak azért, mert tovább adhatják a „nevüket” a gyermeküknek, de azért is nagy boldogság számukra, ha a feleségük fiút hord a szívük alatt, mert nagyon sok dologra meg szeretnék a trónörököst tanítani. Mire taníthatja meg egy apa a fiát? A cikkben felsorolunk 5 dolgot is.
Apa-fia kapcsolat erősítése, avagy mire taníthatja egy apa a fiát

1. A szeretet kifejezésére és a tisztelet adására

Szerencsére ma már egy fiúgyermeknek is szabad sírni, így az apák többsége már nem kigúnyolja a fiúgyermekét, ha a gyermek el kezd pityeregni, hanem szorosan a karjaiba vonva, vigasztalja őt. Az apák nem csak arra taníthatják meg a fiúgyermeküket, hogy az érzelem és a szeretet kimutatása mennyire fontos dolog az életben és a későbbiek folyamán a házasságban, hanem azt is megtanítják a gyermeküknek, hogy mennyire lényeges dolog a nők tisztelete. Egy jó apa nem csak azt magyarázza el a fiának, hogy a nők és a férfiak mennyire különbözőképpen gondolkodnak, hanem azt is megérteti vele, hogy ez egyáltalán nem rossz, és ezeket az eltérő gondolatokat és érzéseket igenis tisztelni szükséges, ezzel együtt pedig a nőknek is kijár a tisztelet.

2. Egy férfi akkor is győztes, ha éppen nem az

Egy apa azt is megtaníthatja a gyermekének, hogy az élet nem mindig csak a nyerésről szól. Mindig arra kell törekedni, hogy elérjük a céljainkat, hogy megvalósítsuk az álmainkat, de az út végén nem biztos, hogy az a bizonyos győzelem vár ránk. Ezzel azt is közvetíti a gyermekének, hogy az életben bizony sok a kudarc, ám nem mindegy, hogyan kezeljük azokat. Egy apa rámutathat arra is, hogy a vereséget emelt fővel kell viselni, és nem mindig a győzelem a fontos, hanem az út, amit megtettünk azért, hogy boldogok legyünk.

Családi magazin cikk közepi banner

3. Az élet nagy rejtelmei csakis férfiak számára

A szülő-gyermek kapcsolat fontos, hiszen ha ez jól működik, akkor a gyermekből egészséges felnőtt válik. Mint, ahogyan egy anya is beavatja a lányát az élet apró és nagyobb titkaiba, úgy egy apa sem kerülheti el, hogy beszéljen a gyermekével –amikor persze elérte a megfelelő kort – az első szexuális élményéről, amelyet akár az ő múltbeli emlékei alapján is ecsetelhet. Amennyiben az apa – fia kapcsolat az őszinteségen nyugszik, úgy kényes témákat is meg lehet ebben a kapcsolatban vitatni, így a gyermek felnőttkorában is bizalommal viseltetik az apja iránt és bátran mer segítséget kérni, amennyiben elakad azon a bizonyos úton, amelyen a felnőttek lépegetnek.

4. Közös hobbi

Bármilyen emberi kapcsolatot megerősítenek a hobbik. Egy apa-fia kapcsolatot is fejleszthet egy ilyen közös szenvedély. Ez jó alkalom lehet a világtól való elvonulásra, a nagy beszélgetésre, ahol aztán nem csak a világban történt eseményeket lehet megvitatni, hanem hasznos és értékes tanácsokat is adhat az apa, hogy aztán azt a fia belepakolja egy képzeletbeli tarisznyába. Ezek az útmutatások nagyon hasznosak lehetnek, amikor a fiú, immáron felnőve, kilép abba a bizonyos nagybetűs életbe.

5. A napsütést kell keresni, akkor is, ha esik az eső

Egy apa vállát sok teher nyomja az élete folyamán. Ennek ellenére lényeges, hogy akkor is meglássa a fényt az alagút végén, amikor a család többi tagja csak a sötétséget tapasztalja meg. Az érzelmeket ugyan egy férfinak sem szégyen kimutatni, de a pozitív életszemlélet sok nehézségen átsegít bárkit az élet megannyi buktatóján, így a fiúgyermek azt is megtanulhatja az apjától, hogy a hozzáállásától sok minden függ az életben. Problémák mindig adódhatnak, de nem mindegy, hogy azt látjuk, hogy a bizonyos pohár félig üres, vagy félig tele van.

Kapcsolódó cikkek

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

Segítség, tinédzser a gyermekem! Milyen hibákat követhet el a szülő?

A tinédzserekkel nem könnyű bánni, hiszen az egyik pillanatban örömmel ugrándoznak, a másikban pedig zokogva kucorodnak össze egy sarokban. Próbáljuk megérteni a kamaszok érzéseit és viselkedését és akkor nekünk, felnőtteknek is sokkal könnyebb lesz a dol

Erős család építése 5 lépésben

Erős család építése 5 lépésben

A családi kommunikációból szinte rögtön kiderül, hogy milyen bázisra építkezett a család. A szülők feladata, hogy a stabil alapokat megteremtsék.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

Hogyan segítsünk a gyermekünknek, ha bántalmazás áldozatává válik?

A bántalmazás bármely korosztályban előfordulhat. A szülőnek, a pedagógusnak nagyon ébernek kell lennie, hogy észrevegye a jeleket. A bántalmazó célpontjai az áldozatok, de felelőssége az úgynevezett szemlélődőknek is van.